Anasayfa Video Corsair 4000D Airflow Ve iCUE 4000X RGB Kasa İncelemesi

Corsair 4000D Airflow Ve iCUE 4000X RGB Kasa İncelemesi

Corsair, 4000 serisi olarak adlandırdığı yeni bir kasa serisiyle karşımızda. Bu kasalar yakın zamanda sistem toplamayı düşünen kullanıcıların işine yarayacak pek çok yenilik içeriyor.

Corsair 4000 serisi altında 3 yeni model duyurdu; 4000D, 4000D Airflow ve iCUE 4000X RGB. 4000 serisi temelde ortak bir kasa şablonuna dayansa da, bunlar bazı önemli nüanslarla birbirinden ayrılan Mid Tower kasalar. Bu videomuzda bu üç kasadan 4000D Airflow ve iCUE 4000X RGB’yi inceleyeceğiz. Zaten 4000D modeli 4000D Airflow ile neredeyse aynı, tek fark Airflow modelindeki mesh yani ızgara ön panel.

Ön G/Ç paneli

Serinin ortak noktalarından biri olan ön giriş çıkış paneli ile başlamak istiyorum. Buradaki güç ve reset tuşları yakın zamanda incelediğimiz güncel Corsair iCUE kasalardan farksız. Yine görmeye alıştığımız bir kombo 3.5 mm ses jackı var. Yeni olansa USB yuvalar. 2 adet USB 3.0 tip A yuvanın yerini bir adet USB 3.0 tip A ve bir USB 3.1 tip C yuvanın aldığını görüyoruz.

Dikkatimizi çeken bir nokta da tip A yuvanın sarı olması oldu.  Üreticiler arasındaki standarda göre sarı USB yuvaları uyku modunda enerji sağlayabilen yuvalar oluyor. Ancak burada Corsair sarı rengi sadece kozmetik olarak kullanmı. Yani bu tip A yuvanın önceki kasa önü USB 3.0 yuvalardan teknoloji olarak bir farkı yok.

RapidRoute Kablo Yönetimi

Ekran kartı, anakart ve işlemcinin kalın güç kablolarını derli toplu bir şekilde yönlendirebilmek için anakartın arkası ile arka kapak arasındaki boşluk önemli. Corsair 4000 serisinde bu boşluğu 25 mm yapmış ve kabloları içine koyabileceğiniz plastik bir kanal yerleştirmiş. Bu kanal 3 cm genişliğinde ve 30 cm yüksekliğinde. Bu kanala takılı 3 tane klipsli cırtcırtlı kablo bağı geliyor. Sabit disk kafesi içindeki aksesuar kutusu için de bu kablo bağlarından 3 tane daha çıkıyor. Bunlarla gayet temiz gözüken, derli toplu bir kablo yönetimi yapabiliyorsunuz.

Ayrıca kasa önündeki giriş çıkış yuvalarından gelen kabloları kolayca bu kanaldan taşımak için üst kısmı kasa önüne doğru eğimli yapılmış. Kasanın içine baktığımızda yine kablo yönetimi konusunda çaba sarf edildiğini görüyoruz. Klasik kauçuk kablo geçit kanalları yerine burada girişi örtülü, aşağıdan yukarıya uzunlamasına tek bir kablo deliği konulmuş. Bu örtülü girişin altında Corsair yazısını görüyoruz.

Yeni yan kapak tasarımı

Bu seride karartılmış temperli cama sahip yan kapakların tasarımlarının da değiştirildiğini görmekteyiz. Camların iki yanına çelik saclar tutturulmuş ve montaj esnasında kapağın kasaya geçen kısmı bu çelik saclar oluyor. Ben bu değişikliği olumlu karşıladım çünkü artık kapağı açmak için cama dokunmak ve parmaklarınızdaki yağla camda iz bırakmak zorunda kalmıyorsunuz. Ayrıca çizilme, kırılma ve çatlama gibi risklere karşı kapaklar daha korumalı oluyor. Kapakları açarken vidaları kapaktan ayırmanıza gerek yok, kapakta kalacak şekilde bir miktar gevşeterek de kapakları açabiliyorsunuz.

Yeni Corsair Airguide fanlar

4000 serisi kasalarla birlikte Corsair’dan ilk defa gördüğümüz bir fan modeliyle karşılaşıyoruz: Air Guide. Bu fanların 4000 Airflow modelinde RGB’siz, iCUE 4000X modelinde de RGB aydınlatmalı versiyonu bulunuyor. İlginç bir ayrıntı da RGB’siz model 3 pinli ve DC iken, RGB’li modeller 4 pinli ve PWM ile kontrol ediliyorlar.

Adından da anlayabileceğiniz gibi bu fanların esprisi girdap oluşumunu engelleyerek havayı yönlü bir bir şekilde uzağa taşıyabilmeleri. Bunun için fan çerçevesinin arkasında daha önceki Corsair fanlarda görmediğimiz bir tasarım yer alıyor. Anladığımız kadarıyla Corsair bu fanları ayrıca satmıyor, ama tabii bu durum ilerde değişebilir.

Airflow modelinde kasa önünde ve kasa arkasında birer tane olmak üzere iki adet aydınlatmasız Airguide fan var. RGB modelinde ise 3 adet Airguide RGB fan var ve hepsi kasa önüne takılı halde geliyor.

Fan ve Radyatör desteği

4000D Airflow aydınlatmasız 2 Airflow fan, iCUE 4000X RGB ise 3 adet RGB Airflow fan ile birlikte geliyor. Fanları RGB’siz olduğu için 4000D Airflow’da Corsair Node RGB kontrolcü bulunmuyor. iCUE 4000X’de ise bu RGB kontrolcüyü kasanın arkasında görebiliyoruz. Bu, fan devrini ayarlamakta kullanabileceğiniz bir kontrolcü değil. Sadece aydınlatmayı ayarlayabiliyorsunuz ve 6 fana kadar destek verebiliyor.

Bu sebeple eğer kasa içi RGB aydınlatmayı önemsiyorsanız ve ilerde daha çok RGB fan alıp, tüm fan yuvalarınızı RGB fanlarla doldurmak gibi bir planınız varsa, iCUE 4000X’i alıp fanları ve kontrolcüyü daha ucuza getirebilirsiniz.

Corsair Midtower kasalarda görmeye alıştığımız 360’lık radyatör desteğ artık 4000 serisi kasalarda da mevcut. Bu desteği sunmak ticari olarak da Corsair için faydalı, çünkü markanın 360’lık radyatöre sahip hazır sıvı soğutma kitleri var.

Kasanın üstüne 280 ve 240’lık radyatörlere sahip hazır sıvı soğutma kitlerini takabiliyorsunuz. Ancak burada RAM yüksekliği kısıtlayıcı faktör oluyor. Eğer Corsair LPX gibi düşük profilli bellek modülleriniz varsa 280’lik radyatörlerde sorun yaşamıyorsunuz. Ancak yüksek soğutuculu RGB bellekler 240’lık radyatör takmanızı gerektiriyor.

Fanlara geldiğimizde, 4000 serisi 6 adet 120mm’lik 4 adet 140mm’lik fan alabiliyor. 120’lik fan tercih ederseniz bunlardan 3’ü ön, 2’si üst ve biri arkaya takılıyor. 140’lık tercih ettiğinizde 2 fan öne, 2 fan arkaya takabiliyorsunuz.

Egzos fanının montaj delikleri uzun yapıldığından buraya takacağınız fanın yüksekliğini değiştirebiliyorsunuz.

Ön panel tasarımı ve hava akışı

4000 serisinin her üyesinde çıkarılabilen ön panel tasarımı kullanılmış. 4 noktadan kasaya bağlanan bu panel çektiğinizde kolayca çıkarılabiliyor. Airflow modelinde ön panel fazladan hava akışı sağlanması için buranın ızgara desenli yapıldığını görüyoruz. iCUE 4000X RGB modelinde karartılmış temperli cam bulunuyor.

RGB modelinde hava girişi sadece yanlardan mümkün oluyor. Bu sebeple Airflow modelinde kasa içi hava sirkülasyonunun bir miktar daha iyi olacağını söyleyebiliriz. Burada önemli olan fanlara nefes alabileceği boşluğu bırakmak ve ön paneli fanlara yaslamamak, Corsair’ın da bunu sağladığını görüyoruz. Ön panelle fanlar arasında 2.5 cm boşluk bulunuyor.

Toz filtreleri

Toz filtrelerine geldiğimizde tipik Corsair kasa tasarımının dışında bir şey görmüyoruz. Yani pek bir değişikliğe gidilmemiş bu alanda. Ön paneli çıkardığımızda fanların önünde plastik çerçeveli, sökülebilir toz filtresini görmekteyiz.

Kasa üstündeki çukur noktaya oturan mıknatıslı toz filtresi var. Corsair 4000 serisinde bu toz filtresini kolayca alıp yıkayabilmeniz için de üzerinde Corsair yazan, minik sarı bir kauçuk parça takmış. Son olarak bir de kasanın altında sürgülü güç kaynağı toz filtresi bulunuyor.

Desteklenen anakart form faktörleri

Anakart desteği noktasında hoşuma giden nokta, bu kasaların Extended ATX olarak bilinen E-Atx anakartlarla uyumlu olması oldu. Extended ATX bildiğiniz gibi normal ATX anakartlara göre bir miktar daha geniş.

Her geçen gün daha çok anakart üreticisi üst seviye modellerini E-ATX form faktörlerinde çıkarıyor. Resmi olarak ATX anakart destekleyen bazı kasalara E-ATX anakart takabilsek de, bunlar ya estetik durmuyor ya da fazla büyük geldiği için kasanın diğer fonksiyonlarını kısıtlıyor. Bu anlamda Corsair’ın E-ATX desteği sunmasını hoş bir gelişme olarak karşılıyorum.

Kasa içi tasarımı

Kasa içine gelirsek, öncelikle güç kaynağı ve sabit disk kafesi gizleyiciden bahsetmek istiyorum. Bu parça sabit, çıkarılamıyor. Üstünde geniş bir ızgaralı yüzey mevcut, yani güç kaynağınızı hem fanı yukarı, hem de aşağı bakacak şekilde takabiliyorsunuz.

Gizleyicide iki tane geniş kablo geçit alanı mevcut. Anakarta takacağınız HD audio ve USB header gibi kabloları buradan kolaylıkla geçirebiliyorsunuz. Bu gizleyici kasanın önüne takacağınız radyatörün kalınlığını belirleyen ana unsur. Burada 6.5 cm’lik bir boşluk var, fanların 2.5 cm standart olduğunu düşünürsek 4 cm kalınlığında radyatörler takabiliyorsunuz.

Bu gizleyicinin altına baktığımızda güç kaynağını oturtacağımız noktada 4 adet titreşim önleyici köpük bulunduğunu görüyoruz. Eğer sabit disk kafesini çıkarırsanız buraya takabileceğiniz maksimum güç kaynağı uzunluğu 180 mm olacaktır.

Hemen yanında sökülebilen sabit disk kafesi yer alıyor. Buraya 2 adet 3.5 inçlik disk takabiliyorsunuz. Yuvalardan birinde bulunan kartonun içinde montajda kullanılacak vidalar, cırt cırtlı ve plastik kablo kelepçeleri bulunuyor.

Kasanın arkasında 2.5 inçlik sabit disk veya SSD takabileceğiniz 2 adet braket var. Bunları isterseniz güç kaynağı gizleyicinin üzerine koyarak sergilemeniz mümkün.

Kasanın içinde üst tarafa baktığımızda 3 adet kablo geçit kanalı var. İşlemci güç kablolarını ve fan kablolarını geçirmeniz için yeterli genişliğin burada sunulduğunu görüyoruz.

Kullanılabilecek maksimum hava soğutucu yüksekliği 170 mm, maksimum ekran kartı uzunluğu da 360 mm. Bu değerler kasanın üst seviye kule tipi işlemci hava soğutucularıyla ve RTX 3080 gibi ekran kartlarıyla uyumlu olduğunu gösteriyor.

Corsair’ın 4000 serisinde bir başka dikkat çeken nokta da dikey ekran kartı desteği. Kasa arkasında dikey iki PCI-Express yuvası olduğunu görüyoruz. Güç kaynağı gizleyici üzerindeki vida deliklerine takacağınız dikey PCI-Express montaj aparatıyla ekran kartlarınızı dikey olarak burada sergileyebiliyorsunuz.

Sonuç değerlendirmesi

Sonuç olarak 4000D Airflow ve iCUE 4000X modelleri ile Corsair kasalarını cazip kılan özellikleri koruyarak bazı güncellemelere gitmiş. Bu güncellemeler sistem toplarken genelde sıkıntı yaşanan noktalarda kullanıcıların işini kolaylaştıran cinsten. Örneğin daha iyi kablo yönetimi, daha iyi kasa içi hava akışı gibi. Ayrıca yeni nesil fanların da bu yeni kasalarla birlikte sunulması, kullanıcı faydası açısından gayet iyi bir strateji diyebiliriz.