Anasayfa Haber Yiyecek Tanıyabilen Akıllı Kumaş Sistemi: Capacitivo

Yiyecek Tanıyabilen Akıllı Kumaş Sistemi: Capacitivo

Akıllı Kumaş Sistemi Capacitivo

Capacitivo adlı akıllı kumaş sistemi, temas ettiği yiyecek, içecek ve nesneleri tanıyabiliyor.

Microsoft ve çeşitli üniversitelerden araştırmacılar, Capacitivo adını verdikleri bir akıllı kumaş sistemi geliştirdiler. Bu sistem, temas anında yiyecek, içecek ve diğer nesneleri tanıyabiliyor. Hatta cam ve kase içerisinde bile sistem çalışabiliyor.

Akıllı kumaş, belirli bir nesnenin hem malzemesini hem de şeklini ölçmek için kapasitif bir elektrot ızgarası ile makine öğreniminin bir kombinasyonunu kullanıyor. Araştırmacılar başlangıçta teknolojiyi bir masa örtüsü için kullanmış ve özellikle yemek pişirmek için bunun yararlı olabileceğini düşünmüşler. Hatta ilgili bir uygulama masadakilere göre yemek önerebilirken, diyet uygulaması ne içmeniz gerektiğini bilebiliyor.

Bilim insanları ayrıca, Capacitivo’nun bir hafıza aracı olarak hizmet ettiğini hayal ediyor. Örneğin; sistem kapıdan çıkmadan önce kulaklıklarınızı çıkarmanızı veya boş bir yemek kabı bırakırsanız temizlemenizi hatırlatabilecek.

Tabii ki projenin çeşitli sınırlılıkları bulunuyor. Sistem metalik nesneler, kitaplar veya diğer kare kenarlı nesnelerde aynı şekilde çalışmıyor. Ek olarak, bazı içeceklerde de sonuçların güvenilir olamayabileceği ifade ediliyor.

Yakın gelecekte akıllı bir masa örtüsü gelmesi ise mümkün gözükmüyor. Bu süre zarfında teknolojinin zamanla daha iyi hale getirilmesi ve daha fazlasının sunulması planlanıyor.