Anasayfa Haber Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri, Askeri Köpekler Üzerinde Test Ediliyor

Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri, Askeri Köpekler Üzerinde Test Ediliyor

Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri, Askeri Köpekler Üzerinde Test Ediliyor

Seattle merkezli bir şirket, köpekler için özel olarak hazırlanan artırılmış gerçeklik gözlükleri üzerinde çalışıyor.

Sanal gerçeklik (VR) sektörünün yayılma süreci yavaş ilerlerken, artırılmış gerçeklik (AR) özellikle kurumsal uygulamalarda daha fazla yaygınlaşmaya devam ediyor. Aynı zamanda bir ordu tarafından da kullanılıyor ve ilginç bir şekilde, sadece insanlarda değil.

Şimdilerde savaş köpeklerinin AR gözlükler takmasını içeren bazı denemeler gerçekleştiriliyor. Hedeflenen ise askerlerin uzaktan kolaylıkla talimat verebilmesi. Bu proje Command Sight adlı Seattle merkezli bir şirketin çalışması ve Ordu Araştırma Laboratuvarı (ARL) da bu projenin içerisinde yer alıyor.

Bildiğiniz gibi eğitimli köpekleri yönlendirmek isteyen askerler, genelde el işaretleri ve lazer gibi yöntemler kullanıyor. Bu gözlükler ise köpeklere takip etmeleri için görsel ipuçları veriyor. Ayrıca askerlerin her şeyi uzaktan izleyebilmesi için kameralar da mevcut. Öte yandan bu köpeklerin gözlükler tarafından görüntülenen görsel göstergeleri takip ederek belirli yönergelere uyması için özel olarak eğitildiğini ekleyelim.

Artırılmış Gerçeklik Gözlükleri, Askeri Köpekler Üzerinde Test EdiliyorHer bir gözlük, optik ve elektrikli bileşenlerin nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bilgiler sunan 3B taramalara dayalı olarak, her köpeğe uygun olarak tasarlandı. Geçmişte kameralar ve telsizler kullanılarak askeri köpeklerle uzaktan iletişim kurulmaya çalışılmıştı, ancak ikisi de pek işe yaramadı. Şimdi kameralar bu donanımlı gözlüklerin içerisine yerleştiriliyor ve köpeğin gözünden her şeyi görmek mümkün.

Command Sight, 2017 yılında Dr. AJ Peper tarafından sahadaki insan-hayvan iletişimini geliştirmek için kuruldu. Araştırmanın çoğu ise Mater adındaki kendi Rottweiler köpeği üzerinde gerçekleştirildi. Peper, projenin hala araştırma aşamalarında olduğunu, ancak erken sonuçların “son derece umut verici” olduğunu belirtti.