Anasayfa Haber GeForce RTX Ampere Yongalar, Üç Ayrı Kalite Sınıfına Ayrılıyor

GeForce RTX Ampere Yongalar, Üç Ayrı Kalite Sınıfına Ayrılıyor

GeForce RTX Ampere Kalite

Ekran kartları son tüketiciye ulaşmadan önce arka planda birçok işlem görüyor. Kartlara güç veren GPU’lar ise belirli kalite sınıflarına göre üretim ortaklarına gönderiliyor.

“Chip binning” terimi, teknoloji dünyasında üretilen silikonu kalitesine göre ayırma işlemini ifade ediyor. Yani silikon plakalardan (wafer) elde edilen her yonga test ediliyor ve karakteristik özelliklerine göre sıralandırılıyor. Örneğin bir yonganın, çalışması için ne kadar voltaj gerektirdiği, ne kadar soğuk çalışabildiği ve ne kadar hız aşırtma yapılabildiğini öğrenmek için birtakım testlerden geçiyor.

NVIDIA ve AMD gibi teknoloji devleri ise sınıflandırmayı yaptıktan sonra üretim ortaklarına gönderdikleri “binning” katmanları oluşturuyor. Yonga tedarik süreci bakımından en büyük ve karmaşık kısım grafik kartları tarafında yer alıyor. MSI, ASUS veya Gigabyte gibi onlarca farklı üretim ortağı olduğundan dolayı NVIDIA ve AMD gibi üreticilerin onlara çeşitli kalitelerde çipler göndermesi gerekiyor.

GeForce RTX Ampere KaliteIgor’s Lab’e göre NVIDIA, yeni GeForce RTX Ampere serisini üç binning katmanına ayırdı: Bin 0, Bin 1 ve Bin 2. Temel istekleri karşılayabilecek bir yongayı temsil eden sınıf Bin 0 iken daha iyi yongalar Bin 1 olarak sınıflandırılıyor. En yüksek performans özelliklerine sahip kaliteli yongaları temsil eden sınıf ise “Bin 2” olarak adlandırılıyor. Bu üst sınıf çipler diğerlerine kıyasla daha soğuk çalışıyor ve daha yüksek hız aşırtma kabiliyetine sahip.

Yeni nesil Ampere yongaların Samsung’un 8nm üretim tesislerinden çıktığını biliyoruz. Gelen bilgilere göre ilk parti yongaların %30 Bin 0, %60’ı Bin 1 ve %10’u Bin 2 sınıfına dahil edilmiş. Samsung’un üretim süresi kısaydı ve üretimin üzerinde çalışmaları için zaman kısıtlıydı. Bu sebepten ötürü belirtilen değerler oldukça iyi. Son olarak, önümüzdeki süreçte üretim kalitesinin artması beklediğimizi belirtelim.