Anasayfa Haber Microsoft’un Su Altı Veri Merkezi Denemesi Olumlu Sonuçlar Verdi

Microsoft’un Su Altı Veri Merkezi Denemesi Olumlu Sonuçlar Verdi

Microsoft Su Altı Veri Merkezi

Deniz altına bırakılan dev sunucular, temel olarak ısınma ve enerji tasarrufu gibi konular için test ediliyor.

Microsoft, 2018 yılında veri merkezlerini İskoç denizinin dibine göndermişti. Bu esnada 864 sunucu ve 27.6 petabayt boyutundaki depolama alanı okyanusun 117 fit altına inmişti. Bunun temel amacı ise denizde soğutma yoluyla enerji tasarrufu yapmaktı. Bilindiği üzere veri merkezleri çok fazla ısı üretiyor ve bazı şirketler yüksek faturalardan tasarruf etmek için merkezlerini soğuk ülkelere taşımayı tercih ediyor.

Şimdi ise yapılan son deneylerin başarılı olduğu bildirildi ve su altı veri merkezi fikrinin aslında oldukça mantıklı olduğunu gösteren bulgular ortaya çıktı. Bir veri merkezini okyanusun dibine göndermek kulağa garip gelebilir. Ancak Microsoft’un Project Natick ekibi, bu yöntemin daha güvenilir ve enerji açısından daha verimli sonuçlar vereceğini düşünüyor.

Microsoft Su Altı Veri MerkeziKarada bulunan veri merkezleri, oksijen ve nem kaynaklı korozyon ve sıcaklık değişimlerini kontrol etme gibi sorunlarla karşılaşıyor. Ancak sıkı sıcaklık kontrolüne sahip su geçirmez bir ortamda çok daha az sorun ortaya çıkıyor.

Öte yandan Microsoft, su altı veri merkezinin kara tabanlı bir veri merkezine nazaran arıza oranının sadece sekizde biri olduğunu söylüyor. Sunucuların hava/su geçirmez bir koruyucunun içinde ve yüksek derinlikte olduğu düşündüğümüzde ise sunucuya bakım yapmanın çok daha zor olduğunu anlayabiliriz. Ancak arıza oranının düşük olması gayet iyi.

Bu testler deneme turu niteliğindeydi ve alınan sonuçlar doğrultusunda sürekli olarak kullanılmak üzere yeni projeler geliştirilmesi bekleniyor.