Anasayfa Haber AMD: “Zen 3 Mimarisi Muazzam Derecede Güçlü”

AMD: “Zen 3 Mimarisi Muazzam Derecede Güçlü”

Ryzen 9 4950X

AMD, 8 Ekim tarihinde resmi duyurusunu yapacağı Zen 3 mimarisi ve Ryzen 4000 işlemcilerden bir kez daha övgüyle bahsetti.

Daha önce de söylediğimiz gibi, AMD yeni Zen 3 çekirdek mimarisine çok güveniyor ve çok umutlu. AMD’nin Kıdemli Başkan Yardımcısı Forrest Norrod’a Bank 2020 konferans görüşmesi sırasında bazı sorular soruldu.

Soruları yanıtlayan Forrest, AMD’nin Zen CPU yol haritasının şirket için kesinlikle kritik olduğunu söylüyor. Ayrıca ilgili üretim teknolojileri veya nihai ürünlerden ziyade mimari kazanımlara dayandığının altını çiziyor. Yetkili isme göre AMD’nin Zen ve Zen 2 mimarileri harikaydı. Ancak Zen 3, bir süre AMD’nin yeni nesil CPU’larında kullanılacak ve çok güçlü bir mimari olacak.

Zen 3 MimarisiBildiğiniz üzere Zen 3, ilk adımda hem Vermeer kod adlı yeni nesil Ryzen 4000 serisi masaüstü işlemcilere, hem de EPYC Milan sunucu işlemcilerinde kullanılacak. Zen 3 “muazzam derecede” güçlü olarak tanımlanıyor ve biz son tüketiciye ulaşacak olan Ryzen 4000 serisi masaüstü işlemciler ve çekirdek mimarisinden de oldukça eminler.

Aslında geçtiğimiz günlerde bazı sızıntılar elde etmiştik ve Zen 3 yongaların mimari değişikliklerine ufak bir bakış atmıştık. Mimari değişikliklerin yanı sıra işlemci frekans hızlarında da bazı iyileştirmeler yapılacak gibi görünüyor. Hatta 5.0 GHz seviyeleri görülürken son iyileştirmelerle üzerine bile çıkmış olabilirler. IPC kazancına baktığımızda ise işlemci modeline göre %15 ile %20 arasında iyileştirme görmeyi bekliyoruz.

Zen 3 mikro mimarisi ve Ryzen 4000 serisinin tanıtımı için sayılı günler kaldı ve 8 Ekim’de her şey belli olacak.