Anasayfa Haber Stadia Kreatif Direktörü: “Yayıncılar Yayınladıkları Oyunlar İçin Telif Ödemeli”

Stadia Kreatif Direktörü: “Yayıncılar Yayınladıkları Oyunlar İçin Telif Ödemeli”

Google-Stadia

Google’ın bulut üzerinden oyun oynatma servisi olan Stadia’nın kreatif direktörü olan Alex Hutchinson’a göre, yayıncılar yayınları sırasında oynadıkları oyunlar için telif ödemeliler.

Yayıncılık sektörü günümüzde ciddi bir kazanç kapısı haline gelmiş durumda. Yayıncılık sektöründe yer alan pek çok isim ise özellikle video oyunlar aracılığı ile izleyiciler ile etkileşim kurarak kazanç sağlıyor. Bu açıdan bakacak olursanız, yayıncıların sanki haksız bir kazanç elde ettikleri izleniminde bulunabilirsiniz. Ancak işin aslına bakacak olursanız bu durum oyunlar için birer pazarlama stratejisi.

Oyun oynayan yayıncılar genellikle o dönemin en çok beklenen ya da heyecan yaratan oyunlarını izleyicilerine yansıtır. Yayıncılık sektöründe yayıncılar çok ciddi rakamlar ile yapımcı stüdyoların oyunlarını oyunculara gösterebiliyor ve sevdirebiliyor. Bu durum da oyunlar için bir pazarlama stratejisi haline gelmiş durumda. Sevilen yayıncıların markaların oyunlarını oynaması, övmesi ve sevmesi, o oyunun satış başarılarında günümüzde ciddi rol oynuyor. Ancak görünen o ki Stadia kreatif direktörü Alex Hutchinson, bu durumdan bihaber.

Google’ın Stadia için oluşturmuş olduğu oyun stüdyolarından biri olan Typhoon Studios’un da başında olan Alex, geçtiğimiz günlerde Twitter üzerinden yapmış olduğu bu talihsiz açıklama ile pek çok kesim tarafından ciddi derecede eleştirilere maruz kaldı. Alex yaptığı açıklamada “Yayıncıların müzik paylaşmaktan duydukları endişenin aynısını, oyun paylaşmaktan da duymaları gerek” ifadelerinde bulundu.

Alex Hutchinson’ın düşüncesine göre yayıncılar, kanallarında oyun yayınları yapabilmek adına, geliştirici stüdyolara paralar ödemek zorunda olmalılar. Alex’e göre oyun stüdyolarının bu projeye onay vermesi halinde söz konusu uygulama hızlı bir şekilde işleyişe başlayabilir.

Google Söz Konusu Düşüncenin Kendi Düşüncelerini Yansıtmadığını İfade Etti

Konu ile alakalı açıklamada bulunan Google yetkilileri, Alex Hutchinson’ın açıklamalarının Google ve Youtube gibi sahip oldukları platformların görüşünü yansıtmadığını belirtti.

Yayıncılık sektörü günümüzde oyunlara para vermek bir yana dursun, oyun yayıncılarından ücret talep eder noktaya gelmiş durumda ve yayıncıların sahip olduğu satış güçleri pek çok reklam ajansın sahip olduğu pazarlama gücünden çok daha fazla. Özellikle Among us, The Long Dark, Firewatch ve Fall Guy gibi oyunlar bu gücün en iyi örneklerini yansıtmakta.