Anasayfa Haber Çinli SMIC, 7nm Yonga Üretim Sürecinde Sona Yaklaştı

Çinli SMIC, 7nm Yonga Üretim Sürecinde Sona Yaklaştı

SMIC 7nm Yonga

ABD yaptırımlarının hedefinde olan SMIC, şu an için gelişimine devam ediyor ve 7nm testlerini tamamlamış görünüyor.

Teknoloji devi Huawei, akıllı telefon pazarında oldukça rekabetçi ürünler ortaya koyuyor desek yanılmış olmayız. Ancak ABD ve Çin arasındaki artan ticari gerilimler, Çinli telekomünikasyon devi Huawei Technologies’i güncel yarı iletken teknolojisinden mahrum kalma riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Huawei de dahil olmak üzere birçok teknoloji devi, TSMC ve Samsung gibi yarı iletken şirketleriyle büyük anlaşmalar yapıyor. Bu anlaşmalar genelde uzun soluklu oluyor ve şirketler tüm yol haritalarını önceden belirlemeye başlıyor. Huawei ise yarı iletken tedarik süreci konusunda geleceğini güvence altına almak için bir hayli zorluk çekiyor.

SMIC 7nm Yonga

Hatırlarsanız Tayvalı TSMC, Birleşik Devletler’in yaptırımlarından etkilenerek kapılarını Huawei’ye kapatma kararı almıştı. Son günlerde yayınlanan yeni raporlarla birlikte bazı lisansların alındığından bahsedilmişti. Ancak bu noktada “olgunlaşmış teknoloji” kavramının devreye girdiği söyleniyor. Yani yine 7nm veya 5nm gibi güncel teknolojiler için kısıtlama sürüyor.

Amerika’nın yaptırımlarından sonra Huawei’nin en büyük alternatifi Çinli Yarı İletken Üretim Uluslararası Şirketi (SMIC) olmuştu. Öte yandan yeni yaptırımların SMIC’i hedef aldığı da gelen bilgiler arasında.

SMIC 7nm Yonga

Görünüşe bakılırsa tüm bu kısıtlamalar hâlâ SMIC’in ürünlerini geliştirmesini engellememiş. Çin kaynaklı yeni bir rapora göre şirket, gelişmiş 7nm üretim teknolojisi için seri üretime doğru ilerliyor. Çin kaynaklı IP ve yonga tasarım şirketi, ayrıntılara göre N+1 üretim nodunda testleri tamamladı ve son aşamaya geldi.

SMIC’in en güncel üretim nodu 14nm sürecine dayanıyor ve şirket temsilcilerinin yaptığı açıklamalara göre, 10nm üretimini tamamen atlayacaklar. Ek olarak, N+1 üretiminin 7nm teknolojisinin bir erken sürümü olduğu düşünülüyor. Yani N+1 işlemi, saf bir 7nm üretim sürecini temsil etmiyor olabilir. Sonuç olarak Çinli analistler, süreci ‘8nm’ veya 7nm nodunun erken ve düşük performanslı bir varyantı olarak adlandırdılar. SMIC, N+1 sürecini geliştirirken ilerleyen zamanlarda N+2 teknolojisini tanıtmayı planlıyor.

SMIC 7nm YongaKıyaslama olarak performansın %20 arttığı ve güç tüketiminin %57 azaldığı vurgulanmış. Ayrıca yoğunluğun %63 seviyesinde iyileştiği belirtiliyor. TSMC’nin 7nm üretimi ise 10nm üretimine göre yoğunluğu %73 artırmıştı ve 16nm’ye göre yaklaşık %40 hız artışı sağlamıştı.