Anasayfa Haber Ryzen 4000 İçin Yeni Detaylar: 10 Çekirdek, Curve Optimizer ve Infinity Fabric

Ryzen 4000 İçin Yeni Detaylar: 10 Çekirdek, Curve Optimizer ve Infinity Fabric

Son söylentilere bakılırsa Zen 3 tabanlı Ryzen 4000 ailesinde 10 çekirdekli yongalar da bulunacak.

Ryzen işlemcilerde performans artırma aracı olan ClockTuner‘dan geçtiğimiz günlerde bahsetmiştik. Yeni yazılım tamamen Yuri “1usmus” Bubliy tarafından geliştirildi. Ryzen işlemciler konusunda bilgili olan isim, şimdi ise yaklaşan Ryzen 4000 serisi “Vermeer” masaüstü işlemcileriyle ilgili yeni ayrıntılar paylaştı.

10 Çekirdekli Zen 3 CPU

Yuri’ye göre yeni Zen 3 tabanlı seri 10 çekirdekli işlemcilere sahip olabilir. Ona göre veriler AGESA 1.0.8.1’de zaten mevcut, bu yüzden bilgi doğrulanmış durumda. Elbette bu, AMD’nin 10 çekirdekli işlemcileri kesinlikle piyasaya süreceği anlamına gelmiyor. Bu bağlamda sadece dahili testler için isteğe bağlı bir yapılandırma olma ihtimali var.

Doğru olduğunu kabul edersek, kırmızı takım 10. nesil Intel işlemcilerle doğrudan rekabet edecek Zen 3 yongalar hazırlıyor olabilir. Sonucunda ise örneğin 5+5 şeklinde Zen CCX konfigürasyonları görmemiz muhtemel.

Curve Optimizer

Sırada ise hız aşırtmacıların dikkatini çekecek olan Curve Optimizer var. AMD’nin yeni işlemci serisi görünüşe göre Curve Optimizer’a sahip olacak. Bu yeni özellik, işlemcideki her bir çekirdek için kısıtlama olmaksızın frekans ayarında oynama yapmamıza olanak tanıyacak.

AMD Ryzen Master yazılımı, Ryzen işlemciler için hız aşırtma ve hız aşırtma söz konusu olduğunda zaten birçok özellik sunuyor. Böylece daha iyi bir overclock deneyimi yaşanabilir.

AMD Zen 3 ve Infinity Fabric

Son olarak Zen 3 yongalar bellek hızı tarafında da geliştirmelere ev sahipliği yapacak. BIOS’taki mikro kodlarda Infinity Fabric bölücüler keşfedildi. Bu detay, karma mod gibi bellek denetleyici frekans yapılandırmalarına daha fazla esneklik sağlamalı.

Yuri’nin dediği gibi, şu anda bu özellik hakkında daha fazla bilgi yok. Ancak yakında AGESA’da Zen 3 serisiyle ilgili daha da fazla güncelleme görebiliriz.

Ryzen 4000 Serisi Çıkış Tarihi

AMD Ryzen 4000 serisi için henüz net bir tarihimiz yok. Ancak kırmızı takım, Zen 3 işlemcilerin bu yıl piyasaya çıkacağını defalarca doğrulamıştı. Yani yakın zaman içerisinde ani bir tanıtımla karşı karşıya kalabiliriz.