Anasayfa Haber AMD Smart Access Memory Nedir, Nasıl Çalışır?

AMD Smart Access Memory Nedir, Nasıl Çalışır?

AMD Smart Access Memory

Ryzen 5000 serisi işlemciler, RX 6000 serisi ekran kartları ve 500 serisi anakartların bir araya gelmesiyle birlikte kullanabileceğimiz Smart Access Memory teknolojisinin ayrıntılarını ele alıyoruz.

AMD, yeni RDNA 2 mimarisiyle birlikte önemli verimlilik ve performans kazançlarının yanı sıra bazı farklı teknolojilerden de söz etti. Bunların arasında Infinity Cache, Rage Mode, DirectX 12 Ultimate ve Fidelity FX gibi geliştirmeler yer alıyor. Ancak bu yazımızda Smart Access Memory (Akıllı Erişim Belleği) teknolojisine bakacağız.

AMD Smart Access Memory

Bildiğiniz gibi AMD,  aynı anda güçlü x86 işlemciler ve güçlü harici GPU’lar üreten tek şirket konumunda. Kırmızılılar ise bu avantajını kullanarak beklenmedik bir şekilde yeni Smart Access Memory özelliğini devreye sokmuş durumda.

Smart Access Memory İçin Neler Gerekli?

Öncelikle, Ryzen 5000 serisi işlemcilerRadeon RX 6000 GPU‘lar ve AMD 500 yonga setli anakartları bir arada kullanan kullanıcıların bu özelliği aktif edebildiğini belirtelim. Smart Access Memory’i temel olarak CPU ve GPU arasındaki veri aktarımını geliştirerek performansı artıran bir özellik olarak tanımlayabiliriz. Ancak bu kullanım senaryosu için AMD 500 serisi bir yonga seti şart.

AMD, yeni teknolojinin tüm ayrıntılarını paylaşmadı. Ancak çalıştırmak için Radeon RX 6000 serisi ekran kartındaki vBIOS ve anakart BIOS’undan Smart Access Memory özelliğini aktif etmek yeterli. Böylece veri aktarım performansı en üst düzeye çıkıyor, bileşenler birbirleri arasında tam erişim elde ediyor ve dolayısıyla performans artıyor.

Smart Access Memory Gereksinimleri

Donanım

  • AMD Ryzen 5000 İşlemciler
  • AMD Radeon RX 6000 Ekran Kartları
  • AMD 500 Serisi Anakartlar

Yazılım

  • 64-bit İS
  • AMD SBIOS değişikliği (AGESA 1.1.0.0.)
  • AMD Radeon Software Driver 20.11.2 veya üstü
  • Legacy olmadan UEFI boot (“UEFI Only”) ve “Above 4G Decoding” ayarı etkin

Smart Access Memory Nasıl Etkinleştirilir?

Anakartın sistem BIOS’unda AMD “Smart Access Memory” açılır ve kapanır. Sistem başlangıcı sırasında BIOS ayarlarınızı girin (tipik olarak F12 veya DEL tuşuna basarak) ve hem “Above 4GB Decoding” hem de “Re-Size BAR Support” seçeneklerini [Enabled] ayarına getirin. Ayar değişikliklerinizi kaydedin ve BIOS’tan çıkın.

Ayrıntılar, AMD Smart Access Memory ayarlarının tam adları ve konumları dahil olmak üzere, farklı anakart markaları ve modellerinde farklılık gösterebilir.

Aşağıdaki BIOS sürümleri test edilmiş ve AMD Smart Access Memory avantajlarına sahip olduğu doğrulanmıştır. Yukarıdaki BIOS sürümleri üreticinin web sitelerinde bulunamazsa takipte kalın, yakın zamanda yeni sürümler yayınlanacak.

Üretici Anakart BIOS Sürümü
ASUS ROG CROSSHAIR VIII HERO WiFi ROG-CROSSHAIR-VIII-HERO-WIFI-ASUS-2402
Gigabyte X570 AORUS Master X570AORUSMASTER.T67.r22734.7z
MSI MEG X570 Godlike E7C34AMS

Smart Access Memory Neleri Değiştiriyor?

AMD, CPU ve GPU’ların genel olarak veri aktarımları için 256 MB’lık aralık ile sınırlandırıldığını söylüyor. Bu durum oyun geliştiricilerini de kısıtlamakla kalmıyor, aynı zamanda veri setlerinin CPU ile ana bellek arasında sık sık gidip gelmesini gerektiriyor. Günün sonunda daha verimsiz bir senaryo ve performans sınırlamalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Yeni geliştirmeler ise bu sınırlamayı ortadan kaldırarak GPU ve GPU arasında daha hızlı verim aktarım hızlarını mümkün kılıyor.

AMD Smart Access Memory

Dahası, bu gelişmiş veri aktarım performansını yeni 128 MB Infinity Cache ile eşleştirmek, CPU ve GPU arasındaki iş hacmine önemli artılar sağlayabilir.

AMD Smart Access Memory

Yeni Infinity Cache, GPU dahilinde harcanan gücü en aza indirirken performansı önemli bir şekilde üst düzeye çıkarmak için GPU’nun yeniden tasarlanan veri yollarını kullanıyor. Dolayısıyla bu büyük önbellek yapısı ve Smart Access Memory özelliği sayesinde CPU’dan gelen veriler çok daha hızlı işlenebilir.

Performans Kazançları

Yonga üreticisi sunumunda bazı performans kazançlarına da değindi ve ilk etapta oyunlarda %11’e kadar daha iyi performans değerleri görüldüğünü söyledi.

AMD Smart Access MemoryBunun yanında Smart Access Memory ve Rage Mode ile birlikte yapılan testlerde %2 ile %13 arasında daha iyi sonuçlar elde edilmiş.

AMD Smart Access Memory

Değerlendirme

AMD, bu yeni Smart Access Memory ve Infinity Cache teknolojisinin, 4K oyun deneyimi gibi büyük iş yükleriyle birlikte artan veri akış ihtiyacının karşılanabileceğini düşünüyor.

Şirket ayrıca Radeon RX 6000 serisi ekran kartlarının, oyun yükleme sürelerini azaltan DirectStorage API’yi de destekleyeceğini söylüyor. Bu noktada Smart Access Memory özelliğinden yararlanabilirler ve başka avantajlar sağlayabilirler.

Son olarak AMD, oyun geliştiricilerinin oyunlarını bu özellik için optimize etmek zorunda kalacaklarını söylüyor. Yani nihayetinde kullanım için en azından 6 ay veya 1 yıl kadar beklememiz gerekebilir.