Anasayfa Haber AMD, FPGA Üreticisi Xilinx’i 35 Milyar Dolara Satın Aldı

AMD, FPGA Üreticisi Xilinx’i 35 Milyar Dolara Satın Aldı

AMD ve Xilinx

AMD, 35 milyar dolar gibi büyük bir anlaşmayla birlikte Xilinx’i bünyesine kattı. Bu satın alımla birlikte kırmızı takım, yüksek performanslı bilgi işlem arenasında daha fazla söz sahibi olacak.

Ekim ayının başlarında AMD’nin Xilinx ile ilgilendiğinden ve FPGA pazarında önemli bir güce sahip olabileceğinden bahsetmiştik. Kırmızı ekip bugün FPGA üreticisi Xilinx’i 35 milyar dolara satın aldığını resmen duyurdu ve iki şirketin ileri görüşmeler yürüttüğünü doğruladı.

Bu anlaşmayla birlikte şirketler toplamda 13.000 mühendise ve yıllık 2.7 milyar doların üzerinde Ar-Ge yatırımına sahip olacak. Öte yandan Xilinx Başkanı ve CEO’su Victor Peng, Xilinx iş ve stratejik büyüme girişimlerinin başkanı olacak. AMD CEO’su Dr. Lisa Su ise şirketin CEO’su olarak görevine devam edecek.

Anlaşmanın sona ermesinin ardından en az iki Xilinx yöneticisi de AMD Yönetim Kurulu’na dahil olacak. Bu arada, satın alım işlemi tam olarak 2021’in sonunda kapanacak ve her iki şirket de kapanışa kadar ayrı işletmeler olarak kalacak.

AMD ve Xilinx

Xilinx öncelikle FPGA (Field Programmable Gate Arrays) ürünleriyle tanınıyor. Birleşim sağlandığında ise iki şirket CPU’lar, GPU’lar, FPGA’lar, uyarlanabilir SoC’ler ve kapsamlı yazılımlar gibi geniş bir ürün gamına sahip olacak. Bunun yanında iki şirket, daha öncesinde AMD EPYC işlemcilerindeki derin öğrenme çözümü gibi projelerde yakın işbirliği yapmıştı.

AMD bünyesine katılan Xilinx, kendi içerisinde bir dizi ileri teknolojiye ve bilgi birikimine sahip bir şirket. En yeni 7nm Versal Premium ACAP’ler PCIe 5.0 arayüzüne sahip. Öte yandan çip üzerinde ağ (NOC) genelinde CXL ara bağlantısını, 112G vericileri, 600G ethernet çekirdeklerini ve 123 TB/sn bant genişliğini destekliyor.

AMD CEO’Su Lisa Su, yarı iletken endüstrisi için önemli bir isim ve yakın bir zaman önce Noyce Ödülü’nü almıştı. Lisa Su da bu anlaşmadan oldukça memnun ve şu sözlere yer verdi:

“Xilinx’i satın almış olmamız, AMD’yi endüstrinin yüksek performanslı bilgi işlem lideri yapmak ve dünyadaki en büyük ve en önemli teknoloji şirketleri için tercih edilen bir iş ortağı haline getirme konusundaki yolculuğumuzun bir sonraki ayağını işaret ediyor.

Xilinx ekibi sektördeki en güçlü ekiplerden biri ve onları AMD ailesine davet etmekten heyecan duyuyoruz. Birinci sınıf mühendislik ekiplerimizi ve derin alan uzmanlığımızı birleştirerek, yüksek performanslı bilgi işlemin geleceğini tanımlamak için vizyona, yeteneğe ve ölçeğe sahip bir endüstri liderliği yaratacağız.”