Anasayfa Video EXA 14” Elite 7TC3 Laptop İncelemesi

EXA 14” Elite 7TC3 Laptop İncelemesi

Ultrabook sınıfında incecik ve çok hafif bir iş bilgisayarı inceliyoruz: EXA 14” Elite modeli. 16.5 mm inceliğe ve 1.1 kilogram ağırlığa sahip bu bilgisayar, her yere kolayca götürülebilmesi ve her yerde çalışmaya imkan vermesi için tasarlanmış.

Mil-STD 810G sertifikasına sahip olan EXA Elite 7TC3, bunun için 10 farklı askeri sınıf testten geçmiş. Tuz sprey testi, toz, ısı, şok, düşme, nem, vibrasyon, düşük ve yüksek ısı, mekanik vibrasyon ve düşük basınç. Özetle uçakta, araçta, kargoda hem güvenli taşınabilmesi, hem çalışması için gerekenler yapılmış. Bu da özellikle bu laptopun kurumsal hedefleri olduğunu gösteriyor. Zira şirketler satın alımda ürünlere sadece ne verdiklerini değil, çalışanların bu cihazları ne kadar süre kullanabileceğini de hesaba katıyor.

Tasarım Detayları

Tasarım anlamında ciddi ve sade bir cihaz, ince kasası ve kompakt boyutları onu çoğu çantaya sığdırmaya imkan sağlıyor. Açıp masaüstüne koyduğunuzda ekranı masaya paralel olacak kadar geniş açılabiliyor. Bu da herhangi bir oturma pozisyonunda ekranı rahatça ayarlayabilmenizi sağlıyor.

Ekrana baktığımızda yüzde 82 ekran kasa oranı ve ince çerçeveler görüyoruz. Sadece modern durması için değil, 14 inç kasada yeterince geniş bir görüş alanı sunması için de ince çerçeveler önemli. 5.7 mm çerçeve kalınlığı var. Mat kaplamalı, ışık yansımalarını azaltan, Full HD bir IPS panel kullanılmış. Bu özellikle farklı ışık koşullarında çalışırken önemli ve ekran görünürlüğü son derece yüksek.

Kasanın metalik hissiyatı ve boya kalitesi güzel, sağlamlığı ve taşırken yapısını koruması da yine iyi işaretler. Klavyesi numerik tuş takımına sahip değil, bu da 14 inç laptoplar için normal bir durum. Tuş aralıkları yine 14 inç için iyi, basma hissiyatı ve tuş sabitliği iyi, 5 kademeli beyaz renk alt aydınlatma da gece çalışırken yararlı. Tuşların Türkçe Q dizilimi ve yazı fontları da okunaklı.

Şarj Ve Batarya

Cihaz 19V 3.42 A yani 65 Watt saatlik Chicony bir adaptör ile geliyor. Yuvarlak uçlu bu port yerine 65 Watt’lık bir USB Type-C şarj cihazının kutudan çıkması daha iyi olurdu. Neyse ki USB Type-C portu sadece görüntü çıkışını değil, USB’den şarjı da destekliyor. MacBook Pro 2017’nin Thunderbolt kablosunu takıp, Mac şarj cihazıyla rahatlıkla şarj ettik. Ancak Samsung Note 10+ Type-C şarj cihazı ve kablosuyla şarj edemedik.

EXA 14” Elite laptop için ürün sitesinde 10 saatin üzerinde bir pil ömrü sunduğu söyleniyor. Biz de test edip doğru mu değil mi baktık. Yüzde 50 ekran parlaklığı, yüzde 20 ses seviyesi, 1. seviyede açık klavye ışıklandırması ve pil ayarlarında maksimum pil ömrü olacak şekilde PCMark batarya testi yaptık.

Batarya sonuçlarının ötesinde ofiste bu laptopu pek çok farklı işte, gündelik olarak kullanarak test ettik. Pil ömrü ve üretkenlik açısından gerçekten kullanışlı. Zaten bu bir oyun bilgisayarı değil, ultra taşınabilir bir ofis bilgisayar.

Bağlantı Portları

Bağlantı portlarına baktığımızda sol tarafta güç girişini, yanında tam boy HDMI portunu, USB 3.2 Gen 2 yani 10 Gbps portunu görüyoruz. Bu yuva Type-A yani alıştığımız formda. Yanındaki Type-C yani yuvarlak ve simetrik port ise Displayport destekli USB 3.2 olarak hem USB, hem görüntü çıkışı olarak kullanılabiliyor. Buraya herhangi bir USB Type-C kablosunu takarak görüntü alamazsınız, görüntü aktarabilen USB Type-C kablosu kullanmanız gerekiyor. Ancak bu yuvalar sayesinde hem ofis dışında HDMI projeksiyon bağlantısını, hem ofiste büyük ekran bağlantısını rahatlıkla yapabiliyoruz.

Diğer tarafa baktığımızda ise Kensington kilit yuvası, USB 3.2 Gen1 yani 5 Gbps portunu, kulaklık ve mikrofon için telefonlardaki gibi TRRS (Tip Ring Ring Sleeve) 3.5 mm yuvasını, microSD kart okuyucuyu ve son olarak açma kapatma tuşunu görüyoruz.

Yazılım Desteği

Yazılım kısmında Control Center 3.0 uygulaması ile laptopun durum ve ayarlarını kontrol edebiliyoruz. EXA’nın sitesindeki sürücüler bölümünde cihazın sürücüleri bulunuyor. Bütün bu sürücüler Intel ya da diğer donanımların sitelerinde de yaygın bulunan yazılımlar. Yani cihaz oldukça standart donanımlar kullanıyor, bu bağlamda pek sürücü sorunu muhtemel görünmüyor.

Yazılımda ana taşıyıcı olan Intel Management Engine ve Intel grafik sürücüleri kolayca güncelleniyor. Cihaz temel Intel Ultrabook şablonuna her açıdan uyuyor ve bu da karşılaşabileceğimiz uyum ya da yazılım problemlerini çok azaltıyor. Bilgisayar yazılım anlamında güvenilir.

Teknik Özellikler

İşlemci:
Intel® Core ™ i7-10510U işlemci (14nm, 1.8GHz, DDR4 2666MHz, 8MB Akıllı Önbellek, TDP: 15W)
Intel® Core ™ i5-10210U işlemci (14nm, 1.6GHz, DDR4 2666MHz, 6MB Akıllı Önbellek, TDP: 15W)
Ekran:
14.0″ (35.56cm) FHD(1920×1080) 16:9 IPS ekran, 2.4mm
Bellek:
Çift Kanal DDR4
Dahili DDR4 8GB
1 x 260 pins SODIMM soket, DDR4 2666MHz Destekler(Gerçek çalışma frekansı işlemciye bağlıdır)
16GB’a kadar artırılabilir bellek, 8GB / 16GB SODIMM Modülüne bağlıdır.
Grafik Denetleyici:
Intel UHD Grafik Kartı 620
Dinamik frekans
Intel Dinamik Video Bellek Teknolojisi
Microsoft DirectX 12 uyumlu
Depolama:
1 x M.2 SSD 2280, SATA / PCIe Gen3x4 arayüzü
1 x M.2 SSD 2280, SATA arayüzü
Ses:
Yüksek kalitede ses
2 Adet Dahili Hoparlör
Dahili Mikrofon
Klavye:
Standart Q Türkçe Klavye- Arka aydınlatmalı
Bağlantı Portları:
1 x USB 3.0 (USB3.1 Gen 1) bağlantı noktası (Tip A)
1 x USB 3.1 (USB3.1 Gen 2) bağlantı noktası (Tip A)
USB 3.1 Gen 2 (Tip C) üzerinden 1 x DisplayPort 1.2 (ile Güç Dağıtımı DC girişi)
1 x HDMI çıkış bağlantı noktası (HDCP ile)
1 x 2’si 1 arada Ses jakı (Kulaklık / Mikrofon)
1 x DC girişi jakı Kart Okuyucu
Kart Okuyucu:
Mikro SD kart okuyucu
Wi-Fi:
Intel Çift Bantlı Wi-Fi 6 AX201 2×2 AX + BT CNVi M.2 2230 (Harrison Peak 2)
Windows Hello Kamera
Güç Kaynağı:
Tam Aralıklı AC adaptör, AC 100 ~ 240V, 50 ~ 60Hz, DC çıkış 19V 3.42A, 65W
Polimer Akıllı Lityum-İyon Batarya (73WH)
Güvenlik:
Güvenlik (Kensington® Tipi) Kilit Yuvası
TPM 2.0
Diğer Özellikler:
180° Menteşe tasarımı
Intel OptaneTM Teknolojisi (Intel çekirdek işlemci ailesi için)
MIL-STD 810G
İşletim Sistemi:
Freedos
Sertifikalar:
Windows 10 RS6 (64 bit)
HDMI
Boyutlar:
322mm(G) x 216,8mm (D) x 16,5mm (Y)(Yükseklik hariç pil alanı) (TBD)
Ağırlık:
1.1kg – Tam Sistem, 8GB RAM, 256GB M.2 SSD, 36WH pil, WLAN, 1.0M HD video kamera ve arkadan aydınlatmalı klavye ile.

Sonuç Değerlendirmesi

Performans olarak bir render ya da oyun bilgisayarı değil. Zira U model Intel işlemciler ultra düşük güç tüketimi odaklı. Ancak zaten cihazın avantajı da burada yatıyor, evde, kafede, ofiste, şantiyede çalışabiliyorsunuz ve şarj aranmıyorsunuz. UHD 620 arada gündelik oyunları düşük grafik ayarlarda ve çözünürlükte oynatabiliyor.

İş kullanımındaki bir eksiği üzerinde Ethernet portu olmamasından ibaret. Genel olarak Type-C şarj portu da başta dediğimiz gibi olmasını istediğimiz özelliklerden. Ancak Wi-Fi 6 çok hızlı ve 802.11 AX bir kablosuz ağ sağlarsanız gigabit hızlara çok yakın kablosuz veri transferi yapabiliyor.

Tek M.2 SSD ile gelmesine karşın hem PCIe, hem SATA destekleyen bir M.2 yuvası, bir de salt SATA destekleyen bir M.2 yuvası bulunuyor. Bu da depolama ihtiyacı artınca yükselme imkanı sunuyor.

FreeDos ile geliyor yani Windows kurulu değil. Rehberimiz ile kolayca Windows 10 son sürüm kurabilirsiniz. Bu elinde toplu lisans olan firmalar ya da lisansı olan bireysel kullanıcılar için ek bir maliyet avantajı sağlıyor.

İnceleme tarihinde EXA Elite 5TC1 modelini Intel Core i5 10210u işlemci, 8 GB RAM ve 256 GB SSD ile 6750 TL’ye vergiler dahil alabiliyoruz. Bu da 904 SSD yapıyor. Daha üst olan EXA Elite 7TC3 modelini de 10510U işlemci, 16 GB RAM ve 512 GB SSD ile 8159 TL’ye yani 1091 USD’ye alabiliyoruz.

Bu fiyatlar MIL-STD 810G sahibi, pil ömrü bütün mesaiyi ve ötesini kapsayan yeni nesil bir Ultrabook sınıfı cihaz için çok iyi. Fiyatın bu kadar iyi olmasının sebebi EXA modellerinin Türkiye’de Ultrabook ürünleri arasına yakın zamanda katılması diyebiliriz. EXA Ultrabooklar tamamen ayrı bir seri ürün olmalarına karşın, Eksa Elektronik şirketine bağlı Game Garaj ile kardeş marka sayılabilir. Game Garaj altında oyuncu ürünleri görürken, EXA altında iş bilgisayarlarını ve kurumsal ürünleri görüyoruz. Firma Türkiye’de oldukça köklü olduğu için son derece güvenilir.

Bu tarz bir ürünün fiyat rekabetiyle piyasaya sunulması da son derece mantıklı. Özellikle uygun fiyatlı, kolay taşınabilir bir yazı ve iş bilgisayarı aradığınızda Ultrabook sınıfındaki cihazların fiyatlarının uçup gittiğini görebiliyorsunuz. Bu sebeple hem Türkiye piyasasında rekabetçi fiyatlar ile daha fazla iş bilgisayarı sunulması, hem de dayanıklılık testinden geçmiş bir modelin tercih edilmesi son derece yararlı ve doğru olacaktır.