Anasayfa Haber NVIDIA, Gelecekte Kendi ARM Tabanlı CPU’larını Üretebilir

NVIDIA, Gelecekte Kendi ARM Tabanlı CPU’larını Üretebilir

NVIDIA ARM Tabanlı CPU

Teknoloji tarihine geçen ARM satım alımı ile birlikte NVIDIA markalı işlemcilerin de yolu açıldı.

NVIDIA, çip tasarımcısı ARM’yi tam 40 milyar dolar değerle satın alarak yarı iletken ve teknoloji dünyasında büyük bir adım atmıştı. Şirket veri merkezleri, yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka tarafında uzun bir süredir lider konumda olsa da hep GPU tarafında boy gösteriyordu.

Teknoloji devi görünüşe bakılırsa bu satın alım sonrasında ARM tabanlı mimariye dayalı kendi işlemcileriyle birlikte CPU pazarına da giriş yapacak. Bu bilgiler ise NVIDIA CEO’su Jensen Huang ile yapılan bir röportajdan geldi.

NVIDIA ARM Tabanlı CPUHuang, yaptığı konuşmada yalnızca özel siparişler için değil, aynı zamanda kendileri tarafından geliştirilen CPU’lar için de açık olduklarını söylüyor. Ayrıca NVIDIA’nın uğraşmak istediği ilk pazarın veri merkezleri olduğunu açıkça belirtiyor.

NVIDIA, GPU çözümleriyle birlikte çalışan veri merkezi, yapay zeka, otomobil ve robotik gibi çeşitli uygulamalarda özel olarak tasarlanmış ARM CPU’ları zaten kullanmıştı. Ayrıca, ARM’nin halihazırda Neoverse projesi de var. ARM, Neoverse ile sunucular ve mobil altyapı sektörleri için yeni tasarımlarıyla rekabete dahil olmaya çalışıyordu. Bu platform ise NVIDIA’nın ARM CPU tarafındaki çabalarıyla daha kolay hale gelecek.

Söz konusu yüksek performanslı bilgi işlem olduğunda ise CPU tarafında akla doğrudan Intel ve AMD geliyor. Yeşil ekibin ARM tabanlı yongaları ise bu şirketleri zora sokabilir. Bu adımlar heyecan verici olsa da yakın zamanda herhangi bir NVIDIA markalı CPU beklememiz doğru olmaz. Nitekim şirket bu pazara resmi bir giriş yapmadan önce birçok çalışma yapması gerekecek.