Anasayfa Video Corsair HS60 Haptic Oyuncu Kulaklık Seti İncelemesi

Corsair HS60 Haptic Oyuncu Kulaklık Seti İncelemesi

HS60 Haptic, sadece ses değil, titreşim de veren yeni nesil bir oyuncu kulaklığı seti. Peki oyun oynarken titreşimli kulaklık nasıl bir deneyim? Pratikte faydası var mı? HS60 Haptic incelemesinde bu soruların cevabını veriyoruz.

Corsair, HS60 Haptic modeliyle oyuncu kulaklıkları pazarında çok farklı bir adım atıyor. HS60 daha önce oyuncu kontrollerinde, gamepad ve farelerde, Force Feedback gibi Joystick modellerinde gördüğümüz titreşim motoru özelliğine sahip. Daha önce çok az kulaklıkta görülen bu titreşim özelliği, çok farklı bir şekilde kullanılmış.

  • 00:00 – Titreşimli kulaklık olur mu? Haptic.
  • 00:40 – Haptic geri bildirim nedir? Gamepad gibi ürünlere göre farkı ne?
  • 01:30 – Benzer titreşim motorlu kulaklık modeli neredeyse yok.
  • 02:15 – Ses titreşimi ve doğrudan titreşim.
  • 02:55 – Taction teknolojisi.
  • 03:20 – Ayarlanabilir titreşim hassasiyeti.
  • 03:55 – Immersion denilen olay ne? Türkçesi.
  • 04:45 – eSpor ya da mücadeleci oyun için faydalı mı?
  • 05:20 – Patlamalar, güçlü silah sesleri ya da efektler.
  • 06:15 – Farklı frekanslarda çok güçlü.
  • 07:05 – Ses kalitesi, sürücüler ve kalibrasyon farkları.
  • 08:40 – iCUE
  • 09:00 – RGB yok, kamuflaj desenli.
  • 09:20 – Kasa yapısı, ağırlık 420 gram.
  • 10:17 – Memory Foam ve ergonomi.
  • 11:05 – USB kablosu sabit, yani çıkmıyor.
  • 11:35 – Ses kaydı örneği ve Discord sertifikası.
  • Elgato Wave 3 Profesyonel Yayıncı Mikrofonu İncelemesi
  • 12:10 – Sonuç değerlendirme, artıları ve eksileri ayrıca almadan önce bilmeniz gerekenler, püf noktaları.
  • 14:05 – Stereo ve çevresel ses ayarı.

Titreşim Ne İşe Yarıyor?

Oyun oynarken çevreden gelen sesler, özellikle de mücadeleci oyunda saldırılar konusunda bizi bilgilendirir. Bunlar oyuncuyu gelen saldırının yönü, yakınlığı konusunda uyaran, oyunun en az görsel kısmı kadar önemli bir bölümüdür. CS:GO, Splinter Cell, Call of Duty serisi, Dead Space, ARMA, Left 4 Dead, Battlefield gibi oyunlarda ve serilerde iyi ses tasarımları vardır. Rakiplerin bazen gizlendiği, birbirini görmeden önce duyduğu her oyunda iyi bir ses sistemi ya da oyuncu kulaklığı yararlıdır. Her oyunun ses kalitesi ve tasarımı aynı kalitede ya da tam çevresel desteğe sahip olmasa da düşmanın gelişini önceden duyar ve hazırlanırsınız.

İşte HS60 Haptic burada ses uyarısının bir adım ötesine geçip sizi fiziksel olarak ikaz edebiliyor. Düşmanın sesine ek olarak o taraftan gelen, yoğunluğu ayarlanmış bir titreşim var. Bu da tehlikeye çok daha güçlü tepki vermenizi sağlıyor. Ayrıca patlamalar, güçlü ses efektleri ve etkileyici sahnelerde de titreşim ile size oyun dünyasının daha derinlerinde olduğunuz bir ortam oluşturuyor. Bir tank sadece ses çıkarmaz, yeri de sallar ve titreşim sizin bunu hissetmenizi sağlıyor.

Bu Haptic model, yeni bir kulaklık yarışını başlatabilir, elbette bunun olup olmayacağı ya da ne hızda olacağı Corsair HS60 Haptic modelini kaç kişinin alıp deneyeceğine bağlı. Zira bir kez kullanan oyuncuların çoğunun arkadaşına tavsiye edeceğini düşünüyorum.

Titreşim Nasıl Çalışıyor?

Bu kulaklığın sesinden önce Haptic geri bildirim özelliğine bu kadar yoğun şekilde önem vermem gayet doğal. Zira HS serisi kulaklıklardaki pek çok özellikten daha önce zaten bahsettik. Ayrıca oyuncu kulaklıkları pazarında gerçekten çok fazla, belki de gereğinden fazla model var. Bunlar arasından sıyrılmayı doğrudan başaran bir model incelediğinizde doğal olarak daha önce hiç bu seviyede hissetmediğiniz bu yeni özelliğe dikkatiniz çekiliyor.

Daha önce titreşimli kulaklık hiç denenmemiş miydi? Aslına bakılırsa denenmişti ancak Corsair bu kulaklığı oldukça farklı ve yeni bir deneyim sunacak şekilde tasarlamayı başarmış. Taction Technology firmasının Taction Transponder çözümünü kullanmışlar. Taction, bu teknolojinin yüzde 20 daha iyi reaksiyon süresi sağladığını iddia ediyor. Şahsen bu titreşimlerin sesten daha fazla reaksiyona sebep olduğunu söyleyebilirim.

Bu özelliğin seviyesini kulaklık üzerindeki kontrol tekerinden ayarlayarak, rahat ettiğiniz ve gıdıklanmadığınız ayarı bulabilirsiniz. Şahsen hiçbir şikayetim olmadı ancak bu özelliği sevmeyen kullanıcılar da olacaktır. Sabit değil, seviye ayarlı yapmaları çok iyi olmuş. 15, 40 ve 170 hz gibi frekanslardaki titreşim gücünün daha önce olmadığı kadar iyi olduğunu aktaran bir teknik materyal de Corsair tarafından bize sağlandı.

Özellikle bu tabloda teknik değerler açısından daha önce çıkan Razer Nari Ultimate gibi titreşimli kulaklıklar ile arada bir uçurum görünüyor. Eski incelemeleri taradığımızda da kapatma seçeneğinin olmaması gibi eleştirilen pek çok nokta var. Şu an elimizde karşılaştıracak bir model yok, ancak ileride deneyimlerimizi daha karşılaştırmalı olarak paylaşabiliriz.

Güçlü USB İhtiyacı

Corsair HS60 Haptic sadece USB üzerinden kullanılabiliyor. Sadece USB’den bağlanan bu kablolu kulaklık, benzer sürücülere sahip bir modele göre daha ağır. Ancak bu ek motorların gücü, iyi bir USB portu kullanmayı gerektiriyor. Hesaplı sistemlerdeki kasa önünde bulunan USB portları, standart voltajı sağlayamayan arka portlar ya da ek uzatma kabloları bir sorun oluşturuyor. HS60 Haptic’in çalışması için güçlü bir USB portu kullanmanız lazım.

Kulaklığın Ses Performansı Nasıl?

Sıcak orta tonlar ve V şekilli bir ses yapısında güçlü bas ve tizler var. Özellikle bas tepkisine eşlik eden titreşimler çok derin bir ses etkisi sağlıyor.

Virtuoso kadar nötr bir ses yapısı yok. SE sürümünde ses kayıtlarını dinleyip stüdyo kulaklığı gibi değerlendirme bile yapıyorum ama HS60 bundan oldukça uzak. Burada Corsair son serilerinde hep kullanmayı tercih ettiği 50 mm neodimium sürücüleri farklı bir şekilde ayarlamış. Sürücü boyutları ve frekans tepkileri, değerleri oldukça iyi ancak Hi-Fi müzik kulaklıkları gibi değil.

HS60 Haptic bir oyuncu kulaklığı olarak tasarlanmış, Stereo yapıda ve özellikle oyunlardaki ses deneyimi düşünülerek ayarlanmış. Windows’un sanal çevresel ses deneyimini etkinleştirip gayet hoş bir deneyim elde edebilirsiniz ancak şahsi tercihim Stereo’da kendi ekolayzır ayarlarıyla kullanmaktan yana oldu. Oyunlardaki ses sahnesi gayet iyi, seslerin mesafesi, yönü ve diğer detayları anlamak da kolay.

iCUE Desteği

iCUE yazılımı üzerinden yapabildiğiniz ayarlar, bütün Corsair oyuncu ekipmanlarının bağlayıcı özelliği oluyor. Neredeyse Corsair işletim sistemi haline gelen iCUE, her ürünle birlikte biraz daha büyüyen dosya boyutuyla, sık gelen beta güncellemeleriyle oldukça yetenekli. Cihazınızı güncellemek, durumunu görmek için de yararlı.

Kaliteli Mikrofon

Mikrofonu beklediğimden çok daha iyi bir set oldu. Çıkarılıp takılabilen mikrofon çok esnek olmasa da, yani kenara katlayıp tamamen ortadan kaldıramasanız da beğendim. Yüzünüzden uzağa çekmeye çalıştığınızda hareket mesafesi kısıtlı. Ses kayıt kalitesi ise canlı yayınlarda, mesela Twitch ve YouTube yayınlarında kullanılabilecek seviyede. Elgato’nun masaüstü mikrofonunun yerini alamaz ama siz seti tam profesyonel seviyeye yükseltene kadar uzun süre götürür.

Discord sertifikalı mikrofonu oyunlarda sesli iletişim işinde fazlasıyla iyi. Mekanik tuş sesleri bile sizi dinleyenlere oldukça uzaktan gelecektir. Virtuoso modelinin mikrofon deneyimine ulaşmasa da ortalama oyuncu kulaklık seti mikrofonlarından değil. Zaten 2019 ve 2020 yılında oyuncu kulaklık mikrofonlarında çok iyi gelişmeler gördük, bu da yeni nesil bir mikrofon.

Ergonomi Ve Kullanım Rahatlığı

Peki kulaklığın ergonomisi ve tasarımı nasıl? Kamuflaj deseni gayet hoş, RGB ışıklandırması yok, büyük çerçeve alüminyumdan yapılmış. Dereceli kulaklık ayarı simetri sevenler için ideal ve kafaya uydurması kolay. Kasası oldukça dayanıklı, zaten metal kasnak en önemli kısım, sonrasında kulaklık kupalarının bağlantı noktaları önemli. Bunlar da uzun süre kullanıma uygun.

Kupaların içerisinde Memory Foam yani baskı altında şekil değiştiren özel köpük kullanılmış. Bu da kulaklıkların pek çok kulağa rahatça uymasını ve ağrıtmadan uzun süre kullanılabilmesini sağlıyor. Özellikle kafa tepesine baskı yapmaması beni şaşırttı. Zira bu tipteki kulaklıklara göre daha ağır. 420 gramlık bu ağırlığı kullanıcıya hissettirmemek için iyi dağıtmışlar. Sonuçta ortaya oldukça rahat bir kulaklık çıkmış.

Bu kulaklığın kullanımdaki en önemli eksisi ise bu ağırlığı kafada çok hissetmeseniz de çok hassas bir boynunuz varsa bu denge, ağırlığın orada olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Ayrıca çantada taşırken de bu ağırlıklar birikiyor.

Bir diğer eksiklik ise kulaklığın dışarıdan ses alması, ses yalıtımı zayıf bir kulaklık olmuş. Ortamdan tamamen kopmamak isteyenler için güzel ama tam izolasyon isteyenler için bunu sunmuyor. Bu bazı oyuncular için çok önemli bir nokta.

Sonuç Değerlendirmesi

Sonuç itibariyle bu kulaklık para verilip alınacak, konuşulacak ve denenecek en önemli yeni ürünler arasında yer almayı başarıyor. Haptic özelliği sayesinde orta üst seviye bir oyuncu kulaklık seti olmanın ya da piyasada belirli bir fiyat bandını hedeflemenin ötesine geçiyor. Bütçeniz uygunsa ve yeni bir deneyim için para harcamaktan çekinmiyorsanız HS60 Haptic modelinizi alıp denemenizi tavsiye ederiz. Devamlı kullandığınız ve vazgeçemediğiniz, ileride değiştirmek istediğinizde yine Haptic model aramanıza sebep olacak kadar orijinal bir ürün olmuş.

Corsair burada oyuncu kulaklıkları içerisinde yeni bir kategori başlatmış olabilir, zira daha önce de denenmesine karşın, bu seviyede güçlü, etkili ve olumlu bir deneyim sunan ilk oyuncu kulaklığı HS60 Haptic oluyor. Bakalım herkes bizim kadar sevecek mi ve rakipler benzer özellikte modeller ile bu alanı güçlendirecek mi, bunu da zaman gösterecek.

Artı: Titreşim ile farklı bir deneyim sunuyor, titreşim seviyesi ayarlanabiliyor, rahat, sağlam, ses kalitesi çok iyi, mikrofon kalitesi oldukça iyi.

Eksi: Ses tekerinde seviyeyi baştan sona değiştirmek çok fazla çevirme istiyor, yeterli güç sağlanması için güçlü bir USB portuna takılması ve uzatma kullanılmaması gerekiyor.