Anasayfa Haber ABD, Huawei’ye Çip Satışlarına İzin Verdi!

ABD, Huawei’ye Çip Satışlarına İzin Verdi!

Kirin işlemci

ABD’nin, yonga üreticilerinin Huawei’ye bileşen satmasına izin verdiği bildirildi.

Yeni karara göre, akıllı telefon çipleri 5G için kullanılmadıkları sürece Huawei’ye satılabilecek. ABD hükümetinin aldığı bu kararla, Huawei derin bir nefes almış gibi gözüküyor. Financial Times raporuna göre ABD, çip şirketlerinin Huawei’ye bileşen tedarik etmesine izin veriyor. Tek şart, bileşenlerin Çinli marka tarafından 5G için kullanılmaması yönünde. Huawei, bu koşulu kabul ettiği takdirde, bileşen konusundaki sıkıntılarını çözmek açısından da önemli bir adım atmış olacak.

ABD Ticaret Bakanlığı, son görüşmelerde şirketlere, teknolojilerinin 5G’yi desteklemediğini kanıtlamaları halinde, Huawei’ye bileşen tedarik etme lisansının iptalini değiştirebileceklerini söylüyor. Bu durum, geçen yıldan beri ticaret yasağı altında sarsılan Huawei için büyük bir çıkış kaynağı olabilir. ABD hükümetinin en son kısıtlamaları, Huawei’nin ABD teknolojileri ile yapılmış herhangi bir donanımı tedarik etmesini yasaklıyordu. Bu yaptırımlar nedeniyle TSMC, Huawei için yonga üreticisi olma sıfatını mecburi olarak bırakmak zorunda kalmıştı.

TSMC Huawei

Yeni çıkan yonga tedarik izni ve Samsung Display’in Huawei’ye OLED paneller tedarik etmesine izin veren lisans, ABD kısıtlamalarının Çinli şirket üzerinden yavaş yavaş kalktığını gösteriyor. ABD’nin şirketin 5G ekipmanına erişimini kısıtlamaya devam edeceği bildirilse de, diğer yonga bileşenlerine yeniden lisans verilmesi, “Kirin” hikayesinin henüz sonunun gelmediği anlamına gelebilir. Financial Times, iki Asya şirketinin Huawei ile iş birliği yapmak için lisans alma konusunda iyimser olduklarını açıkladıklarını bildirdi. Hatta şirketlerden biri, mobil cihazlar için yonga tedarik etmenin sorun olmadığının kendilerine bildirildiğini açıkladı. Bu açıklama ile birlikte, Huawei’ye bileşen tedarik etme konusunda herhangi bir sorun kalmadığı kesinleşmiş gibi görünüyor.

ABD’nin yaptırımlarının, Huawei üzerinden yavaş yavaş kalkması ile şirketin yeniden eski günlerine geri dönüp dönmeyeceğini gelecek gösterecek.