Anasayfa Video Adım Adım Bilgisayardaki Kilitlenme Sorununu Çözme

Adım Adım Bilgisayardaki Kilitlenme Sorununu Çözme

Bu videomuzda kilitlenme sorunu ile ofisimize konuk olan bir bilgisayarı tekrar çalışır hale getiriyoruz.

Birden fazla parçanın bir arada uyum içinde çalışması sonucu ekrana görüntü veren bilgisayarların bunu başarması çoğu zaman bir mucize olarak nitelendirilebilir. İşin içine bir de yazılımlar girince bu durum daha da karmaşık bir hal alıyor ve neticesinde ortaya kilitlenme, mavi ekranlar veya kapanma sorunları çıkabiliyor. Bu videoda el atacağımız PC de kilitlenmeden muzdarip. Peki sorunu nasıl tespit ediyoruz? Adım adım gidelim.

İlk Adım: Temiz Windows Kurulumu

Sorunlu bir bilgisayar elinize geçer geçmez format atın demiyoruz. Fakat bu bilgisayar bize ilk ulaştığında Aygıt Yöneticisi altında ünlem barındıran bazı girdiler vardı. Bu da bilgisayarın Kayıt Defteri ayarlarının bozuk olabileceğini gösteriyor. Bu durumda cihaza hemen UEFI Windows 10 sürüm 2004 kurduk, makale tarihindeki en güncel sürüm. Bu işlem muhtemelen kilitlenme sorununu çözdü ama yine de sistemdeki diğer bileşenleri de test etmekte fayda var.

Ekran Kartı

Kilitlenme sorunu her zaman ekran kartı kaynaklıdır demiyoruz ama PC’deki birçok bileşene bakmamız lazım sırasıyla. Bu bağlamda ekran kartı ile başlıyoruz. Bu gibi durumlarda harici ekran kartını söküp dahili GPU ile sisteminizi test edebilirsiniz. Dahili GPU hem daha düşük güç tüketir hem de bozulması gibi bir durum zordur zira dahili GPU’nun bozulması demek, işlemcinizin bozulması demektir.

Harici ekran kartını test etmek için ise OCCT kullanabilirsiniz. Bu yazılım Power Virus yani güç virüsü olarak tanımlanıyor ve oyunların bindiremeyeceği yükü ekran kartınıza bindiriyor.

Ön USB Portları Pert

İnternet kafelerdeki PC’ler bile bu PC kadar pert değildir -en azından benim gittiğim internet kafelerdeki PC’ler. Kasanın ön USB portları içine göçmüş. Yetmezmiş gibi anakartın üstündeki USB 3.0 pinleri de yamulmuş. Bu aşamada sahibinin USB teknolojisine karşı bir antipatisi olduğunu düşünebiliriz. Neyse ki USB-C hayatımıza giriyor da bu tür sorunları bir kenara bırakabileceğiz. Ön USB portları için yapabileceğimiz pek bir şey olmasa da kasa içi USB 3.0 pinlerini düzelttik. Bu pinlerin kısa devre yapması muhtemelen Aygıt Yöneticis altındaki ünlemin ve kilitlenme sorununun sebebi idi.

İşlemci Fanı Titriyor

Sistem adeta post apokaliptik, Mad Max‘ten çıkmış gibi. İşlemci fanının kendine hayrı yok. Çalışırken titriyor. Neden? Metal kelepçeleri iyi tutturulmamış. Bunu da oturtup işlemlere devam ediyoruz.

SATA Portu Kırık

Anakartın üstündeki tek arızalı port USB 3.0 değil. SATA portlarından biri de hasar görmüş. Portun üstündeki plastik kopmuş ve özgürlüğünü ilan etmiş. Bıraksanız Z77A SATA1 krallığını ilan edecek. Bu portu da düzeltiyoruz zira öyle bırakırsak SATA pinlerinin kısa devre yapıp sorun çıkarma ihtimali yüksek.

Sabit Diskler Ölmüş

Şu aşamada “bu sistemde çalışan bir şey var mı?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. HD Tune ile sabit disk sağlığına baktık ve maalesef diskler de ebedi yolculuğa adım atmış durumda. HD Tune’un Health sekmesinden disklerinizin sağlık durumunu görebilirsiniz. Sarı işaretler yolcu bir diske işaret ederken kırmızı işaretler ise bir an önce verilerinizi yedeklemeniz gerektiğini söylüyor olabilir. Yine de bu değerlerin ayrı anlamı var. Technopat Sosyal’de ekran görüntünüz ile konu açarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

 Sabit Disk Kaynaklı Kilitlenme Sorunu
Sabit diskler pek sağlıklı durumda değil.

Sonuç

Bütün bu işlemler sonucunda sistem artık sorunsuz çalışmakta. Sahibi kullanmaya başladıktan beri artık kilitlenme sorunu yaşamıyor. Technopat, 2. nesil Intel işlemcili bir bilgisayarı tekrar kullanılabilir hale getirmenin verdiği huzur ile yeni ufuklara doğru yelken açıyor!