Anasayfa Haber Windows, Hatalı Üçüncü Taraf Sürücüleri Engellemeye Başlıyor

Windows, Hatalı Üçüncü Taraf Sürücüleri Engellemeye Başlıyor

Windows 10

Microsoft, yeni güvenlik iyileştirmelerinin bir parçası olarak sürücüleri artık daha sıkı denetimlerden geçirecek. Yayıncının doğrulanmadığı sürücüler ise engellenecek.

Microsoft, Windows 10 Mayıs 2020 Güncellemesi (sürüm 2004) için bilinen sorunlar listesini bu ayın Salı Yaması ile birlikte güncelledi. Şirket, kullanıcılar için yeni hatalara yol açabilecek yanlış biçimlendirilmiş sürücü yazılımlarının artık işaretleneceğini ve kullanıcıların uyarılacağını belirtti. Bu değişiklik, temel olarak kötü amaçlı yazılımların Windows 10 cihazlar için savunmasız donanım sürücülerinden yararlanmasını önlemek için yapıldı.

Yazılım devi, Windows kullanıcılarının üçüncü taraf bir sürücü yüklerken bazı hata mesajlarıyla karşılaşabileceğini de ekledi. Yani üçüncü taraf bir sürücü yüklerken “Windows bu sürücü yazılımının yayıncısını doğrulayamıyor” hatasını alabilirsiniz. Bunun yanında Windows Gezgini’ni kullanarak imza özelliklerini görüntülemeye çalışırken “Konuda imza yok” hatasını da görebilirsiniz. Nitekim her iki hata mesajı da sürücü doğrulamasında yanlış biçimlendirilmiş sürücüsü dosyası keşfedildiğinde ortaya çıkıyor. Sürücü kurulumu ise başarısız olabilir.

Windows 10 SürücüMicrosoft, OEM veya sağlayıcının web sitesinden sürücüleri yüklerken bu iki hatayı almanız durumda, üreticiye başvurmanız ve sürücüyü uygun düzeltmelerle yüklemelerini istemeniz gerektiğini söylüyor.

Kullanıcıların bu hatalarla yalnızca eski sürücü güncellemeleri sırasında karşılaşması muhtemel görünüyor. Intel, AMD veya NVIDIA tarafından yayınlanan yeni sürücüler, Windows 10’un yeni doğrulama modeliyle zaten uyumlu. Bu süreci kapsayan işletim sistemi ve sürümleri ise şu şekilde:

  • Güncel Windows 10 sürüm 2004 çalıştıran cihazlar
  • İşletim sisteminin eski sürümlerini çalıştıran cihazlar (sürüm 1909, sürüm 1903, sürüm 1809, sürüm 1803, sürüm 1709, sürüm 1607 dahil)
  • Windows 10 Enterprise LTSC 2019
  • Windows 10 Enterprise LTSC 2016
  • Windows 10 Enterprise 2015 LTSB
  • Windows 8.1