Anasayfa Haber SiFive, Geliştiriciler İçin RISC-V Tabanlı CPU ve PC Hazırlığında

SiFive, Geliştiriciler İçin RISC-V Tabanlı CPU ve PC Hazırlığında

SiFive RISC-V CPU

RISC-V mimarisinin endüstri kaynaklarınca daha fazla benimsenmesi için mesai harcayan SiFive, geliştiricilerin faydalanması için masaüstü PC’ler sağlayacak.

NVIDIA’nın yonga tasarımcısı ARM’yi satın alması, açık kaynaklı RISC-V CPU mimarisinin daha geniş bir endüstri tarafından benimsenmesine neden olacak ve birçok analist bu konuda hemfikir. RISC-V CPU mimarisinin arkasındaki en büyük güçlerden biri olan SiFive ise bu konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı.

SiFive, yazılım geliştiriciler için açık kaynaklı CPU mimarisine geçişte yardımcı olmak için bir RISC-V yongası çalıştıran masaüstü bilgisayarlar için planlar yaptıklarını söyledi. Şirket ayrıca, en son RISC-V vektör (RVV) uzantılarını destekleyen ve Ekim ayında üst düzey işletim sistemlerini çalıştırabilen RISC-V işleme çekirdeklerini duyuracağını belirtti. RVV, RISC-V CPU’ların yüksek performans gerektiren uygulamaları ele almasını sağlayacak.

SiFive RISC-V CPU

SiFive, düşük güçlü cihazlar için mikro denetleyicileri ve basit yapıdaki SoC’leri hedefleyen ilk RISC-V CPU çekirdeklerini 2016 yılında piyasaya sürmüştü. Şirket, performans gerektiren uygulamalar için geçtiğimiz yıl IP portföyüne U8 serisi işlemci çekirdeklerini ekledi. Bu yılki Linley Group Fall Processor Conference’da ise en son RISC-V Vector uzantılarını içerecek olan Linux uyumlu süperskalar çok çekirdekli işlemci tasarımına ilişkin yeni duyurular yapılacak.

Intel’in AVX gibi vektör uzantıları, vektörleştirilmiş veri setlerini daha verimli bir şekilde işlemek için ve genellikle yüksek performanslı bilgi işlem ve multimedya uygulamaları tarafından kullanılıyor. RISC-V’ye vektör uzantılarının eklenmesi ise mimariyi ARM, PowerPC ve x86’ya daha fazla yaklaştıracak. Bununla birlikte yapay zeka/makine öğrenimi gibi modern performans uygulamalar için rekabet etmesini sağlayacak.

SiFive PC: U7 Tabanlı Masaüstü

Bugüne kadar 100’den fazla tasarıma sahip olan SiFive, RISC-V mimarisini daha yaygın hale getirmek için uğraş veriyor. Bunun gerçekleşmesi için geliştiricilerin komut setiyle uyumlu uygulamalar hazırlamasını sağlamak için RISC-V tabanlı PC’ler inşa ediyor.

SiFive RISC-V CPUYeni PC’ler, heterojen bir çekirdek yapısı içeren henüz duyurulmamış SiFive Freedom U740 SoC’yi temel alacak. Masaüstü bilgisayar, bare-metal veya Linux tabanlı uygulamalar geliştirmenin yanı sıra mevcut programları yeni donanım platformuna taşımak için bir dizi araçla birlikte gelecek.