Anasayfa Haber Acıya Tepki Veren Elektronik Deri

Acıya Tepki Veren Elektronik Deri

Acıya Tepki Veren Elektronik Deri

RMIT Üniversitesi, acıya tepki veren elektronik deri geliştirdiklerini duyurdu.

Halihazırda dokunmaya tepki veren elektronik deriler varken, RMIT Üniversitesi araştırmacıları şimdi de insan gibi acıya tepki veren bir elektronik deri geliştirdi. Ağrıya neden olan zorlamalara ve yanıklara tepki verilebilmesi özellikle protezler ve robotlar için önem taşıyor. Basınç ve sıcaklıklar birinin tepki vermesine neden olacak seviyelere ulaşırsa, deri neredeyse anında geri bildirim sağlayacak.

Giyilebilir prototip basınç algılama, sıcaklığa duyarlı kaplamalar ve beyin benzeri bellek hücreler, son derece esnek ince elektroniklerden (oksitler ve biyo uyumlu silikon) yapılmış. Araştırmacı Ataur Rahman, kendinizi nazikçe iğne ile dürtmek ile ağrılı bir iğne batımı arasındaki farkı anlatmanın yeterince ince olduğunu söylüyor. Tasarım, insan duyularını yönlendiren nöronları, sinir yollarını ve reseptörleri taklit ediyor.

Maalesef proje şu an için pratik ürünlere ulaşmaktan çok uzak. Yine de projenin potansiyel kullanımlara açık olduğu paylaşılıyor. Protez bir kolun gerçek bir şeyin hissini daha iyi taklit edebileceği ve insanları tehlikeden uzak tutabileceği belirtiliyor. Ağrı yararlı bir doğal savunma mekanizması olsa da pek çok insanın bunu hissetmek istemeyeceği de açık.