Anasayfa Makale Isınan ve Kapanan Laptop için Termal Macun Yenileme ve Temizlik Rehberi

Isınan ve Kapanan Laptop için Termal Macun Yenileme ve Temizlik Rehberi

Laptop Termal Macun Yenileme ve Temizlik Rehberi

Dizüstü bilgisayarınız termal darboğaz mı yaşıyor? Isınıp kendi kendine kapanıyor ya da çok hantal mı çalışıyor? Çare basit, temizlik! Peki nasıl? Neden? Ne kadar etkili? Bir sıkım termal macun ve zaman harcayarak bedavaya laptop performansı artırmak size çekici geliyorsa buyrun bu işleme bakalım…

Üç yıl ya da daha uzun süredir bakım yapılmayan laptoplar ısınma ve kapanma sorunlarıyla karşılaşabilir. Bunun önüne geçmek için servise gidip temizletmeniz ve termal macun yeniletmeniz gerekir.

Ancak servise gidemiyorsanız bu işlemi nasıl yapabilirsiniz? Rehberimizde kendi laptopunuzun soğutmasını temizlemeyi ve işlemci ile ekran kartının termal macununu yenilemeyi görebilirsiniz. Ayrıca kurumuş bir termal macunun yapısını da yine videodan görüp, kendi laptopunuzdaki durumu anlayabilirsiniz.

Laptopu geri toplayınca AIDA64 Stability test çalıştırabilirsiniz. Önceden bu testte Thermal Throttling yani termal darboğaz yaşayan laptop, temizlik sonrası darboğaz olmadan ve kapanmadan istikrarlı bir şekilde çalışır hale geldi. Sıcaklıklardaki değişim 20 derece oldu, cidden katılaşan macun ısı iletmiyormuş ve sistemin performansını en dip noktaya geriletmiş.

Sonuçta bir sıkım termal macun ve bir saat ya da ilk kez yapacaksanız bir gün harcayarak, ek bir maliyet olmadan neredeyse bedavaya laptop performans artırma imkanınız var. Ancak statik elektrik boşaltmaz, bileşenleri dikkatli söküp takmazsanız cihazı bozma riskini olduğunu unutmayın. Sonuçta bu işlemi yapmak ya da yapmamak bütün diğer rehberlerde olduğu gibi sizin kararınız ve sorumluluğunuz.

Laptop alırken her ay düzenli yayınladığımız dizüstü bilgisayar tavsiyelerine bakmayı unutmayın.