Anasayfa Haber USB-C VirtualLink Bağlantı Standardı Tarihe Karışıyor

USB-C VirtualLink Bağlantı Standardı Tarihe Karışıyor

USB-C VirtualLink

Sanal gerçeklik gözlüklerinde kullanılmak üzere geliştirilen VirtualLink teknolojisi, endüstri kaynaklarınca benimsenmedi ve beklenen ilgiyi görmedi.

NVIDIA, AMD, HTC Vive, Oculus VR, Valve ve Microsoft gibi devleri içeren VirtualLink Konsorsiyumu, 2018 yılında USB-C VirtualLink standardını tanıtmıştı. Ayrıca bu standart RTX 20 serisi Founders Edition kartlarla birlikte piyasaya sürüldü. Amaç ise güç, video ve verileri tek bir USB-C kablosu üzerinden aktararak VR gözlüklerde bağlantıyı basit hale getirmekti.

StarVR ve XTAL gibi birkaç VR gözlükte VirtualLink bağlantısı kullanılsa da bu standart büyük ölçüde benimsenmedi. Valve, Valve Index için bir VirtualLink konnektörü eklemeyi planlamıştı ancak teknik sorunlar nedeniyle iptal edildi. Bağlantı noktasını kullanan tek büyük kulaklık Oculus Quest, ancak VirtualLink standardını değil yalnızca USB-C konektörünü kullanıyor.

USB-C VirtualLinkNVIDIA, bu bağlantıyı RTX 20 serisi SUPER kartlarında kullanmadı ve AMD tarafı ise hiçbir zaman böyle bir destek sunmadı. Bunun yanında NVIDIA tarafı USB-C VirtualLink standardına hiçbir RTX 30 serisi kartında da yer vermedi. Yani VirtualLink artık tarihin tozlu sayfaları arasına karıştı diyebiliriz. Resmi VirtualLink web sitesi ise şu an Wikipedia sayfasına yönlendirme yapıyor.