Anasayfa Haber Nokia, Ay’a Hücresel Ağ Kuracak İlk Şirket Olacak

Nokia, Ay’a Hücresel Ağ Kuracak İlk Şirket Olacak

Nokia Ay Hücresel Ağ

Nokia tarafından Ay’a ilk hücresel 4G hücresel ağı kurulacak.

2024 yılında Ay’a geri dönüş planları yapan NASA, buradaki astronotlarının birbirleri ile verimli ve güvenilir bir şekilde iletişim kurabilmesi için Nokia ile el sıkışmış durumda. ABD Uzay Ajansı, Ay üzerinde kurulacak ilk hücresel ağ için Nokia’ya 14.1 milyon dolar fonlama sağlıyor.

Nokia, Ay yüzeyinde sürdürülebilir bir insan varlığına giden yolu açacak olan proje hakkında daha fazla ayrıntı açıklamayı da ihmal etmedi. Buna göre şirket, ilk LTE/4G iletişim sistemini uzayda konuşlandırmanın NASA’nın 2030 yılına kadar ayda sürdürülebilir bir insan varlığı oluşturmayı amaçlayan Artemis programı için son derece hayati önem taşıyacağının altını çiziyor. Ağın hayati komuta ve kontrol işlevleri, ay gezicilerinin uzaktan kontrolü, gerçek zamanlı navigasyon ve yüksek çözünürlüklü video akışı dahil olmak üzere birçok farklı veri aktarım uygulaması için kritik iletişim yetenekleri sağlayacağı belirtiliyor.

Çözümün ultra kompakt, düşük güçlü, uzaya dayanıklı ve uçtan uca LTE olacağı paylaşılıyor. Ay’a kurulumun ise 2022 sonu olacağı ve kablosuz iletişim sisteminin Intuitive Machines iş birliği ile yüzeye konuşlandırılacağı ifade ediliyor.

Ayrıca Nokia, teslimat yapıldıktan sonra ağın kendisini otomatik olarak yapılandıracağını ve Ay’da ilk LTE iletişim sistemini kuracağını da açıkladı.