Anasayfa Haber TSMC ve HUAWEI Yeniden Birlikte Çalışabilir

TSMC ve HUAWEI Yeniden Birlikte Çalışabilir

TSMC

Güncel raporlara göre TSMC cephesi Huawei’ye yonga gönderebileceği bir lisans almaya hak kazandı. İşin kötüsü ise “olgunlaşmış teknoloji” olarak kalıplaşmış bir kısıtlama söz konusu.

ABD hükümeti, casusluk suçlamaları nedeniyle Huawei’ye yönelik bazı yaptırım kararları almıştı. Bu yaptırımların kolu birçok yere uzanırken Qualcomm, Mediatek ve TSMC gibi devlerle ticaretin önüne engeller çıktı. Şimdi ise TSMC, yongalarını Huawei’ye göndermesini sağlayan bir lisans aldı. Ancak “olgunlaşmış teknoloji” gibi bir önemli bir uyarı var.

Rapora göre, “olgun teknoloji” ve bileşenlerinin özellikleri ayrıntılı olarak tanımlanmamış. Ancak resmi olmasa bile, endüstri kaynaklarına göre “28nm üretimi ve üzerindeki” ürünler olgunlaşmış olarak kabul ediliyor. Böylece TSMC’nin 10nm, 7nm ve 5nm gibi gelişmiş teknolojilerini satma olasılığının ortadan kalktığı belirtiliyor. Mobil SoC’lerden açıkça bahsedilmese de “olgunlaşmış teknoloji” sınırlaması, Huawei’nin mobil üretimini sekteye uğratabilir.

TSMC’nin sipariş edilen 15 milyon Kirin 9000 SoC’den yalnızca 8.8 milyonunu gönderebildiği ve Huawei’nin mevcut envanterini yarıya indirdiği de gelen bilgiler arasında. En yeni Kirin 9000 işlemci TSMC’nin 5nm üretimini temel alıyor. Bu nedenle TSMC’nin 28nm kısıtlaması, Kirin 9000 üretiminin hayal olması demek. Huawei tarafı bu kısıtlamalar nedeniyle yeni teknolojiye dayanan akıllı telefonları için hamle yapmakta çok büyük zorluklar çekebilir.

Bildiğiniz üzere Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşan bir başkanlık seçimi var. Bu bağlamda Huawei cephesi yeni bir yönetimin seçimleri kazanmasını ve yaptırımların kalkmasını istiyor olmalı. Ancak seçime 1 aydan kısa bir süre kaldı ve kapsamlı bir değişiklik yapılsa da 5nm Kirin yongalar için çok geç olabilir.