Anasayfa Haber Yeni Avrupa Birliği Yasası, Aygıtlarda Yüklü Gelen Yazılımları Yasaklayabilir

Yeni Avrupa Birliği Yasası, Aygıtlarda Yüklü Gelen Yazılımları Yasaklayabilir

Yeni Avrupa Birliği Yasası, Aygıtlarda Yüklü Gelen Yazılımları Yasaklayabilir

Avrupa Birliği’nin dijital ortam için üzerinde çalıştığı yasalar ile şirketlerin haksız rekabeti önlenirken, kullanıcı verilerinin paylaşımı için kısıtlamalar getirilebilir.

Avrupa Birliği, teknoloji şirketlerinin ürünlerine önceden uygulama yüklemesini yasaklayabilecek ve onları rekabet edebilmeleri için eşit fırsatlar verecek yeni bir yasa üzerinde çalışmalar yapıyor.

Dijital Hizmetler Yasası olarak adlandırılan yeni tasarı Apple, Google, Facebook ve Amazon gibi devleri, müşteri verilerini kendi iş ihtiyaçları için kullanmak istedikleri sürece diğer teknoloji şirketleriyle paylaşmaya zorlayacak. Yasa ayrıca şirketlerin kullanıcılarından ne kadar veri toplamasına ve kullanmasına izin verileceğini de sınırlayacak. Örneklendirecek olursak, bir reklam platformunun müşteri verilerini reklam hizmetleri dışında herhangi bir amaçla kullanmasına izin verilmeyecek.

Eğer bu yasa kabul edilir ve yürürlüğe girerse, platformların uygulamaları telefonlarına ve bilgisayarlarına önceden yüklemeleri için sınırlamalar olacak. Bu taslak henüz erken bir aşamada ve son şekli değişiklik gösterebilir. Ancak bu yasa ile birlikte akıllı telefon, bilgisayar ve hatta konsol üreticilerinin, ürünleri satışa çıkmadan önce herhangi bir yazılımı önceden yüklemesine izin verilmeyecek. Bunun yanında sonradan yüklenmesine zorlanan bir yazılım varsa yine aynı süreç işleyecek.

Dijital Hizmetler Yasası, büyük teknoloji devlerinin platformlar üzerindeki hakimiyetini azaltmayı hedefliyor. Nitekim şirketlerin bundan memnun olmayacağı kesin. Bildiğiniz gibi App Store ve Play Store gibi uygulama mağazaları da önceden yüklenmiş bir şekilde geliyor. Ancak yasaya bu platformların dahil olup olmayacağı belirsiz. Avrupa Birliği, şu anda bu konuyu olgunlaştırmak için işletmeler ve müşterilerle iletişim halinde.