Anasayfa Makale Ubuntu’da Yüz Tanıma ile Nasıl Oturum Açılır?

Ubuntu’da Yüz Tanıma ile Nasıl Oturum Açılır?

Ubuntu yüz tanıma

Ubuntu ve diğer Linux dağıtımlarında oturum açmak için yüz tanıma nasıl kurulur?

Tüm endişelere ve sorunlara rağmen yüz tanıma teknolojisi tüketiciler arasında popüler hale geliyor. Artık en yeni Android ve iOS cihazların çoğu, yüz tanıma tabanlı kimlik doğrulaması ile cihazın kilidini açma özelliğine sahip. Bir kez yüz tanıma veya parmak iziyle kilit açma işlemlerine alıştığınızda, parola yazmak bıktırıcı, sıkıcı bir görev gibi gelebiliyor.

Microsoft, Windows işletim sisteminde yüzünüzü algılamaya bağlı olarak anında kimlik doğrulamasına olanak tanıyan Windows Hello özelliğini kullanıma sunmuştu. Linux’ta ise yüz tanıma kilidi yerleşik bir özellik olarak bulunmuyor. Kısaca hiçbir Linux dağıtımı kutudan çıkar çıkmaz, Windows gibi yüz kilidi açma özelliği sağlamıyor.

Linux’ta yerleşik olarak bu desteğin olmaması, sonradan yüklenemez anlamına gelmiyor. Linux için bir yüz tanıma altyapısı var ve bunu kullanabilmeniz için bir kuruluma ihtiyacınız var.

Linux’ta, genellikle belirli bir görev için yapılandırabileceğiniz alternatif şeyler ve araçlar bulabilirsiniz. Dolayısıyla yüz tanıma işlemi için de doğru araçları bulmak ve yapılandırmak zor değil. Bu rehberde, Ubuntu’da yüz tanıma kilidini nasıl kuracağınızı göstereceğiz. Bu rehberi aynı zamanda diğer Linux dağıtımları için de kullanabilirsiniz. Linux komut satırı aracını kullanacağınız için terminal ve Linux komutları konusunda deneyimli olmanız gerekebilir.

Howdy: Linux için Windows Hello Stili Yüz Tanıma Kimlik Doğrulama Sistemi

howdy yüz tanıma

Howdy, Linux sisteminize yüz tanıma ile giriş yapma olanağı veren açık kaynaklı bir yazılım. Linux için açık kaynaklı bir Windows Hello alternatifi olarak da düşünebilirsiniz. Bu uygulama, verilerinizi bilgisayarınızda yerel olarak saklar.

Howdy, yüzünüzü tanımak için yerleşik IR yayıcıları ve web kamerası kombinasyonunu kullanır. OpenCV yazılımı ve Python dili kullanılarak oluşturulmuştur.

Yazılım ayrıca PAM kimlik doğrulama sistemini destekliyor. Bu, yalnızca sisteminize yüzünüzle giriş yapabileceğiniz anlamına gelmez, aynı zamanda sudo, su ve hesap şifrenizi kullanmanız gereken diğer birçok durum için de kullanabilirsiniz.

Bu kısımda size Howdy’yi nasıl kuracağınızı ve yüz tanıma için nasıl kuracağınızı göstereceğiz. İşlem çok karmaşık değil ancak buradaki terminali kullanırken dikkatli olmalısınız.

Ubuntu’ya Howdy yükleme

Howdy’nin geliştiricisi, Howdy’nin Ubuntu tabanlı dağıtımlara yüklenmesini kolaylaştıran kullanışlı bir PPA sağlar. Bir terminal penceresi açın ve Ubuntu’da aşağıdaki komutları kullanın:

  • sudo add-apt-repository ppa:boltgolt/howdy
  • sudo apt update
  • sudo apt install howdy

Howdy büyük bir yazılımdır ve beraberinde çok sayıda yazılım kütüphanesini de yükler. Kurulum, yaklaşık 150 MB indirme boyutu ve 600 MB disk boyutu gereksinimi gösterebilir.

Yazılım, kurulum sırasında, Fast (Hızlı), Balanced (Dengeli) ve Secure (Güvenli) kimlik doğrulama türü arasından seçim yapmanızı ister. Bu aşamada Balanced’i (Dengeli’yi) seçebilirsiniz çünkü hem çok uzun süre bekletmemekte, hem de güvenliği elden bırakmamaktadır.

Kurulum esnasında, /usr/local/bin yolunu PATH‘e eklemenizi önerebilir. Bunu sisteminiz için doğrulayabilirsiniz.

Howdy’yi diğer Linux dağıtımlarına yükleme

Debian için DEB dosyasını indirebilirsiniz. Arch / Manjaro kullanıcıları Howdy’i AUR’dan (Arch User Repository) yardım alarak yükleyebilir.

Fedora kullanıcıları, COPR deposunu kullanma seçeneğine sahiptir:

  • sudo dnf copr enable luya/howdy
  • sudo dnf install howdy

openSUSE kullanıcıları, kurulum adımları için bu kaynağa bakabilir. Son olarak, kaynak kodunu GitHub deposundan alabilirsiniz.

Bu rehberde, bazı adımlarda apt komutu kullanabilir ancak bu adımlarda dağıtımınızın paket yöneticisini kullanabileceğinizi tahmin ediyoruz.

Howdy ile Ubuntu ve diğer Linux dağıtımlarında yüz tanıma kilidini ayarlama

Howdy’i yüz tanıma için nasıl ayarlayacağımıza göz atalım.

1.) Config (Yapılandırma) dosyasını değiştirin

Howdy’yi kullanmadan önce, web kamerası olarak kullanacağınız cihazınızı tanımlamak için config (yapılandırma) dosyasında değişiklikler yapmalısınız.

Çoğu Linux sisteminde, /dev/video0 web kamerası aygıtı olmalıdır. Ancak v4l2-ctl komutunu kullanarak bundan emin olabilirsiniz.

İlk önce v4l-utils’i kurun:

  • sudo apt install v4l-utils

Şimdi cihazlarınızı listelemek için v4l2-ctl komutunu kullanın:

  • v4l2-ctl --list-devices

Çıktı şöyle bir şeye benzeyecektir:

Integrated_Webcam_HD: Integrate (usb-0000:00:14.0-5):
              /dev/video0
              /dev/video1

Peki, neden iki (veya daha fazla) video cihazı görünüyor? Bu durumda, cihazın yeteneklerini de kontrol etmeniz gerekecek. Cihaz, yalnızca yakalama özelliğine değil, video çekme özelliğine de sahip olmalıdır.

Bunu v4l2-ctl –device = /dev/video0 –all gibi bir komutla kontrol edebilir ve ardından capability bölümünün altına bakabilirsiniz. Çoğu zaman ilk aygıt, yani /dev/video0 web kamerası olmalıdır.

Bundan sonra, Howdy config dosyasında cihaz yolunu ayarlamamız gerekiyor. Bunu yapmak için, /lib/security/howdy/config.ini dosyasını, terminalden metin editörüyle açıp düzenlemeniz gerekmektedir.

Dosyayı açmak için bu komutu kullanın:

  • sudo howdy config

Device_path ile başlayan satırı bulun. Değerini /dev/video0 veya web kamerası aygıtınızın yolu ne ise, o yol değeriyle değiştirin.

Dosyayı kaydedin ve çıkın. Artık bir sonraki adıma geçmeye hazırsınız.

2.) Yüz tanıma için yüzünüzü ekleyin

Bu aşamada her şeyi terminalde yapmalısınız. Artık doğru cihaz ayarına sahip olduğunuza göre, tanıma için veritabanına birkaç yüz verisi eklemenin zamanı geldi.

Şu anda oturum açmış olan kullanıcıyla, yani sizinle ilişkilendirmek için aşağıdaki komutu kullanın:

  • sudo howdy add

Howdy, kamerayı açarak yüzünüzün nasıl göründüğünü size göstermez. Bu nedenle yüzünüzün düzgün bir şekilde yakalanması için web kamerasına bakmanız gerekir.

Yakalanan yüze, bir isim eklemenizi isteyecektir. İstediğiniz herhangi bir ismi verebilirsiniz. Gözlüklü, kulaklıklı vb. terimler kullanabilirsiniz.

Özellikle gözlük takıyorsanız, yüzünüzün birkaç çeşidini eklemenizi öneririm. Her yüz eklemek istediğinizde sudo howdy add komutunu çalıştırın.

Howdy, bir yüz eklediğiniz anda kullanıma hazırdır. Test etmek için yeni bir terminal açın ve sudo ile bir komut çalıştırın. Web kameranızın yanıp söndüğünü ve kameraya bakan herhangi bir yüzü algılamaya çalıştığını fark edeceksiniz. Yüz tanınmazsa, bir hata mesajı gösterecek ve şifrenizi kullanmanızı isteyecektir.

Başka bir kullanıcının yüzünü eklemek için, kullanıcı adını da beraberinde girmelisiniz:

  • sudo howdy -U <kullanıcı adı> add

Yeniden başlattıktan sonra Howdy’yi elle başlatma konusunda endişelenmenize gerek yok. Zira Howdy, her açılışta otomatik olarak başlayacaktır.

Bir kullanıcı için bilinen tüm yüz modellerini listeleme

List seçeneğiyle bir kullanıcıyla hangi yüz modellerinin ilişkilendirildiğini görebilirsiniz. Kullanıcı adını belirtmezseniz, mevcut oturumdaki kullanıcı için bilgileri gösterir.

  • sudo howdy list
  • sudo howdy list -U <kullanıcı adı>

Yüz modellerinin bir kısmını veya tamamını temizleme

Bir kullanıcı için kayıtlı bütün yüz modellerini listelediğinizde, belirli bir yüz modelini silmek için remove seçeneğini kullanabilirsiniz. Yüz modelinin ID değerini (kimliğini) sağlamanız gerekmektedir, label (etiket) değerini değil:

  • sudo howdy remove <yüz ID'si>

Tüm yüz modellerini aşağıdaki komutla kaldırabilirsiniz:

  • sudo howdy clear

Howdy’yi devre dışı bırakma veya yeniden etkinleştirme

Bu komutu kullanarak Howdy’yi geçici olarak devre dışı bırakabilirsiniz:

  • sudo howdy disable 1

Aynı devre dışı bırakma seçeneğini kullanarak ancak bağımsız değişken olarak 0 ile, Howdy’i yeniden etkinleştirebilirsiniz:

  • sudo howdy disable 0

Howdy’yi sisteminizden kaldırma

Howdy’yi kaldırmak için Linux dağıtımınızın paket yöneticisini kullanabilirsiniz.

Ubuntu’da aşağıdaki komutu kullanın:

  • sudo apt remove howdy

Ayrıca PPA’yı da silmelisiniz:

  • sudo add-apt-repository -r ppa:boltgolt/howdy

Diğer dağıtımlar için, kullandığınız yükleme yöntemine karşılık gelen kaldırma yöntemini kullanabilirsiniz.

Sonuç

Howdy, Linux kullanıcıları için farklı bir deneyim sunmakta. Yüz kilidiyle oturum açmak, Windows’ta olduğu gibi günlük ve rutin işleri kolaylaştırabilir. Ancak Wowdy’nin, Windows Hello kadar pürüzsüz çalıştığını söylemek zor. Ayrıca Linux güvenlik yapısı, Windows’tan farklı olduğundan, güvenliğin önemli olduğu bilgisayar ya da sunucularda, parolaların kullanılması daha sağlıklı olabilir.

Kişisel Linux sisteminizde yüz tanıma kilidini kullanmak bir seçenektir ancak lütfen bunu sunucularda veya iş makinelerinde kullanmayın.

Howdy, Linux kullanıcıları için eğlenceli bir deneyim sunuyor. Eğer gerekli donanıma sahipseniz ve Linux dağıtımınızı günlük olarak kullanıyorsanız, Howdy’i denemenizi tavsiye ederiz.