Anasayfa Haber Google, Veri Çalan Chrome Reklam Engelleyicileri Mağazadan Kaldırdı

Google, Veri Çalan Chrome Reklam Engelleyicileri Mağazadan Kaldırdı

google chrome

Google, iki reklam engelleyici uzantıyı Chrome Web Mağazası’ndan kaldırdı.

500.000’den fazla indirilen Nano Adblocker ve 200.000’den fazla indirilen Nano Defender adlı Chrome reklam engelleyicileri, kullanıcıların verileri üzerinde casusluk yaptığı gerekçesiyle Chrome Web Mağazası’ndan kaldırıldı.

Uzantıların 1 yıldan daha uzun bir süre önce yayınlandıklarında veri toplama kodu içermediği ancak Ekim 2020 itibarıyla bu kodun eklendiği paylaşılıyor. Uzantıların orijinal geliştiricisinin bu iki uzantıyı Türkiye‘den bir geliştirici ekibine sattığı da bilgiler arasına.

Uzantı, kullanıcının IP adresini, ülkesini, URL’lerini, kullanıcının web isteklerinin zamanını, kullanılan HTTP yöntemlerini (alma, gönderme, vb.), HTTP yanıtlarının boyutunu, HTTP durum yanıt kodunu, sistem ve işletim sisteminin çalıştığı cihazı, her web sayfasında harcanan süreyi ve gezilen URL’leri, kullanıcının çalışmasıyla ilgili bilgileri toplayacak şekilde değiştirilmiş.

Yeni geliştirici ekip, verilerin toplanmasını haklı çıkarmak için tepkiler nedeniyle bir gizlilik politikası belgesi yayınlasa da, Google politikasının ihlal edilmesi sebebiyle bu uzantılar mağazadan kaldırıldı.

Bu arada uzantıları Firefox ile kullananların endişe etmesine gerek yok. Önceki satışın sadece Chrome sürümünü kapsadığı belirtiliyor ve Firefox’taki Nano Adblocker ve Nano Defender’ın güvenli olduğu söyleniyor.