Anasayfa Video TP-LINK Tapo Akıllı Ev Ürünlerini İnceliyoruz

TP-LINK Tapo Akıllı Ev Ürünlerini İnceliyoruz

Tp-Link’in Tapo akıllı ev ürünleriyle evinizi ve yaşam alanınızı nasıl daha akıllı hale getirebileceğinize bakıyoruz.

Öncelikle akıllı tabirini biraz açmamız lazım. Burada akıllıdan kasıt öncelikle otomasyon diyebiliriz. Yani sık sık yaptığımız ve her gün tekrar ettiğimiz işlerin artık makineler tarafından yapılması. Örneğin bazı ampullerin belirli günler ve saatlerde otomatik açılıp kapanması, küçük ev aletlerinizin yine benzer şekilde otomatik çalışması gibi.

Mesela her akşam işten eve saat 7’de geliyorsunuz ve gece 12’de yatıyorsunuz. Oturma odanızdaki abajurun her akşam 7’de otomatik yanması ve 12’de kapanmasını sağlayabiliyorsunuz akıllı ev ürünleriyle. Bu tür otomasyonlarla ilgilenmeseniz bile akıllı ev ürünleriyle küçük beyaz eşyalarınızı ve evinizin aydınlatmasını cep telefonunuzdan kontrol etmek hayatınızı kolaylaştırabiliyor.

Tabii işin bir de güvenlik tarafı var. Güvenlik kameraları da akıllı ev sistemlerinin birer parçası oldu. Evinizdeki Wi-Fi ağına bağlanan bu kameralar, hareket algılamayla kayıt ve uyarı, uzaktan haberleşme ve caydırıcılık için alarm özelliklerini de destekliyor.

Tp-Link Tapo ekosistemi bu felsefeyi temel alarak, Tp-Link markalı akıllı ev çözümlerini tek bir uygulama çatısı altında toplamayı amaçlıyor. Android veya iOS destekli uygulama ile akıllı telefonunuz üzerinden akıllı ev ürünlerinizi bulup eklemenizi ve yönetmenizi sağlıyor.

Tapo L510E Kısılabilir LED Ampul

Öncelikle bu akıllı ev çözümlerini yakından tanıyalım. Tp-Link bu video için bize 3 farklı ürün gönderdi. Bunlardan ilki Tapo L510E kısılabilir LED ampul. Bu ampulün maksimum parlaklığı 806 lümen. 8.7 Watt güç çekerken  60 Watt akkor ampule denk bir ışık üretiyor. Duy kısmı standart E27 tip ve renk sıcaklığı 2700 Kelvin, yani sarı ışık veriyor. Boyut bakımından standart LED ampullerden pek bir farkı yok.

Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

Bu ampulü akıllı kılan yanı yerel Wi-Fi ağınıza bağlanıp uzaktan kontrol edilebilmesi ve harcadığı enerji miktarını ölçüp, istatistiğini tutabilmesi. Wi-Fi demişken bu ampulün 2.4 Ghz bandını kullanan ve 802.11n standardında bir cihaz olduğunu belirtelim.

Ampulü kutudan çıkarıp bir duya taktığınızda üç defa yanıp sönüyor. Sonrasında telefonunuzdan Tapo uygulamasını çalıştırıp yeni cihaz ekle kısmına gidiyor ve akıllı ampulünüzün modelini seçip devam ediyorsunuz. Uygulama sizden ampulün yayınladığı Wi-Fi ağına bağlanmanızı isteyecek. Telefonunuzun Wi-Fi ağları kısmına gidip adında Tapo ve İngilizce ampul anlamına gelen Bulb kelimesinin geçtiği Wi-Fi ağını bulup bağlanıyoruz.

Tapo uygulamasına geri dönüp “Zaten bağlandım” yazısına basıyoruz. Bu adımdan sonra ampulün yerel ağınıza dahil edilme adımı gerçekleşecek. Bunun için Tapo uygulaması sizden yerel ağınızı göstermenizi isteyecek. Listeden yerel ağınızı seçip, şifrenizi girdikten sonra Tapo akıllı ampulünüzü bu ağa dahil edecek. Ampulünüz ağa dahil olduktan sonra 2 defa yanıp sönecek ve sonrasında bu ampule bir isim, yer ve simge belirlemeniz istenecek.

Ampulünüzü başarıyla tanıttıktan sonra onunla yapabileceklerimize biraz bakalım. Ekranın ortasındaki ampul simgesini tutup aşağı ve yukarı çekerek parlaklığını hassas şekilde ayarlayabiliyor ve alttaki güç tuşuna bastığınızda tamamen kapatabiliyorsunuz. Parlaklığı önceden tanımlı seviyelerde de belirleyebiliyorsunuz. Tapo buradaki 5 adet öntanımlı seviyeyi değiştirmenize imkan tanıyor.

Alt kısımdaki 3 simgeden ilki bizi programlama kısmına götürüyor. Buradan ampulün belirli saatlerde açılması ve kapanmasını sağlayabiliyorsunuz. Bu gündoğumu ve günbatımı olabileceği gibi, kendi belirlediğiniz bir saat de olabiliyor. Programın tekrar etmesini istediğiniz günleri seçebiliyorsunuz. Birden çok program eklemek de mümkün.

Devam ettiğimizde ampulün bir de Uzak Modu olduğunu görüyoruz. Bu mod belirlediğiniz saatler içinde sanki evde birisi varmış gibi ampulü rastgele açıp kapıyor. Bir nevi caydırma amaçlı akıllıca bir çözüm.

Son olarak Zamanlayıcı özelliğini görüyoruz. Burada bir süre seçiyorsunuz ve sayaç çalışmaya başlıyor. Süre bittiğinde ampul yanıyor ya da sönüyor.

Alt paneli yukarı doğru sürüklediğinizde ampulün enerji kullanımı, çalışma süresi ve enerji tasarrufu gibi istatistikleri görebilmeniz de güzel olmuş.

Sağ üsteki dişli simgesine dokunduğunuzda açılan cihaz ayarları penceresinden yazılım güncellemesi, isim, simge ve konum değişimi, parlaklık ön ayarı gibi ayarları yapabiliyorsunuz.

Tapo P100 Akıllı Priz

Bir diğer Tapo akıllı ev çözümü de P100 akıllı priz. Ampulden farklı olarak kurulumunda Bluetooth bağlantısı da gerekiyor. Ancak kurulduktan sonra Bluetooth ile bir işiniz kalmıyor.

Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

P100 fiziksel ölçüleri oldukça küçük olan ve hemen her prize sığdırabileceğiniz bir cihaz. Üzerinde bir fiziksel tuşu, bir de parlaklığı düşürülmüş minik bildirim ledi var. Bu tuşa bastığınızda akıllı prize bağlı olan cihaza manuel olarak güç verebiliyor veya gücü kesebiliyorsunuz.

Akıllı prizi Tapo uygulamasına tanıtmak için izlemeniz gereken adımlar ampuldekiyle aynı. Tek fark Bluetooth açmanızın gerekmesi. Prizi duvara taktığınızda üzerindeki led yeşil ve turuncu yanmaya başlayacak. Sonrasında kurulum adımlarını izleyip, prizi yerel Wi-Fi ağınıza dahil edip, isim konum ve simge seçip prizi Tapo uygulaması üzerinden kontrol edebiliyorsunuz.

P100 en çok 2300 Watt güç çeken küçük ev eşyaları için öneriliyor. Ben de denemek için su ısıtıcıma taktım. Akıllı ampulde olduğu gibi günün belirli saatleri açılacak şekilde programlayabiliyorsunuz. Benim su ısıtıcımın fiziksel açma kapama anahtarı olduğu için güç verir vermez çalışır konuma geçebiliyor. Ancak her eşya böyle değil. Güç verseniz dahi kapalı konumda duran, sadece düğmesine bastığınızda çalışmaya başlayan cihazlar da var. Maalesef bu akıllı priz o tür beyaz eşyalar için uygun değil.

P100 modelinde görmeyi bekleyip bulamadığım bir diğer özellik de prizden çekilen gücün ölçülmesi ve elektrik kullanım miktarının zaman içinde istatistiğe dökülmesi oldu.

Tapo C200 Pan/Tilt Wi-Fi Güvenlik Kamerası

Son olarak Tapo C200 pan/tilt Wi-Fi güvenlik kamerasından bahsetmek istiyorum. Bu kamera adından da anlayabileceğiniz üzere aşağı/yukarı ve sağa/sola dönerek çok geniş bir görüş açısına sahip olabiliyor.

Kameranın Tapo uygulamasına eklenmesi ve yerel ağınıza tanıtılması diğer Tapo ürünleriyle aynı adımları içeriyor. Uygulama sizi kameranızı eklerken adım adım yönlendiriyor.

Amazon Fiyatı İçin Tıklayınız

C200 modeli 1080p video çözünürlüğünde 15 kare/saniye video çekebiliyor ve bu videoları H.264 kodeği ile kodluyor. Yani başka cihazlarda da bu dosyaları oynatmak oldukça basit.

Lensi biraz fazla balık gözü etkisine sahip, özellikle yakındaki objelerde bu lensin yarattığı bozulma etkilerini görebiliyorsunuz. Ancak bu sanatsal resimler çekmek için üretilmiş bir kamera olmadığı için o kadar büyütülecek bir durum değil bence.

Kutudan çıkan adaptörün 3 metrelik kablosu var. Tabii ki tavana ve duvara montaj için uzun kablo önemli bir gereklilik. Bu anlamda kablonun uzun tutulması güzel olmuş.

Düşük ışıkta dahili kızılötesi ledleri sayesinde 9 metreye kadar görüş sağlıyor. Yaptığımız testlerde zifiri karanlıkta dahi görüntü net ve seçilebilir oldu. Kutusundan montaj için aparat, vida ve dübeller çıkıyor. Bunlarla duvara bağlayıp çalıştırabileceğiniz gibi, masanıza ya da vitrininize koyarak da çalıştırabiliyorsunuz.

Kameranın dahili Micro SD kart girişi var. Buraya 128 GB’a kadar Micro SD kartlar takabiliyorsunuz. Bu da sürekli kayıt durumunda 16 günlük bir kayıt süresi anlamına geliyor. Kart dolunca kayıtlar eskilerinin üzerine yazılıyor. Ancak sürekli kayıt yapmayıp kameranın hareket algılama özelliğinden faydalanarak sadece hareket algılandığında bir süre kayıt alınmasını sağlayabilirsiniz. Bu hem sizi uzun kamera kayıtları izleme zahmetinden kurtaracaktır, hem de depolama alanınız daha uzun süre kayıtları saklamak için yeterli olacaktır.

Kamera hareket algılandığında size bildirim göndermekle birlikte, üzerindeki ledleri yakıp söndürebiliyor ve yine üzerindeki hoparlörlerden uyarı amaçlı siren sesi çalabiliyor.

C200’ü bir bebek kamerası olarak da kullanabiliyorsunuz. Ya da sesli arama yaparak cep telefonunuz ile kameranın mikrofon ve hoparlörlerine bağlanıyorsunuz ve telsiz gibi karşılıklı görüşme yapabiliyorsunuz. Ancak kameradaki hoparlörün ve mikrofonun düşük kaliteli olması sebebiyle ya da ses aşırı sıkıştırıldığı için söylenilenler pek anlaşılmıyor. Benzer bir durum videolardaki ses kayıtlarında da görülüyor. Diyaloglar pek anlaşılır değil ve ses kalitesi düşük.

Tapo uygulamasının güzel yanı kamera, priz ve ampul gibi akıllı ev ürünlerinizin hepsini tek bir çatı altında toplaması ve internet erişiminiz olan herhangi bir yerden bu cihazlara müdahale edebilmenizi sağlaması. Uygulamanın kullanıcı arayüzü sade, açıklamaları yeterli ve işlev bakımından zengin.

Tapo cihazlarının Amazon Alexa ve Google Asistan ile uyumlu çalışabildiğini belirtelim. Yani bir adım ileriye giderek evinizde sesli komutlarla da ampullerinizi ve beyaz eşyalarınızı  çalıştırabiliyorsunuz.

Sonuç Değerlendirmesi

Akıllı ev ürünleri her geçen gün daha da yaygınlaşıyor ve erişilebilir oluyor. Akıllı telefonlarımızın da etkisiyle birlikte yavaş yavaş hayatımızda yer etmeye başlıyorlar. Ev eşyalarını sesli komutlarla ya da belirli aralıklarla otomatik çalıştırmak günümüz teknolojisinin bize sağladığı ve hayatı pratikleştiren şeylerden birisi.

Tapo ürünleri akıllı olmayan muadillerine göre ciddi fiyat farklarına sahip olsa da, eğer bu ürünlerin sunduğu özelliklerin hitap ettiği kullanıcı grubundaysanız, avantajları fiyat farkını hakediyor. Bugün C200 kamera 325 liraya, P100 akıllı priz 120 liraya ve L510 akıllı ampul de 150 liraya alınabiliyor.