Anasayfa Haber Ryzen 3000 İşlemciler İçin ClockTuner Performans Artırma Aracı Yayınlandı

Ryzen 3000 İşlemciler İçin ClockTuner Performans Artırma Aracı Yayınlandı

Ryzen 3000

AMD’den tamamen bağımsız olarak hazırlanan bu araç ile birlikte Zen 2 mimarili işlemcilerde optimum performans sunulacağı söyleniyor.

1usmus’un AMD Ryzen 3000 CPU’lar için hazırladığı ClockTuner performans artırma aracından ayrıntılı bir şekilde bahsetmiştik. Bu araç şu an indirmeye sunuldu ve herkes tarafından kullanılabilir. ClockTuner, Zen 2 Ryzen işlemci sahipleri için daha yüksek performans vaat ediyor. Bununla birlikte Zen 2 tabanlı işlemcilerin güç tüketimini düşürerek verimliliği de artırıyor. Zen 2 olarak belirtilse de farklı işlemci modellerinde başarılı olup olmadığını henüz bilmiyoruz.

Öte yandan bu yazılımı kullanabilmek için bazı ayarlar yapmak gerekli. ClockTuner’ın başarısı büyük ölçüde anakart üzerindeki VRM çözümlerinin yeteneklerine bağlı ve bunun için BIOS’ta bir temel oluşturulması gerekli.

Ek olarak, bu yazılımın her durumda devreye girecek bir tür yapay zekaya sahip olduğu belirtilmiş. Koruma sistemi, bileşenlerinizin tehlikeye maruz kalmaması için her adımı izliyor.

ClockTuner Utility İndirme ve Gereksinimler

ClockTuner yazılımını indirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Ayrıca bazı yapmanız gerekenler var;

  • Windows 10 x64 1909-2004 yapısına sahip olma
  • Zen 2 mimarisine sahip AMD Ryzen işlemci (Renoir geçici olarak desteklenmiyor)
  • AGESA Combo AM4 1.0.0.4 veya daha yeni bir BIOS sürümü
  • .NET Framework 4.6
  • CPU Voltage – Otomatik (BIOS)
  • CPU Multiplayer – Otomatik (BIOS)
  • SVM (Virtualization-Sanallaştırma) – devre dışı (BIOS, isteğe bağlı)
  • Spread Spectrum – devre dışı (BIOS, isteğe bağlı)
  • Ryzen Master 2.3 (İzleme amaçlı sürücü kullanılıyor)
  • Kararlı RAM hız aşırtma veya kararlı XMP.

ClockTuner Nasıl Yüklenir?

  • Aracı indirin ve dosyaları klasöre çıkarın.
  • Ryzen Master‘ı indirin ve yükleyin.
  • Cinebench R20 arşivini indirin ve arşiv içeriğini “CB20” klasörüne çıkarın. Bu klasör ClockTuner içerisinde bulunuyor.
  • Cinebench R20’yi çalıştırın, lisans sözleşmesini kabul edin ve tekrar kapatın.

Çalışma Mantığı

Geliştirilen aracın çalışma prensibi biraz karmaşık. Ancak son kullanıcıların endişelenmesini gerektirecek bir durum yok ve her şey otomatik şekilde gerçekleşiyor. Yardımcı yazılımın, her bir CCX modülünü ayrı ele almak koşuluyla AMD Zen 2 işlemcilerde, özellikle chiplet tabanlı tasarıma sahip olanların genel performansını artıracağı açıklandı. Her CCX üzerinde düşük voltaj değerleri uygulandığında ise Zen 2 işlemcilerin yalnızca daha hızlı değil, aynı zamanda daha soğuk çalıştığı da gösteriliyor.

CTR’nin bir diğer önemli özelliği ise her CCX’in kalitesini değerlendiren ve frekansları ayrı ayrı ayarlayan Smart Overclocking (Akıllı Hız Aşırtma) işlevi. Yine 1usmus tarafından geliştirilen özel bir Prime95 ön ayarı, her CCX’in kalitesini değerlendiren yardımcı programın içine yerleştirildi. Burada tüm CCX’ler için dengeli bir çalışma sunan ve frekansa ince ayar yapan bir algoritma hazırlandı.

Bu arada Prime 95 CTR’ye gömülü tek değerlendirme yazılımı değil. 1usmus ayrıca Cinebench R20’den yararlandığı özel bir eklenti test paketi kullanmış. Bu süreçte CPU’nun genel performansı değerlendirilirken testlerin bir parçası olarak CPU voltajını ve güç tüketimini gösteren bir özellik de yer alıyor.

ClockTuner herkes için ücretsiz olarak kullanılabilecek ve çoğu hız aşırtma aracına göre daha iyi performans sunduğu vurgulanıyor. Uyumluluk konusuna gelince, CTR yazılımı tüm AM4 anakartlar tarafından desteklenmekte. Anakartınız CCX yapılandırmasını desteklemese bile, düşük seviyeli SMU erişimi sayesinde yine de yazılım çalışacak.