Anasayfa Haber Yeni Windows 10 Güncellemesi ile Flash Tarihe Karışıyor

Yeni Windows 10 Güncellemesi ile Flash Tarihe Karışıyor

Windows 10 Flash

Windows 10’a gelen yeni güncelleme, Flash’ı kaldırmakla kalmıyor, yeniden yüklenmesini de engelliyor.

Microsoft, Adobe Flash’ı Windows 10’dan kaldıran ve yeniden yüklenmesini önleyen isteğe bağlı bir katalog güncellemesi yayınladı ve uygulamanın 2021’de tamamen ortadan kalkacak oluşunun da önünü açmış oldu. Ancak Bleeping Computer’da belirtildiği gibi güncelleme, Windows 10’da paketlenmiş veya kendi yüklediğiniz bağımsız sürümleri değil, yalnızca Flash’ın yüklemesini kaldırıyor. Bununla birlikte yeni güncelleme, Flash’ı Microsoft Edge’den veya diğer tarayıcılardan da kaldırmıyor.

Windows 10 Flash desteği, bu yılın sonunda resmen sona erecek ve Aralık ayına kadar Internet Explorer 11 ve Edge’nin eski sürümü için herhangi bir güncelleme gelmeyecek. Google’ın Chrome motorunu kullanan en son Edge sürümü ise, Ocak 2021’de Flash desteğini kaybedecek. Microsoft, yayınladıkları güncelleme hakkında: “Destek sona ermeden önce müşterilerin Flash desteğinin kaldırılmasından kaynaklanacak herhangi bir etkiyi test etmeleri amacını güdüyoruz.” açıklamasını yaptı.

Adobe Flash

Microsoft, Flash kaldırma güncellemesinin 2021’in başlarında Windows Update’te isteğe bağlı bir güncelleme olacağını söyleyerek, Flash desteğinin sonu için bir zaman çizelgesi yayınlamıştı. Birkaç ay sonra bu güncelleme zorunlu bir güncelleme haline gelecek ve 2021 yazında Microsoft, Flash ile ilgili geliştirici çerçevelerini, grup politikalarını ve kullanıcı arayüzlerini eski Edge ve Internet Explorer’dan kaldıracak. Bu kaldırma işlemi, Windows 10 ve Windows 8.1 dahil olmak üzere birden çok Windows sürümünde toplu güncellemeler ile yapılacak.

Son olarak, Microsoft’un yanı sıra, Google Chrome ve Mozilla Firefox’un da Flash desteğini bu yılın sonunda keseceğini belirtelim.