Anasayfa Haber NVIDIA, SLI Teknolojisinin Fişini Çekti

NVIDIA, SLI Teknolojisinin Fişini Çekti

Nvidia SLI

SLI teknolojisini destekleyen oyunlarda tüm kontrol artık oyun geliştiricilerine ve oyun motorlarına bırakılıyor.

NVIDIA, sistemin daha yüksek performans vermesi için aynı anda birden fazla aynı tip NVIDIA ekran kartını çalıştırmasına izin veren SLI teknolojisine desteği kestiğini duyurdu. Bundan böyle SLI ile ilgili tüm sorumluluklar oyun geliştiricileri ve oyun motorlarında olacak. Ek olarak, 1 Ocak’tan itibaren RTX 2080 serisi ve daha eski GPU’lar için yeni SLI sürücü profilleri yayınlanmayacak.

GPU üreticisi, “GeForce RTX 3090 ve gelecekteki SLI özellikli GPU’lar için, SLI yalnızca oyun içinde yerel olarak uygulandığında desteklenecek” diyor. Şirket ayrıca oyun içinde yerel destek sunan DirectX 12 oyunlarının arasında Shadow of the Tomb Raider, Civilization VI, Sniper Elite 4, Gears of War 4, Ashes of the Singularity: Escalation ve Hitman olduğunu belirtti.

GTX 900 serisi, özellikle 3 yollu ve 4 yollu SLI yapılandırmalarını ve SLI teknolojisini tam olarak destekleyen ilk mimariydi. NVIDIA, Pascal mimarisini temel alan 1000 serisi ile SLI için kısıtlamalar getirmeye başladı. Burada özel bir yazılım anahtarı gerektiren 3 yollu ve 4 yollu SLI kullanımı engellendi. Ardından Turing, 3 kartlı SLI yapılandırmalarının önünü kesti ve RTX 2080/2080 Ti 2 yönlü SLI ile sınırlandı.

Şimdilerde ise yalnızca yalnızca amiral gemisi RTX 3090’ın SLI teknolojisini desteklediğini görüyoruz. Her şeyden önce, kullanıcılar SLI teknolojisiyle birlikte beklediği performansı hiçbir zaman alamadı. Buna hatalar, çökmeler ve tutarsız FPS oranları da eklenince olanlar oldu. Öte yandan bu teknolojinin düzgün çalışması için oyun geliştiricileri ve NVIDIA tarafından çok fazla optimizasyon gerektiriyordu. Oyun geliştiricileri artık SLI sürücü profiline güvenmek yerine SLI desteğini oyunun içinde yerel olarak uygulayabilecek.