Anasayfa Haber Radeon RX 6000 Serisi, ‘Infinity Cache’ Bellek Teknolojisiyle Gelebilir

Radeon RX 6000 Serisi, ‘Infinity Cache’ Bellek Teknolojisiyle Gelebilir

Radeon RX 6000

Henüz resmi olarak doğrulanmamış olsa da amiral gemisi GPU’nun 256 bit gibi bir bellek arayüzü ile gelmesi bekleniyor. AMD ise bu kısıtlamayı Infinity Cache özelliği ile aşabilir.

AMD’nin Big Navi kod adlı GPU’larını ve yeni nesil RDNA 2 GPU’larını beklerken olası yeni bir özellik gün yüzüne çıktı. Bu üst seviye kart muhtemelen Radeon RX 6900 (veya XT) olarak adlandırılacak ve 5000 serisinin en üstünde yer alacak. Bu kartı 16 GB GDDR6 bellek ile bekliyoruz lakin veri yolunun 256 bit ile kısıtlı olduğundan sıkça söz ediliyor. HBM bellek çözümleri pahalı olduğundan dolayı ise buna yanaşmıyorlar bile.

@momomo_us tarafından bulunan bazı bulgular ortaya çıktı ve yeni GPU’nun “Infinity Cache” adında bir bellek teknolojisiyle gelebileceği söyleniyor. Bu teknolojinin adının Infinity Cache olmadığını söyleyenler de var ancak AMD’nin son zamanlarda isimlendirmede değişim yapmış olma ihtimali var.

Infinity Cache’in L2 önbelleğinden mi, yeni bir L3 önbelleğinden mi yoksa tamamen başka bir şeyden mi ibaret olduğu hâlâ bir muamma. Ekran kartları L1 ve L2 önbelleklerle birlikte geliyor, bunun nedeni ise daha büyük boyutlardaki önbellekler daha yavaş çalışıyor ve yüksek gecikmeye neden oluyor.

Infinity Cache, tahmini olarak çekirdekler arasında L1 GPU önbellek paylaşımına izin veriyor olabilir. Bunun dışında genel olarak GPU ve bellekler arasında hızlı haberleşme sağlayacak bir teknoloji de olabilir. Kırmızı takım 28 Ekim için hazırlıklar yapıyor ve yeni nesil RX 6000 serisi ekran kartlarını görmeyi merakla bekliyoruz.