Anasayfa Haber Zen 3 Mimarisi ve Ryzen 5000 İşlemcilerin Çıkış Tarihi Açıklandı

Zen 3 Mimarisi ve Ryzen 5000 İşlemcilerin Çıkış Tarihi Açıklandı

Ryzen 4000 çıkış tarihi

AMD, yeni Zen 3 çekirdek mimarisini 8 Ekim’de tanıtacak. Duyuruda ise bu mimariden yararlanan Ryzen 5000 masaüstü ve EPYC Milan sunucu işlemcilerini görmeyi bekliyoruz.

Uzun süren bir bekleyişin ardından AMD nihayet sessizliğini bozdu ve merakla beklenen Zen 3 mikro mimarisini duyuracağı tarihi açıkladı. Yeni nesil işlemciler için yaklaşık 1 ay var ve 8 Ekim tarihi belirlenmiş durumda.

Zen 3 mimarisinin EPYC Milan sunucu işlemcileri ve Ryzen 5000 serisi masaüstü işlemcilerde kullanılacağını biliyoruz. Net olarak bilgi verilmemiş olsa da oyuncuların beklediği Ryzen 5000 serisi masaüstü işlemciler de bu tarihte tanıtılacak diyebiliriz.

Zen 3 işlemciler, TSMC’nin geliştirilmiş bir 7nm üretim teknolojisini (N7P veya N7 +) kullanacak ve L1-L3 önbellek yapısında gecikme iyileştirmeleri yapılacak. Nihayetinde ise hatırı sayılır seviyede IPC kazançları bekliyoruz. Hatta geçmiş sızıntılara bakarsak işlemcisine göre bu kazanç %17-20 civarında olabilir.

Zen 3 işlemcilerin yanı sıra RDNA 2 mimarisi ve Radeon RX 6000 ekran kartları da 28 Ekim’de görücüye çıkacak. Nitekim kırmızı takım yakın tarihli 2 duyuru ile birlikte Ryzen işlemcili ve Radeon ekran kartlı sistemler inşa etmemiz için kapıları aralamış oldu.