Anasayfa Video Hesaplı Menzil Genişletici Ve Router: Keenetic Lite İncelemesi

Hesaplı Menzil Genişletici Ve Router: Keenetic Lite İncelemesi

Keenetic Lite İncelemesi

Hesaplı bir menzil genişletici ve router arayanlar için Keenetic Lite modelini hem yakından inceledik, hem de sizler için bir indirim kodu ayarladık!

Keenetic Lite Türkiye fiyatı 209 TL ile son derece dikkat çekici bir ağ ürünü. Özellikle ülkemizde hesaplı ağ ürünlerine çok yüksek bir talep var. İnceleme için Keenetic firmasından bu ürünü alırken, sizler için ayrıca bir de indirim kodu sağladık.

Hepsiburada.com üzerinde Hepsiburada satıcılı ürünü sepete ekledikten sonra kampanya kodu olarak TECHNOPAT50 yazarsanız 50 TL indirim var. Alacak ve kullanacak olanlar için yararlı olacağını umarız. Bu işin kampanya kısmıydı, şimdi incelememize geçebiliriz, zira artısı ve eksisi neyse onu konuşacağız.

Neden İhtiyaç Var?

Sebep basit, Türkiye’deki evlerin çoğunda düşük hızlı internet, eski modemler mevcut. Modemlerin çoğunun kablosuz yetenekleri ve yazılımları yıllar öncesinden kalma, ayrıca evde sinyalin ulaşmadığı kör noktalar var. Burada hesaplı çözümler arıyoruz.

Keenetic Lite da hesaplı bir Wi-Fi mesafe genişletici olarak son derece dikkat çekici bir ürün zira başta da dediğimiz gibi fiyat şaşırtıcı. Bunun sebebi Keenetic Lite modelinin MESH desteklemesi, markanın diğer ürünleriyle birlikte kullandığınızda kesintisiz olarak cihazlar arasında geçiş yapabileceğiniz bir ağa sahip oluyorsunuz. Klasik menzil genişleticilerdeki kopma, atlama, geçici olarak sayfa yüklememe sorunlarını ortadan kaldıran bir teknoloji farkı var burada.

Keenetic Lite İncelemesi

Peki nasıl kurup kullanıyoruz?

Arkasındaki çalışma modu anahtarı ile ne istiyorsak ona ayarlıyoruz. Router, Access Point yani erişim noktası ya da menzil genişletici modları için kurulum yapmadan bu anahtarı kullanıyoruz.

Bu üründen maksimum fayda çoğu kullanıcı için C modunda, biz de bunun üzerinde duracağız. Sistemin LED göstergesi yanıp sönmeyi bıraktığında, yani sabitlendiğinde Wi-Fi tuşuna bir kez basarak WPS devreye alınıyor. Bu sayede gidip Router’ınızda da WPS tuşuna basarak kolay bir şekilde ikisini birbirine bağlayabiliyorsunuz.

Keenetic marka olmayan ürünlerde de masraf yapmadan, Router değiştirmeden bu modda kolayca menzil genişletici olarak kullanabilirsiniz. Ancak MESH avantajını kullanmak için Router değiştirdiğinizde aynı markadan bir ürün almayı tercih edebilirsiniz.

Kurulumu yaptıktan sonra Lite’ı bir masaya, bir rafa koyabilir ya da arkasındaki vida yuvalarından bir duvara asabilirsiniz. Üzerinde 2 adet 5 desibel yönlendirilebilir anten ve içinde iki adet kablosuz güçlendirici var. Eskiden 3 Dbi antenler yaygındı ancak Keenetic artık 5 Dbi antenleri standart haline getirmiş.

Keenetic Lite İncelemesi

Peki Router Yoksa?

Bağlayacağınız başka bir Router yoksa, Keenetic Lite doğrudan modeme bağlanıp Router olarak da çalışabiliyor. Bu ürün bir ADSL ya da VDSL model değil. Yani modeme bağlanan ve mevcut eski nesil ya da zayıf modeminizin ağ yeteneklerini düzgün hale getiren bir cihaz. Özellikle Keenetic OS ile son derece yetenekli.

OpenVPN, Wireguard VPN, IPSecVPN, L2TP VPN, SSTP VPN gibi özellikler var. Ebeveyn kontrolü ve DNS yönetimi için ise SafeDNS, Adguard DNS, Cloudflare DNS gibi servisleri barındırıyor. Yani klasik ya da eski nesil cihazlarda sunulmayan bir yazılım esnekliğine sahip.

Performansı nasıl?

Fiyatına göre performansı çok iyi. Bir kaç temel eksiği var, mesela bu fiyat segmentinde olmayan Gigabit Ethernet portları ya da 5 GHz kablosuz gibi özellikleri bu modelde bulamıyorsunuz. Sadece 2.4 GHz üzerinden 300 Mbps kablosuz hız ve 5 adet Ethernet portu üzerinden 100 Mbps bağlantı sunuluyor.

IPoE/PPPoE ya da L2TP/PPTP Routing yetenekleri de 95 Mbit/s ile kısıtlı. Yani 100 Mbps ve üstü hızlar için tasarlanmamış bir cihaz. Bunun için daha üst modeller var.

Yine üst modellerde gördüğümüz USB portu ve Torrent istemcisi bu modelde yer almıyor. Bu port olmadığı için de 3G/4G yani genel LTE mobil modem desteği yok.

Aslında Keenetic’in bir de KN-1110 kodlu Keenetic Start modeli var, ancak hız ve anten sayıları aynı olsa da Keenetic lite yani KN-1310 modeli bir tane daha fazla Ethernet portu sunuyor. Ayrıca kablosuz güçlendirici özelliği ve mod değiştirme anahtarı da Start modelinde yok ama Lite modelinde var. Bana USB portu da lazım, ayrıca fonksiyon tuşu istiyorum derseniz Omni modeline bakabilirsiniz. Salt Router değil modem ve Router istiyorsanız en hesaplı Keenetic modeli de Omni DSL oluyor.

Keenetic Lite İncelemesi

Sonuç Değerlendirmesi

Sonuç itibariyle hesaplı bir ağ ürününden beklediğimiz eksilerle karşılaştık. Burada beklenmedik bir durum yok. Önemli olan ağ ürünü ararken sizin ihtiyacınızı bilmeniz ve işinizi görmeyecek bir ürün almamanız. İstediğiniz cihaz modeme takılıp düzgün kablosuz ağ sağlamak ya da uzaktaki bir noktaya sinyali yine iyi bir şekilde taşımak, yani zayıf Wi-Fi sorununu aşıp güçlendirmek konusunda Keenetic Lite işini gayet iyi yapıyor.

Beklentileriniz daha fazlaysa, Gigabit portlar ve 5 GHz üzerinden yüksek hızlı veri transferiyse, daha üst segment ürünlere bakmanız gerekiyor. Keenetic Lite özellikle henüz masaüstü, laptop ya da mobil cihazları yüksek ağ hızlarına ve standartlarına sahip olmayan, genel olarak sorunu bu cihazları kablosuz ağa daha iyi bağlamak olan genel ev kullanıcılarına hitap ediyor.

Biraz kurcalamaya meraklıysanız da Keenetic OS yazılım arayüzü size normalde pek denemediğiniz teknolojileri ve özellikleri deneme fırsatı sunuyor. Klasik menzil genişleticilere göre en önemli avantajı kolayca demode olmaması. Daha sonra güçlü bir modem/router aldığınızda bu cihazı rafa kaldırmanız gerekmeyecektir. Zira diğer Keenetic ağ ürünlerine bağlayarak sinyal sorunlu bir bölgeye Mesh ağı genişletmekte rahatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Keenetic Lite Teknik Özellikleri

Özellik Değer Açıklama
İşlemci (CPU) MT7628N 575 MHz
Hafıza (RAM) 64 MB DDR2
Flash Memory, Dual Boot 16 MB Belirtilen bellek boyutu iki bölüme ayrılmıştır. Her yazılım güncellemesi için bu bölümler arasında Keenetic cihazı değişimler yapar. Böylece, Keenetic güncelleme sırasında güç kaybı yaşasa bile yedek bölümden başlatılabilir.
Wi-Fi Sınıfı N300 2.4GHz, 300Mbps
Wi-Fi Hızı 300Mbps 2.4GHz, 300Mbps
Antenler 2×5 dBi Precision baskılı yönlenebilir dipol antenler
Anten Sayısı ve Tipi 2 adet fixed anten Precision baskılı yönlenebilir dipol antenler
Kablosuz Amplifier
(Sinyal Artırıcı)
Var
(2 adet)
2 amplifier ile zayıf kablosuz sinyalleri en iyi seviyede alınır.
Ethernet Portları 5 Adet
Ethernet Port Hızı 100Mbps
WPS/Wi-Fi Butonu Var WPS butonu sayesinde ağınıza bağlanmak isteyen Windows ve Android cihazları şifre olmadan kolayca ağınıza bağlayın.
FN Fonksiyonu Butonu Yok
3G/4G/LTE Desteği Yok
DSL Desteği Yok
Farklı Çalışma Mod Desteği Var Wi-Fi Mesh (diğer Keenetic cihazlar ile), Access Point, Mesafe Genişletici (Repeater/Range Extender) ve İstemci (Client) modları
Donanımsal Mod Değiştirme Anahtarı sayesinde modlar arasında kolay geçiş.
IPoE/PPPoE routing 95 Mbit/s’ye kadar
L2TP/PPTP routing 95 Mbit/s’ye kadar
IPoE Var
PPPoE Var
PPTP Var
L2TP Var
802.1x Var
Birden çok PPP tünelleri Var
PAP/CHAP/MS-CHAP/MS-CHAP v2 Var
MPPE (Auto/40/56/128) Var
VLAN IEEE 802.1Q Var
Yönlendirme (Routing) tablosu (DHCP/Manuel) Var
Link Duo Var PPPoE/PPTP/L2TP kimlik doğrulama ile internet’e ve İSS’nin (İnternet Servis Sağlayıcı) iç ağına eşzamanlı olarak bağlanabilirsiniz
IntelliQoS Yok
DHCP (istemci/sunucu) Var
IPv6 Dual Stack Var
NAT Var Birden çok harici IP destekleyen tam özellikli NAT; ağ arayüzü rollerinin atanması.
IGMP Var
UPnP Var
Manuel Port Yönlendirme Var
VPN Passthrough Var
DoS Ataklarından Koruyan
SPI Firewall (Güvenlik Duvarı)
Var
Ping Denetleyicisi Var
WEP/WPA-PSK/WPA2-PSK/WPA3 ve OWE ile Gelişmiş Ağ Güvenliği Var En güncel WPA3 ve OWE kablosuz güvenlik protokolleri sayesinde kablosuz ağınız her zaman güvendedir.
Misafir Wi-Fi Ağı Desteği Var
MAC Adresi ile Ağ Erişim Kontrolü Var
Wi-Fi Multimedia (WMM) Var
Android ve iOS için mobil uygulama Var Hızlı kurulum ve uzaktan ağ yönetimi sağlar. Bulut temelli mimarisi sayesinde ağınızı internete bağlı olduğunuz heryerden yönetmenize imkan tanır.
Transmission Torrent İstemcisi Yok
Dosya Sunucusu Var Ev ağında dosya paylaşmak için Keenetic cihazınıza bir USB sürücü takın. Desteklenen biçimler şunlardır:
FAT/FAT32/EXT2/EXT3/NTFS/HFS+
DLNA Sunucusu Yok
UDP – HTTP Proxy Var Multicast stream (oynatma) desteklemeyen cihazlarda IPTV hizmeti için
FTP Sunucusu Yok
Yazıcı Sunucusu Yok
IPsec VPN (istemci/sunucu) Var
PPTP VPN sunucu 10 Adet VPN sunucu, ev ağınıza İnternet üzerinden güvenli bir şekilde erişmenizi sağlar.
Yandex.DNS İnternet Filtresi Var Ön yüklemeyle gelen Yandex.DNS İnternet filtresi ev ağınızı zararlı web sayfalarından, bot ağlarından ve diğer tehditlerden korur.
SafeDNS Ebeveyn Kontrolü Var Bulut hizmeti üzerinden çalışan SafeDNS İnternet filtresi, ev ağınızdaki cihazların çevrimiçi etkinliklerini izlemenize, onları istenmeyen çevrimiçi hizmetler, web siteleri ve hatta arama sonuçlarından korumanıza olanak sağlar.
Dinamik DNS İstemcisi Var No-IP, DNS Master, DynDNS servisleri desteklenmektedir. Dilerseniz kendi dinamik DNS servisiniz manuel olarak da yapılandırabilirsiniz.
AdGuard Reklam Engelleyici Var Tüm ev ağı cihazlarınızı can sıkıcı reklamlardan korur.
Cihaz Boyutları 159mm x 110mm x 29mm Anten hariç.
Cihaz Ağırlığı 198gr
Çalışma Sıcaklığı 0 – 40°C
Nem %20 – %95 Yoğuşmasız
Güç Giriş Gerilimi 100-240V
50/60 Hz
Seviye VI enerji tasarruflu 100-240 Switching Güç Adaptörü; Enerji tasarrufu yanı sıra, elektrik voltaj düşmesi gibi dalgalanmalara karşı cihazın kararlı çalışmasını sağlar.