Anasayfa Haber Öksürükten Covid-19 Tespiti Yapan Yapay Zeka

Öksürükten Covid-19 Tespiti Yapan Yapay Zeka

Covid-19 Yapay Zeka

MIT araştırmacıları, öksürüğünüzden Covid-19 tespiti yapabilecek bir yapay zeka geliştirdi.

MIT araştırmacıları, asemptomatik olsalar bile Covid-19 taşıyan kişilerin neden olduğu zorunlu öksürüğü tanıyabilen bir yapay zeka geliştirdi. Bunun için yeni koronavirüsün etkilerinin göstergesi olan ince değişiklikleri ayırt edebilen bir dizi sinir ağı geliştirilmiş.

Bir sinir ağı, ses kuvvetiyle ilişkili sesleri algılarken, bir diğeri artan hayal kırıklığı veya düz bir etki gibi nörolojik bir düşüşü yansıtan duygusal durumları dinliyor. Bu arada üçüncü bir ağ ise solunum performansındaki değişiklikleri ölçüyor. Bunlara kas yıkımını yani daha zayıf öksürükleri kontrol eden ve bir kişinin sağlığının daha eksiksiz bir resmini sağlayan bir algoritma eklenmiş.

Yapay zekanın gerçekleştirilen ilk testlerde oldukça başarılı olduğunun altı çiziliyor. Araştırmacılar, modeli 10 binlerce öksürük ve diyalog örneği üzerinde eğittikten sonra, doğrulanmış Covid-19 vakalarına sahip kişilerin yüzde 98.5‘ini öksürüklerinden tanımayı başarmış. Ek olarak, asemptomatik olan insanların da yüzde 100‘ü de belirlenebilmiş. Teknolojinin kişilerin benzer durumları ortaya çıkaran başka koşullara sahip olabileceğinden, semptomatik insanları teşhis etmek için tasarlanmadığına dikkat çekiliyor.

Bilim insanları, virüs için bir ön tarama aracı olarak kullanılabilecek kullanıcı dostu bir uygulama da geliştiriyor. Dışarı çıkmanın sizin için güvenli olup olmadığını belirlemek için her gün yalnızca telefonunuza öksürmeniz yeterli olacak. Hatta araştırmacılar, araç her zaman arka planda dinliyorsa, bunun salgınlara son verebileceğini bile öne sürüyor.