Anasayfa Haber AMD Tabanlı LUMI, En Güçlü Süper Bilgisayarlardan Biri Olacak

AMD Tabanlı LUMI, En Güçlü Süper Bilgisayarlardan Biri Olacak

LUMI Süper Bilgisayar

AMD EPYC ve GPU hızlandırıcılar kullanılan LUMI, tamamlandığında dünyanın en güçlü 5 süper bilgisayarı arasına girecek.

Hewlett Packard Enterprise, bu hafta Finlandiya’nın Kajaani kentinde LUMI (Large Unified Modern Infrastructure) süper bilgisayarını inşa etmek için sözleşme yaptığını duyurdu. Yeni süper bilgisayar, 0.55 ExaFLOPS güce ulaşabilecek.

LUMI Süper Bilgisayar

LUMI, gücünü AMD’nin yeni nesil Zen 3 EPYC işlemcileri ve Instinct hızlandırıcıları tarafından desteklenen HPE’nin Cray EX mimarisinden alacak.

Bu bilgisayar 375 PetaFLOPS seviyesinde performansa ulaşırken tepe performansı ise 550 PetaFLOPS. Dünyanın en güçlü Fugaku süper bilgisayarı ise 415.5 PetaFLOPS performansının yanı sıra 513.8 PetaFLOPS tepe performansa erişebiliyor.

LUMI Süper BilgisayarLUMI, 200 MW’a kadar çıkabilen bir hidroelektrik santrali tarafından çalıştırıldığında yaklaşık 8.5 MW güç tüketecek. EuroHPC’nin tahminlerine göre LUMI, 2021’in sonlarına doğru tamamen faaliyete geçtiğinde dünyanın en iyi 5 süper bilgisayarı arasında olacak. Bu devasa sistem bir tenis kortu büyüklüğünde olan 150 m2’nin üzerinde alan kaplıyor.

EuroHPC JU ve LUMI Konsorsiyumu tarafından ortaklaşa finanse edilecek olan projenin toplam bütçesi 165 milyon doların üzerinde.