Anasayfa Haber AMD, Zen 3 İşlemciler ve AM4 Platformu İçin Yeni Anakart Üretmeyebilir

AMD, Zen 3 İşlemciler ve AM4 Platformu İçin Yeni Anakart Üretmeyebilir

AMD AM4

Son gelen sızıntılara bakarsak AMD A520, B550 ve X570 anakart modelleri uzun bir süre yeniliğini koruyacak. AMD, bu süreçte yeni AM5 soket anakartlara odaklanabilir.

AMD’nin yeni Zen 3 mimarisini ve yeni nesil Ryzen masaüstü işlemcilerini 8 Ekim’de göreceğiz. Zen 3 mimarisi ile ilgili ayrıntılı bir yazı hazırlamıştık. Bu mimari üzerine inşa edilen masaüstü işlemcilerin ise Ryzen 5000 serisi olarak adlandırılmasını bekliyoruz. İşlemcilerin yanı sıra anakartlara da bakalım.

Hatırlarsanız B450 ve X470 anakartların BIOS güncellemesi ile birlikte Zen 3 işlemcilerle uyumlu çalışacağını aktarmıştık. 500 serisine gelirsek, X570 modelleri piyasaya çıkalı çok oluyor ve fiyatları birçok kullanıcı için yüksek diyebiliriz.

Bunun yanında B550 anakart modelleri de oldukça donanımlı görünüyor ve hatta X570 serisiyle oldukça yakın özellikler sergilediğini söyleyebiliriz. Öte yandan fiyatlar da paralel olarak X570’e yaklaşıyor. Daha düşük bütçeli kullanıcıların ise A520 model anakartlara yöneldiğini görüyoruz.

Yeni sızıntılarda Intel’in 500 serisi anakartlarıyla birlikte 11. nesil Rocket Lake-S işlemcilerini 2021 Mart ayında duyuracağı bildirilmişti. Bu platform doğrudan AMD’nin Zen 3 işlemcileriyle kafa kafaya gelecek.

Bu sızıntıların sahibi olan kaynaktan gelen bilgilere bakarsak AMD cephesi, Zen 3 serisi için yeni yonga setleri tasarlamayı düşünmüyor. AM4 platformundaki 500 serisi anakartların oldukça yeterli olduğundan bahsetmiştik. Nitekim AMD, gelecek yıl için beklenen Zen 4 mikro mimarisi ve yeni AM5 soketine geçiş yapmak için hazırlanıyor olabilir. Ayrıca, AM5 soketi ile birlikte DDR5 bellek teknolojisine de destek sunulabilir.

Farklı söylentilerde ise AMD’nin yalnızca üst sınıf olan X570 yonga setini yenileyeceği söylenmişti. Buna göre yalnızca X670 anakartlar üzerinde çalışıyorlar ve daha alt kademe ürün grubu için planlama yapılmıyor. Sonuç olarak bu söylentilere bakarsak 500 serisi anakartlar uzun bir süre yeniliğini koruyacak.