Anasayfa Video ASUS RT-AX82U RGB Router İncelemesi

ASUS RT-AX82U RGB Router İncelemesi

ASUS’un oyunculara yönelik geliştirdiği RGB aydınlatmalı RT-AX82U router modelini yakından inceledik.

Wi-Fi 6 teknolojisi tanıtılalı çok olmadı. Daha önce bu teknolojiyi kullanan ürünleri de inceledik, teknolojinin kendisini anlattığımız videomuza da buradaki bağlantıdan erişebilirsiniz. Bugün inceleyeceğimiz ASUS RT-AX82U router da bu teknolojiyi içeren ve oyun konusuna öncelik veren ürünlerden biri.

Peki Wi-Fi 6 oyunculara ne sunuyor? Temelde bir kablosuz ağdan bekleyeceğiniz her şeyi; daha düşük gecikme süresi, daha yüksek hız, yüksek enerji verimliliği ve daha geniş menzil. RT-AX82U, 802.11ax ile 5 GHz bandından bağlanırsanız teoride 4804 Mbps’e kadar, eğer 2.4 GHz ile bağlanırsanız da 574 Mbps’e kadar hız sunabildiğini iddia ediyor.

Kolay Kurulum

Cihazı bağlar bağlamaz herhangi bir web sitesine girmek istediğinizde karşınıza kurulum sayfası çıkacak. Buradan kablosuz ağınıza bir isim ve şifre belirledikten sonra varsayılan modem giriş şifresini de değiştirmenizde fayda var. ASUS, son aşamada bir de yeni bir Firmware sürümü olduğunu ve güncellemek isteyip istemediğinizi soruyor. Bu güncellemeyi de yapın ve kurulumu bitirin.

Bir başka önemli nokta da sürücü. Wi-Fi 6 yeni bir teknoloji olduğu için cihaza bağlanırken mümkün olan en iyi deneyim için güncel kablosuz ağ sürücüsünün bilgisayarınızda yüklü olduğundan emin olun. Biz de bu yüzden Intel’in en güncel sürücüsünü yükledik.

Aura RGB

Ürünün şüphesiz en çok dikkat çeken özelliği Aura RGB aydınlatması. Hayatımda ilk defa RGB aydınlatmalı bir Router inceliyorum. Eğer bu ürünü başka bir marka yapmış olsaydı yadırgayabilirdim. Ama ağ ürünlerini hem ofiste, hem de evde kullandığım, bu konudaki uzmanlığını kanıtlamış olan ASUS yapınca sorun görmüyorum.

RGB aydınlatmayı dilerseniz modemin arayüzünden, dilerseniz de ASUS’un telefon uygulamasından ayarlayabiliyorsunuz. Modem arayüzünde Ağ eşleme altından RGB’yi ayarlamak mümkün. En üstte eğer sevmiyorsanız kapatma seçeneği var. Altta ise sabit bir renk atama, yanıp sönme, dalga, kayan yazı, gradyan, değişim ve gökkuşağı gibi diğer RGB seçenekleri mevcut.

Bütün bu modlar gayet düzel çalışıyor fakat sondaki gökkuşağının geçişinde biraz yavaş gibi. Firmware güncellemesi ile düzeltilebilecek ufak bir detay. Modeminizi Kara Şimşek’in Kitt aracına çevirmek istiyorsanız fırsat bu fırsat.

RT-AX82U RGB Ayarları

Uygulama ile Yönetim

Ağ konusunda değişmeyen bir şey varsa kurulumdaki zorluk. ASUS’un Router uygulaması iner inmez sanki kolayca ağ cihazımızı bulabilecekmiş gibi taramaya başlıyor fakat bu işlem dakikalarca devam ediyor. Üstelik uygulama vazgeçmiyor da. Bu aşamada alttan “Cihazınızı göremiyor musunuz?” seçeneğine tıklasak da maalesef çalışmıyor. Çözüm? Telefonu mevcut ağdan kopartın ve ASUS RT-AX82U’ya bağlayın. Uygulama ancak o zaman RT-AX82U’yu sorunsuz bir biçimde görüyor. Oysa ki uygulama sizi mevcut ağdan çıkartıp RT-AX82U’ya bağlayabilmeliydi.

Uygulama, cihaza bağlanır bağlanmaz size Uzak Bağlantıyı etkinleştirmek isteyip istemediğinizi soruyor. Bu özelliği etkinleştirdiğinizde, cihazı aynı ağa bağlı olmasanız da uzaktan yönetebiliyorsunuz. Tamam deyip sözleşmeyi de kabul ettikten sonra her şey tamamlanıyor ve uygulamanın ana ekranına varıyorsunuz.

Ana ekranda Aura RGB ayarları mevcut. Buradaki seçenekler modem arayüzündeki ile aynı.

Önceliklendirme kısmında da ASUS 6 farklı seçenek sunuyor: Oyun, Medya Akışı, Evden Çalışma, Evden Öğrenme, Web’de Gezinme ve Dosya Aktarımı.

RT-AX82U Uygulama

Mobil Oyun Modu

PUBG Mobile ve Call of Duty Mobile’ın yükselişi sonrasında mobil oyunculuk daha önem kazanmaya başladı. Evinde de bu oyunları oynayan kullanıcılar da doğal olarak GSM şebekesi yerine ev internetini kullanıyorlar. Lakin evdeki yönlendiriciye birden çok cihaz bağlı olduğunda cep telefonunda ping sorunları yaşamanız işten bile değil.

ASUS, bu sorunu çözmek için cihaza farklı cihazlara öncelik atayabileceğiniz bir mod getirmiş. Aslında bunun kolaylaştırılmış QoS olduğunu söyleyebiliriz. Bu özellik ile mobil cihazlara, konsol, PC veya tabletlere öncelik atayabiliyorsunuz. ASUS buna Gear Accelerator adını vermiş. Belirli cihazlara öncelik verdiğinizde diğer cihazların bant genişliğinin kısıtlandığını da belirtmekte fayda var.

RT-AX82U Arayüz

QoS ile Öncelik Atama

Cihazdaki öncelik sadece cihaz bazlı değil, trafik bağlı da ayarlanabiliyor. Adaptive QoS (Uyarlanabilir Hizmet Kalitesi) ile ağ trafiğindeki öncelikleri belirleyerek yayıncılık, internette gezinti veya oyunlara öncelik verebilirsiniz.

QoS kısmındaki Bant Genişliği Monitörü bağlı cihazların önceliğini fare ile ayarlayabilir, QoS sekmesi altından ise bant genişliği kısıtlaması yapabilir ya da uygulama bazlı öncelik atayabilirsiniz. Uyarlanabilir QoS ise mobil uygulamada bahsettiğimiz hazır senaryolara göre ağdaki paketlerin önceliğini değiştirebiliyor.

Oyun Portu ve OpenNAT

ASUS, cihaza bir de oyun portu yerleştirmiş. Bu porta oyunlarınızı barındıran masaüstü bilgisayarınızı ya da konsolunuzu bağlayabilirsiniz. Böylece cihaz bu aygıtlara otomatik olarak öncelik veriyor.

İçerisinde henüz tercüme edilmemiş kısımlar olan “Game” kısmına girip bu seçeneği devreye aldıktan sonra, bağlı cihazlar listesinden öncelik atamak istediklerinizi Ekle diyerek listeye ekleyebiliyorsunuz. Mobil cihazlara öncelik atamasını uygulama üzerinden de yapabilirsiniz.

Üründeki bir başka güzel seçenek de OpenNAT. Çevrimiçi oyunlar için port yönlendirme kuralları oluşturmak zahmetli bir iş. Bağlı cihazın IP adresine göre port açılması gerek ve bunun için de söz konusu cihaza sabit IP atamak gerekebiliyor. OpenNAT, hazır profiller ile bu işi kolaylaştırıyor. Oyunu, port açmak istediğiniz platformları ve son olarak da cihazı seçip uygula demeniz yeterli. Artık bağlantı sorunları yaşamadan çevrimiçi oyun oynayabilirsiniz.

RT-AX82U Uygulaması

Dinamik Frekans Seçimi

5 GHz bandı özellikle etrafında çok fazla kablosuz ağ olan kullanıcılar için büyük bir avantaj oldu. Zira 2.4 GHz bandı artık epey kalabalık olabiliyor. ASUS RT-AX82U, 5 GHz bandını Dinamik Frekans Seçimi (DFS) özelliğiyle kullanmanıza olanak sağlıyor. Bu sayede 5 GHz bandındaki boş 15 kanalı açarak oyunlara daha da fazla bant genişliği ayırabilmek mümkün oluyor.

Dinamik Frekans Seçimi (DFS), kablosuz ağ için belirlenmiş bir kanal tahsis şeması. Askeri radar, uydu iletişimi ve hava durumu radarı gibi eski kablosuz standartlara sahip sistemler ile elektromanyetik paraziti önlemek için tasarlanmış.

Bu ayar varsayılan olarak açık geliyor. Fakat değiştirmek isterseniz arayüzdeki Kablosuz kısmında en alttan açıp kapatabilirsiniz.

ASUS AiMesh ile Ağ Kurulumu

Eğer büyük bir eviniz varsa ve evin her noktasına kablosuz ağ götürme konusunda sorun yaşıyorsanız birden çok ASUS yönlendiriciyi AiMesh ile birbirine bağlayarak yekpare bir ağ oluşturabilirsiniz. Bu sayede telefonunuzla ev içinde dolaşırken de bir ağdan kopup başka bir ağa geçme sorunlarıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Cihazı AIMesh veya farklı modlara almak için arayüzdeki Yönetim kısmını kullanabilirsiniz. Burada beş seçenek mevcut:

  • Kablosuz yönlendirici modu / AiMesh Yönlendirici modu (Varsayılan)
  • Erişim Noktası modu / Erişim Noktası modunda AiMesh Yönlendirici
  • Yineleyici modu
  • Media Bridge
  • AiMesh Düğümü

Var olan bir AiMesh yönlendirici WiFi kapsamasını uzatmak için yönlendiriciyi bir AiMesh düğümü olarak seçip Kaydet diyebilirsiniz.

Güvenlik: WPA3 ve AiProtection Pro

RT-AX82U en son kablosuz ağ güvenlik standardı olan WPA3 desteğiyle birlikte geliyor. WPA2’ye karşı son zamanlarda yapılan saldırılar her ne kadar bu ağın şifrelemesini tamamen kıramasa da bazı açıkların bulunmasını sağlamıştı. Öte yandan yeni standart bazı cihazlar tarafından desteklenmeyebilir. Örneğin Android 10 işletim sistemine sahip Mate 20 Pro cihazımız ile WPA3 ağına bağlanamadık.

ASUS, bu ve birçok üst düzey modelde Trend Micro ile anlaşmalı olarak AiProtection Pro teknolojisini sunuyor. Sistem, düzenli otomatik güncellemelerle ağınızı dış saldırılardan korumayı amaçlıyor.

Sistemi router arayüzünden devreye sokarak zararlı web sitelerini ve saldırıları engelleyebiliyorsunuz. ASUS, bu hizmetin ömür boyu olduğunu belirtiyor.

RT-AX82U Antenler
RT-AX82U yandan tasarım.

Gelişmiş Ebeveyn Kontrolü

ASUS modem ve yönlendiricilerde olan gelişmiş ebeveyn denetimleri uzun zamandır bildiğimiz bir özellik. Bu özellik altında çocuğunuzun internet faaliyetini izleyebilir, uygunsuz içerikleri filtreleyebilir ve erişim için saat kısıtlaması yapabilirsiniz. Bu özelliğin de Trend Micro destekli çalıştığını ve  Derin Paket Analizi ile (DPI) yalnızca web sitesinin URL’sine göre filtreleme yapmayıp internet paketlerinin kendisini de filtreden geçirdiğini belirtelim. Bu sayede, web tarayıcıdaki içeriklerin yanı sıra mobil uygulamalardaki içerikler de filtreleniyor.

Bu modelde artık bu özellikleri telefondan da kontrol edebiliyorsunuz. Böylece her defasında cihazın arayüzüne girmek zorunda değilsiniz. Yine uygulama içinde trafik analizi, ağ hataları tespiti (ne kadar iyi çalışacağı konusunda kesinlikle şüphelerimiz var zira en ufak sorunda telefonunuzun yönlendirici ile iletişiminin kesilmesi olası) ve misafir ağını ayarlama gibi seçenekler de yer alıyor.

RT-AX82U Portlar
RT-AX82U Ethernet portları.

USB Portu

Cihazın arkasında bir adet USB 3.0 portu yer alıyor. Bu porta USB disk, USB SSD veya 3G/4G/5G cihazı bağlayabilirsiniz. Hatta dilerseniz Android cihazınızdaki interneti USB portundan paylaşıma açıp modem üzerinden dağıtabilirsiniz.

AiDisk (AiCloud 2.0) özelliği ile USB diskteki dosyalara Internet üzerinden erişebilir ya da modeminizi bir Torrent istemcisi gibi kullanabilirsiniz.

Yine takılı diske Mac’inizden Time Machine ile yedek de alabilirsiniz. Son olarak USB yazıcıları ağda paylaşmak için de bu portu kullanabilirsiniz.

Sonuç Değerlendirmesi

Halihazırda evimde de ASUS’un AC750 model VDSL2 modemini kullanıyorum. Cihazın en sevdiğim yanı düzenli Firmware güncellemesi alması. WiFi konusu şakaya gelmez. Motorola’nın Kevin Mitnick tarafından WiFi üzerinden hacklendiğini hatırlamakta fayda var. Bu bağlamda güvenli bir WiFi ağı için güncellik şart. Bu cihazların içerisinde Linux işletim sistemi var ve Linux’ta da sık sık açıklar çıkabiliyor. Bu durumda güncellemeler ile bunların kapatılması gerekiyor.

ASUS da güncelleme karnesi en iyi ağ üreticilerinden biri. Ofiste kullandığımız diğer bütün ASUS ağ ürünleri de sık sık güncelleme alıyor ve bu sayede güvenli kalıyor. ASUS RT-AX82U da daha kurar kurmaz “Firmware güncellemesi yapmak ister misiniz?” diye soran bir cihaz. Bu bağlamda hem güvenlik, hem de kolay ve kapsamlı seçenekler arıyorsanız AX82U router modeline göz atabilirsiniz.