Anasayfa Haber Kullanıcı Verilerini Çalan İki Chrome Uzantısı Ortaya Çıktı

Kullanıcı Verilerini Çalan İki Chrome Uzantısı Ortaya Çıktı

Kullanıcı Verilerini Çalan Chrome Uzantısı

Facebook, UpVoice ve Ads Feed isimli Chrome uzantılarının birçok platformdan kullanıcı verisi çaldığını söyleyerek geliştiricileri dava etti.

Google Chrome mağazasında sayısız eklenti var ve geçmişte de gördüğümüz gibi bunların bazıları kötü amaçlarla kullanılabiliyor. Şu an bu uzantıların arasına iki tanesi daha eklenmiş durumda: UpVoice ve Ads Feed.

Sosyal medya devi, hem Facebook hem de Instagram kullanıcı verilerinin izin alınmadan çalındığını fark etti ve her iki uzantının geliştiricilerine dava açtı. Davalar İsrail merkezli BrandTotal Ltd ve ABD Delaware’de bulunan Unimania Inc aleyhine açıldı. Ayrıca iki uzantının sırasıyla Eylül ve Kasım 2019’dan beri resmi Chrome Web Mağazasından indirilebildiği belirtiliyor. Bu sürede uzantıların her biri 5.000 ve 10.000 kişi tarafından yüklendi. Bu da binlerce kullanıcının risk altında olabileceği anlamına geliyor.

Ayrıntıya girecek olursak, UpVoice uzantısının Facebook, Instagram, Amazon, Twitter, LinkedIn, Pinterest ve YouTube’daki kullanıcı profillerinden veri aldığı ve Ads Feed’in Facebook, Instagram, Amazon, Twitter ve YouTube profillerine erişen kullanıcılardan veri topladığı iddia ediliyor.

İki eklenti tarafından toplanan veriler arasında kullanıcı adları, kullanıcı kimliği, cinsiyet, doğum tarihi, ilişki durumu ve konum bilgilerinin yanı sıra reklam tercihleri ​​ve kullanıcıların çevrimiçi reklamlarla nasıl etkileşimde bulunduğunu gösteren diğer parametreler bulunuyordu. Facebook, bu araçların halen kullanılabilir durumda olduğunu ve herhangi birini indirmiş olan kullanıcıların hemen kaldırmalarını tavsiye ediyor.