Anasayfa Makale FPS Oyunlarında Tick Rate’in Önemi Nedir?

FPS Oyunlarında Tick Rate’in Önemi Nedir?

Tick Rate nedir

FPS oyunlarında Tick Rate’in önemi nedir? 64 ile 128 tick arasındaki fark ne kadar fark edilebilir?

Bu yazımızda, popüler FPS oyunlarında karşımıza çıkan ve oyuncular için önemli olan Tick Rate kavramını ve önemini açıklıyoruz.

FPS tabanlı Valorant’ın 128 tick rate değerine sahip sunucularda oynanacağının duyurulmasıyla, birçok oyuncunun aklında “Tick Rate Nedir?” sorusu takıldı.

Temel bir bilgi birikimi olmasa da, her çok oyunculu oyunda tick rate denen bir değer vardır. Bu değer, oyuncuların anlaması için önemli bir unsur olabilir. Bir oyuncu, en sevdiği oyunun mekaniği ve teknik yönleri hakkında ne kadar çok şey bilirse, nişan alma, izleme ve oyunun diğer becerilerine o kadar fazla odaklanabilir.

Bir sunucunun Tick Rate oranı neden önemlidir?

Sunucular, farklı yerlerde bulunan birçok oyuncunun belirli bir oyunda bir araya gelmesi için merkezi bir buluşma noktası görevi görür. Örnek olarak Counter-Strike: Global Offensive, özel sunucular kullanır. Valve, oyuncuların CS:GO’da rekabetçi maçları oynayabilmeleri için ayrılmış sunuculara sahip. Diğer oyunlar ise, lobideki herkesin bağlandığı yerel bir sunucuyu çalıştırmak için, oyuncuların kendi makinelerini kullanır (local server). Destiny ve Call of Duty gibi oyunlar, geçmişte bu tür yerel sunucu konfigurasyonlarını kullanmışlardı.

Artık bir sunucunun amacı netleştiğine göre, Tick ve sunucu Tick Rate değerinden bahsedelim.

Yeni oyuncuların yaptığı en yaygın hata, Tick Rate değerinin zamanla ilgili olduğunu düşünmeleridir. Zira durum pek de öyle değil. Ancak neden böyle düşündüklerinin de mantıklı bir açıklaması var. Zaman birimi yerine, Tick Rate aslında bir işlemdir. Bu işlemin üç bölümü vardır:

  • Anlık oyuncu verilerini ve durumunu toplama
  • Toplanan veri üzerinde hesaplamalar yapma
  • Hesaplanan yeni verileri oyunculara geri gönderme

Bir sunucu bu üç şeyi yaptığında, tek bir “Tick” işlemini tamamlamış olur. (Burada Tick, tik işaretinden gelmektedir. Bir bakıma Tick, üç işlem aşamasının da tamamlandığı ve onaylandığı süreç diyebiliriz.)

Tick Rate neden önemli?

Bu önemlidir çünkü sunucu bir oyuncunun diğer oyuncuya yaptığı atışı tutturup tutturamayacağını veya bombanın gerekli süreden erken mi geç mi yerleştirildiğini belirler. Rekabetçi oyunlarda, sunucuların yanıtlarında olabildiğince hızlı olması beklenir.

Tik Rate ayrıca zamanın da hesaba katıldığı durumdur. Bazen güncelleme hızı olarak da bilinen Tick Rate, saniyedeki Tick sayısı olarak tanımlanır. Şu anda, Valve’ın CSGO sunucuları 64 Tick ile çalışıyor, yani oyuncular bu sunuculardan saniyede 64 kez güncelleme alıyor.

Bu kulağa hızlı gelse de, artık birçok CS:GO oyuncusunun 144 Hz ya da 75 Hz’de çalışabilen monitörleri mevcut. Basit bir ifadeyle, monitör bir oyuncuya saniyede 144 güncelleme gösterebilecek kapasitededir ancak Valve’ın sunucuları, bu kapasiteye karşılık bilgisayara yalnızca 64 kare verir. Üstelik sunucunun bilgilerinin bilgisayara ulaşmasındaki ve sunucudan ayrılmasındaki bu uyumsuzluk, birkaç sorundan daha fazlasına da neden olabilir. Bunlar arasında ekran yırtılması, oyuncunun hedef ve açıkta değilken vurulması ve genel gecikme etkileri olabilir.

Genel olarak Tick Rate değeri önemlidir çünkü bir oyunu, özellikle de FPS oyununu iyi veya kötü hissettiren şey, bu değerdir. Oyunun ne kadar pürüzsüz hissettireceği; sunucunun oyunculara ne kadar iyi ve ne kadar hızlı bilgi göndereceği ile belirlenir. Güçlü bir sunucu altyapısı ve kurulumu olmadan, bazı oyunlar asla beklediğiniz performansı vermez. Bu da, elinizdeki iyi ekipmanı, iyi sistemi ya da iyi bir monitörü verimli ve tam kapasite kullanamamanız anlamına gelebilir.

Günümüzün popüler FPS oyunlarının Tick Rate değerleri nelerdir?

Countebr-Strike: Global Offensive Tick Rate değerleri:

  • CS:GO resmi rekabetçi sunucuları: 64 Tick
  • CS:GO – FACEIT sunucuları: 128 Tick
  • CSGO – ESEA yarışma sunucuları: 128 Tick

Varolant Tick Rate değerleri:

  • Valorant: resmi rekabetçi sunucuları: 128 Tick

Call of Duty: Modern Warfare Tick Rate Değerleri:

  • COD multiplayer lobileri: 22 Tick
  • COD özel oyunlar: 12 Tick