Anasayfa Mobil Samsung Galaxy S20 FE İncelemesi

Samsung Galaxy S20 FE İncelemesi

Samsung’un son dönemdeki en sürpriz telefonlarından biri olan Galaxy S20 FE incelemesi ile karşınızdayız.

Samsung bundan birkaç yıl öncesine göre çok daha farklı bir noktada. Artık en üst düzey akıllı telefonlarını rakiplerinin bile üzerinde fiyatlarla satıyor. Şirketin belkide en güçlü olduğu nokta ekranlar ve ekran geliştikçe, telefonun kasası genişledikçe fiyat da otomatik olarak üst seviyelere çekiliyor.

Sadece ülkemizde değil, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir Note 20 Ultra incelemesini açarsanız size aynı şeyleri söyleyecektir. Yeri gelmişken S20 ve Note 20 serilerinde en üst modeller dışında gördüğümüz diğer telefonlar ne yazık ki “o en üst düzey özelliklere” sahip olmuyor. Sahip olmadığı gibi yine yüksek fiyatlarıyla cep yakıyorlar.

İşte bu tehlikeli bir durum. Rakipler özellikle 500 – 700 dolar arası segmenti hızla domine ederken Samsung’un acil bir cevaba ihtiyacı vardı. Bu cevabın kaliteli, diğer rakiplerinden farklı ve kesinlikle çok güçlü olması gerekiyordu.

Yurt dışında 700 dolar, ülkemizde ise 6500 TL fiyatla satılan Galaxy S20 FE işte tam da bu noktada duruyor. iPhone 11 ve benzer fiyat segmentindeki telefonlara direkt rakip olarak gelmesinin yanı sıra, renk çeşitliliğine baktığımızda, kesinlikle gözüne iPhone 11 satın almak isteyen kullanıcıları kestiriyor.

Amiral gemisi işlemcisi Exynos 990, 120 Hz Super AMOLED ekran, yüksek RAM kapasitesi, kablosuz şarj gibi özellikleriyle Galaxy S20 FE kesinlikle bir amiral gemisi. 6.5 inç ekran canlı ve parlak renkler sunuyor. Samsung Note 20 ve S20 Ultra gibi modellerinde iki yıldır Dinamik AMOLED teknolojisini kullanıyor. Eğer bir amiral gemisi telefonun fiyatını makul diyebileceğimiz seviyelere çekmek istiyorsanız ilk yapmanız gereken şeylerden biri ekran özelliklerini kısmaktır. Bu yüzden Note 20 Ultra Dinamik Super AMOLED, diğer modeller Super AMOLED ekrana sahip oluyor. SA ekranları artık hem A serisi hem de M serisi Samsung’larda sıkça görüyoruz. Galaxy S20 FE de ise önemli bir fark var: 120 Hz ekran yenileme hızı. Bu sayede standart Super AMOLED’in ötesine geçiyor.

Kasa da aynı şekilde çok güzel görünüyor. Tıpkı Note 20’de olduğu gibi polikarbon güçlendirilmiş malzeme kullanılıyor. Plastik denilip geçilse de aslında oldukça güzel ve telefonu kılıfla kullananlar açısından mantıklı bir maliyet kısma noktası. Çerçeveler alüminyum, ekrandaki kamera deliği hiç olmadığı kadar az yer kaplıyor. Hoparlörle bakıyorsunuz AKG tarafından ayarlanmış stereo ses kalitesi dikkat çekiyor.

Az önce kasa yapısı Note 20 ile çok benzer demiştim. Aynı durum kamera çıkıntısı için de geçerli. S20 Ultra ve Note 20 Ultra’ya oranda çok daha makul bir çıkıntı içerisine 3 kamera yerleştirilmiş. Bu kameraların özelliklerini merak ettiğinizi biliyorum ama sizi biraz daha bekleteceğim.

Özetle bu gerçekten de bir amiral gemisi akıllı telefon. Kasa yapısı, ekranı ve işlem gücüyle kullanıcılara üst düzey performans vermeyi vaat ediyor. İşte biz de tam olarak bunu test edeceğiz.

Galaxy S20 FE Kamera Özellikleri

Kameralar… 2020 yılında Samsung kamera sorunlarıyla çok uğraştı. S20 Ultra’nın yakın mesafede odaklanamayan kamerası kötü bir örnek oluştururken, rakiplerin orta ve üst segment cihazlarında gerçekten de rekabetçi kameralar gördük. Galaxy S20 FE’nin 108 MP kamera, 8K video ve 100 kat yakınlaştırma iddiaları yok. O biraz daha makul davranıyor.

Ana kameramız 12 MP çözünürlüğe, 3 kat optik yakınlaştırma yapan telefoto kamera 8 MP çözünürlüğe, ultra geniş açılı kameraysa 12 MP çözünürlüğe sahip. Kafanızı karıştıracak hiçbir şey yok.

Genel olarak kameraların fotoğraf performanslarını çok beğendim. Bu konuda Samsung dahil pek çok marka artık güzel işler başarıyor ve söz konusu düşük ışık olduğunda da durum değişmiyor. S20 FE’nin 3 arka kamerası ile düşük ışık fotoğrafları çekebiliyorsunuz. Doğal olarak f/1.8’lik ana kamera çok daha başarılı sonuçlar veriyor.

Video… Video önemli… Çünkü video amiral gemisi akıllı telefonları oldukları şey yapan en önemli özellikler arasında yer alıyor. OIS ve EIS’in bir ara kullanılması, 4K ve hatta 8K çekimler yapabilme, kaliteli ve HDR açısından tatmin eden sonuçlar. İşte bizim aramamız gereken kriterler bunlar. Gerçi 8K konusunda şu ana kadar başarılı bir cihaz göremedik.

S20 FE ana kamerası ile 60 FPS videolar çekebilirken, ultra geniş açı ve telefoto kamerası ile 30 fps çekimler yapabiliyor. Bu durum çözünürlüğe bağlı olarak değişmediği için önemli bir çıkış noktası. Eğer söz konusu 4K 60FPS videolarsa, S20 FE son derece başarılı ve sizi tatmin edecek sonuçlar veriyor. Eğer 30FPS sizin için kabul edilebilir bir oransa, telefonun bu çekimleri de sizi tatmin edecektir.

Bu arada kamera arayüzünde eğer telefoto kamera aktifken ayarlara girip, çözünürlük ve FPS değiştirmeye çalışırsanız 60FPS’in seçilebilir olduğunu göreceksiniz. Buna aldanmamanızı öneririm çünkü aslında telefonun tek yaptığı ana kamerayı yakınlaştırmak. Zaten siz de parmağınızla telefoto kamerayı kapatarak bunu kolayca test edebilirsiniz.

Ön kamera ise 32 MP ve gayet güzel fotoğraflar çekiyor. Portre modunda çok başarılı, aynı zamanda 4K 60 FPS video da çekebiliyor. Amaaaa, evet burada kocaman bir ama var. Eğer 4K video çekmek isterseniz ister 30 FPS ister 60 FPS’te elektronik resim sabitleyi çalışmıyor.

Genel olarak Galaxy S20 FE’nin kamera özelliklerinin son derece iyi olduğunu düşünüyorum.

Galaxy S20 FE İşlemci Performansı

Diğer önemli noktamız ise performans. 10 bin TL üstü fiyatlarla satılan Note 20 Ultra ve S20 Ultra söz konusu olduğunda Exynos 990’ın performansı tartışma konusu olabiliyor ama 6.500 TL’lik Galaxy S20 FE için Exynos ve Snapdragon tartışması bir süre bekleyebilir. 120 Hz ekran ve içerisindeki donanım gücü bir araya geldiğinde telefon gerçekten de yağ gibi akıyor.

Performans testlerine geçtiğimizde S20 FE karşısına iki Samsung’un en yüksek fiyatlı iki telefonunu çıkarıyoruz. İster ekran farkı diyin, ister başka bir şey sentetik testlerde S20 FE, Samsung’un Ultra’larına resmen acımıyor. Antutu’da iki telefona büyük fark atarken, Geekbench 5 çoklu çekirdek tarafında arayı açmaya devam ediyor. 3D Mark Slingshot Extreme testinde ise S20 Ultra ile başa baş gidiyor. Ama Vulkan puanlarına baktığımızda S20 FE’nin burada da iki deve meydan okuduğunu görüyoruz.

Oyun Performansı

Elbette performansı sadece sentetik testle sınırlamak hiçbir anlam ifade etmeyecektir. O zaman daha etkili bir teste geçelim. 15 dakikalık PUBG Mobile seansı sonunda S20 FE 59 FPS ortalamayla dikkat çekiyor. FPS kararlılığı noktasında hem S20 Ultra hem de Note 20 Ultra’nın önünde. Üstelik bu iki telefondan da daha az güç harcıyor ve genel toplamda çok başarılı bir grafik çiziyor.

Ama en önemli farklı variability index puanlarında görüyoruz. Kare kararlığını etkileyen bu alanda eğer 1 FPS’in altında bir puan alıyorsanız telefonunuz gerçekten de performans tarafında etkileyici bir cihazdır. İşte bu alanda S20 FE, iki abisine de fark atmayı başarıyor.

Samsung’un Exynos 990’lı modellerinin hiçbirinde 60 FPS ortalamasını göremedim. Ama kare saniye tablosunda oyun seasının yüzde 85’inde 59 FPS göstermeyi başaran S20 FE kararlılık konusunda bana güven vermeyi başardı. Diğer iki telefonun bu tabloda çok daha düşük bir grafik çizmesi son derece ilginç.

Üstelik tüm bu performans farklarını sadece ekrana bağlamak bana kolaycılık gibi geliyor. Samsung bu cihazda neyi değiştirdiyse sonunda Exynos 990’dan düzgün ve kararlı bir performans almayı başarmış.

Batarya tarafında da güzel sonuçlar aldık. 15 – 16 dakika süren oyun seansı sırasında toplamda 206.32 maH güç tüketen S20 FE ortalama oyun süresi olarak 4 saat 36 dakikayı gösterdi. Batarya 15 dakikada yüzde 5 kayıp yaşarken, telefonun ciddi bir ısınma da yaşamadığını görüyoruz.