Anasayfa Haber Intel Xe HPG Harici Ekran Kartı, Oyun Sistem Gereksinimlerinde Ortaya Çıktı

Intel Xe HPG Harici Ekran Kartı, Oyun Sistem Gereksinimlerinde Ortaya Çıktı

Intel Xe HPG Harici Ekran Kartı

Intel, AMD ve NVIDIA rekabetine Xe-HPG ekran kartlarıyla dahil olmaya hazırlanıyor.

Intel’in grafik tarafında ciddi çalışmalar yaptığını ve birçok alanda boy göstereceğini zaman zaman dile getiriyoruz. Henüz birkaç gün öncesinde Intel’in Xe harici GPU’sunu içinde barındıran ilk dizüstü bilgisayar ortaya çıkmıştı. Öte taraftan Intel’in HPG (High Performance Gaming) sınıfı grafik çözümleri üzerinde mesai harcadığını hatırlayalım. Bu harici ekran kartını şimdilik DG2 olarak adlandırırken orta ve üst sınıf oyunculuğa hitap etmesini bekliyoruz.

Bildiğiniz gibi her oyunun önerilen veya minimum gibi sistem gereksinimleri oluyor. Oyun sistem gereksinimleri arasında bu zamana dek hep Intel ve AMD ekran kartlarını gördük. Ancak şimdi ise Intel’in Xe HPG harici ekran kartı bir oyunun sistem gereksinimleri listesinde ilk kez kendine yer buldu.

Intel Xe HPG Harici Ekran KartıAmnesia Rebirth geliştiricisi Frictional Games, minimum gereksinimlerde AMD HD 5750, NVIDIA GTX 460 ve Intel UHD 630 modellerini listelemiş. Önerilen sistem gereksinimlerinde ise AMD Radeon RX 580 ve NVIDIA GeForce GTX 680’in yanı sıra Intel Xe-HPG GPU’ya da yer verildiğini görüyoruz.

Intel Xe-HPG ailesinin kaç farklı modelden oluşacağını henüz bilmiyoruz ancak 2021 yılında çıkış yapacak. Mavi takım bu konuda henüz bir ayrıntı sağlamasa da, GDDR6 bellek teknolojisi ve donanım hızlandırmalı ışın izleme desteğiyle gelmesi muhtemel görünüyor. Ek olarak, bazı söylentilere göre Intel Xe-HPG yongalar 960’a kadar Yürütme Birimine (7680 gölgeleme birimi) kadar destek sunacak. Yani yeni nesil Ampere ve RDNA 2 serisi ile rekabet edecek düzeyde olabilir.

Merakla beklenen Xe HPG, bir oyunun sistem gereksinimlerinde listeleniyorsa çıkış tarihi de pek uzak sayılmaz. Öte yandan somut olarak ilk olarak listelenen kartın RX 5500 XT ve GTX 1660 SUPER modellerine yakın performans göstereceğini söylemek mümkün. Ancak daha alt ve üst seviyelerde olmak üzere çok sayıda farklı ekran kartları görme ihtimalini de not olarak ekleyerek sözlerimizi noktalayalım.