Anasayfa Haber GeForce RTX 3080, Kripto Para Madencilerinin Yeni Gözdesi Olabilir

GeForce RTX 3080, Kripto Para Madencilerinin Yeni Gözdesi Olabilir

RTX 3080 Kripto Para

Ampere tabanlı yeni nesil RTX 3080, önümüzdeki günlerde kripto para madencileri tarafından sıkça tercih edilebilir.

AMD cephesi RX 6000 serisi kartları için tanıtıma hazırlanıyor olsa da NVIDIA’nın güncel RTX 30 serisi ekran kartları şüphesiz üst noktalarda yer alacak. Bununla birlikte, Çinli kripto madencileri de görünüşe göre Ampere için başka bir kullanım alanı buldular: Ethereum (ETH) madenciliği.

Bir madencinin iddialarına göre GeForce RTX 3080, anlık fiyatına bağlı olarak genellikle 35 ila 40 MH/s arasında olan GeForce RTX 2080’in hashrate’inden 3 ile 4 kat daha fazla hastrate’e sahip. Bunun yanında GeForce RTX 2080 Ti bile 50 MH/s bandını kırmak için büyük çaba gerektiriyor.

Özet olarak, GeForce RTX 3080 699 dolara mâl oluyor ve kazı yapanların yatırımını geri kazanması çok daha kısa sürüyor. Bu bağlamda ekran kartlarına yapılan maliyet kısa sürede amorti edilebildiği için yeni Ampere kartlarla yapılacak madencilik de daha ilgi çekici hale geldi.

RTX 3080 Kripto ParaGeForce RTX 2080 daha düşük güç tüketimine sahip olabilir ancak hashrate oranı oldukça düşük. Bu nedenle harcanan paranın geri kazanılma süresi bir hayli uzuyor. Dolayısıyla RTX 3080 modelinin kripto madencilik için daha kârlı olduğundan bahsediliyor.

Geçmişe bakacak olursak, AMD’nin Radeon kartları kripto madencilik alanına büyük ölçüde hakim olmuştu. Radeon RX 580 veya Radeon RX Vega 56 gibi ürünler ise bu konuda halen popüler.

Elbette madencilerin hemen GeForce RTX 3080 kartlara geçiş yapmasını beklemiyoruz. Geçmişteki gibi mining nedeniyle ekran kartı stoklarının boşaldığına da tanık olmayacağız. Nitekim şu an piyasada başka seçenekler mevcut. Ancak kripto madencilerin seçeneği tükendiğinde Ampere GPU’lara bir yönelme olması muhtemel.