Anasayfa Haber Windows 10’a AV1 Kodek Desteği Geliyor

Windows 10’a AV1 Kodek Desteği Geliyor

windows 10 av1 kodek

Microsoft, Windows 10’a donanım hızlandırmalı AV1 kodek desteği getiriyor.

2015 yılında Microsoft, Google, Netflix, Amazon, Cisco, Intel ve Mozilla gibi çok sayıda şirket, “Açık Medya için İttifak” oluşturmak amacıyla güçlerini birleştirdi. 2018 yılında konsorsiyum, AV1 video kodlama formatını hazırlamaya başladı. Netflix de bu yılın başlarında Android mobil uygulamasında yeni kodlama bileşenini desteklemeye başlamıştı. Şimdi, Microsoft da AV1 video kodlama bileşenini destekleyeceğini açıkladı.

Microsoft, işletim sistemini sürekli geliştirmeye devam ediyor, yeni özellikleri kullanıcıların kullanımına gün geçtikçe sunuyor. Geçmişte yapılan ortaklık ile birlikte şirketler yeni video kodlama bileşenini hazırlamaya ve ilerleyen zamanlarda bu desteği sağlamaya hazırlanıyordu. Netflix’in başlattığı destek, şimdi Microsoft ile devam ediyor. Microsoft, yeni video formatının H.264’ten %50 ve VP9’dan %20 daha iyi sıkıştırma sunduğunu açıkladı. Ayrıca şirket, AV1’in yazılıma bağlı olmaktan çok donanım hızlandırmaya dayalı olduğu için mobil cihazlarda pil kullanımını da azalttığını belirtti.

Şirket, en son GPU’lara sahip yeni Windows 10 cihazlarında AV1 için destek sunmaya başlayacak. Yeni kodek bileşeninin gereksinimleri de açıklandı. Intel Irıs Xe Graphics içeren 11.Nesil Inter Core işlemciler, NVIDIA GeForce RTX 30 Serisi GPU’lar ve AMD Radeon RX 6000 serisi GPU’lar yeni codec bileşenini için minimum gereksinimler arasında yer alıyor. Ayrıca, yeni destek için Windows 10 build 1909 veya üzeri işletim sistemine sahip olmanız gerekiyor. Şirket, yeni özelliklerden de yararlanabilmek için grafik kartı sürücülerini zaman zaman güncellemeniz gerektiğini de bildiriyor.

Son olarak, yeni desteğin önümüzdeki sonbahar aylarında kullanıma sunulacağını belirtelim.