Anasayfa Video Çift Kablosuz Oyuncu Kulaklık Seti SteelSeries Arctis 9 Wireless İncelemesi

Çift Kablosuz Oyuncu Kulaklık Seti SteelSeries Arctis 9 Wireless İncelemesi

Oyuncu kulaklıklarında nihayet çok istediğimiz bir özellik yaygınlaşıyor: Çift kablosuz.

PC ve konsol için 2.4 GHz kablosuz bağlantı ile yüksek ses kalitesi ve menzil istiyoruz. Öte yandan kulaklığa bir kez para verdikten sonra da cep telefonu, tablet ve laptop için de ayrıca kullanımı kolay bir Bluetooth kulaklık almak istemiyoruz. İşte çift kablosuz olarak tanımladığımız bu kulaklık, hem 2.4 GHz ile, hem de Bluetooth ile cihazlara bağlanabiliyor. Bu sayede bir USB portu olan ya da BT teknolojisi içeren hemen hemen her sistemde tek bir kulaklık ile işimizi halledebiliyoruz.

SteelSeries Artcis 9 Wireless modeli markanın en gelişmiş oyuncu kulaklığı. Sadece bu kablosuz bağlantılar açısından değil, sunduğu donanım ve yazılım açısından da böyle. 7.1 Çevresel ses desteği, SteelSeries Engine 3 üzerinden sunulan ayarlar, ses kalitesi, mikrofon özellikleri ve kulaklığın kendi fiziksel yapısında önemli pek çok detay var.

Kupalar ve Yalıtım

Kulaklık kupalarında çıkarılabilir kumaş kaplı süngerler var. Marka bu yumuşak ve esnek kupa kaplamasına SteelSeries Airweave adını veriyor. Kulakları terletmeyen, çok sıcaklatmadan uzun kullanıma uygun bir kaplama. Aynı zamanda bu yapıya çok aykırı dursa da kupaların kulağa oturma şekli ve yapısı ses yalıtımında da oldukça başarılı. Normalde suni deri kaplamalar tene daha iyi yapışıp daha iyi yalıtır, kumaş ya da velur kaplamalar ise daha çok ses sızdırır. Ancak burada hem şekil, hem de kumaş iyi ses yalıtımı sunuyor.

Ergonomi ve Farklı Cihazlar

İçe katlanabilir oldukları için kulaklığı çantaya sığdırmak oldukça kolay. Ayrıca mikrofon da içeri giriyor, bu sayede çantada çıkarılabilir mikrofonlu modellerde olduğu gibi bir de ayrı mikrofon aranmıyorsunuz.

Bluetooth ile kullanacaksanız adaptör de taşımanıza gerek yok. Bu açıdan her yere aynı kulaklığı götürmek isteyenler için çok iyi taşınabilirlik ve esneklik sunuyor. Boyun yapınıza bağlı olmakla birlikte arada boynunuza da rahatça asabilir ya da dışarıda takıp kullanabilirsiniz. Ancak 16.9 x 9.2 x 19.2 cm ölçülerinde ve kupaları geniş, yani sizin yaka ölçünüz boynunuza rahat asıp asamadığınızı değiştirecektir.

BT ile telefona bağlayıp kullanabiliyorsunuz. Bunun için kulaklık üzerindeki açma tuşuna 3 saniye basılı tutup önce kulaklığı çalıştırmanız, ardından Bluetooth ikonu olan tuşa basılı 6 saniye tutmanız gerekiyor. Sonrasında telefonunuzda ya da bilgisayarınızda Bluetooth aygıt ekleme menüsünden seçebiliyorsunuz. Bu uzun basma süresini kutu üzerinde yazsalar daha iyi olurdu, bazı kullanıcılar kısa basıp BT aygıtlarda göremeyerek bağlamakta zorlanabilir. BT tuşuna basılı tutun, mavi ışık hızlı hızlı yanıp sönerken eşleyebilirsiniz.

Ancak ne yazık ki ilk denemede bir hata yaparak telefonda ses seviyesini düşük buldum, Samsung Galaxy Note 20 Ultra’da denerken duruma anlam veremedim. Sonra hatanın farkına vardım, ses tekeri bu kulaklıkta solda değildi, sağ arka üstteydi! Basit ve insani bir hata, soldaki teker ses için değil arkadaşlar. Bunu da özellikle paylaştım zira daha önce yorumlarda kulaklıklarda ses seviyesini düşük bulan ama sonra benzer bir hata yaptığını anlayıp düzelten yorumcular gördüm.

PC, Konsol, Telefon

Sonuç itibariyle Samsung’dan sonra iPhone SE 2020 modelinde, MacBook Pro 2017 model laptopta, ASUS ROG Strix 17 oyuncu bilgisayarında, masaüstü test sistemlerimizde tekrar tekrar USB ve Bluetooth olan cihazlarda BT ile denemeler yaptım ve ses seviyesinde sorun yaşamadım.

Ardından PC ve PlayStation testlerine geçtim. Burada stabil olarak yüksek ses seviyesi elde ederken cihazlar arası bir fark ya da sorun ile karşılaşmadım. Gördüğüm en büyük eksiklik halen üzerinde şarj ve güncelleme için Micro USB bir yuva kullanılması. Bu da hem şarj ucunu takmayı zorlaştırıyor, hem de el altında bütün mobil cihazlar için Type-C bir kablo varken ek olarak Arctis 9’un Micro USB kablosunu taşımayı zorunlu kılıyor.

PC ve konsol için kullandığımız USB Hub oldukça güzel tasarlanmış. Kendi üzerindeki kablo toplayıcı bant ile farklı mesafelerdeki bir kasa için uzatılmış bir alıcı/verici yerleşimi yapabilirsiniz. Bu kulaklık zaten 2.4 GHz bandında bağlantı kurduğu için konuma bağlı bir sinyal farkı hissetmedik ve kullanımda herhangi bir fark yaratmadı.

PC için klasik USB adaptör de iş görürdü, bu adaptör biraz daha konsol düşünülerek bu tarzda tasarlanmış ve üzerinde beyaz bir bağlantı ışığı var. Ayrıca iki adet 3.5 mm portu var, isterseniz hoparlörünüze çıkışı buradan verebilirsiniz. Soldaki giriş, sağdaki de çıkış portu olarak tasarlanmış.

Kulaklığın üzerindeki ışık da açma tuşuyla Bluetooth tuşunun bulunduğu yerde, yeşil ve mavi yanarak açık olduğunu, BT bağlantısı kurduğunu gösteriyor. Ancak kulaklıkta başka bir aydınlatma, RGB vb. bulunmuyor. Zaten gerek de yok.

Tasarım ve Ergonomi

Kulaklığın tasarımında paslanmaz çelik bir kafa bandı, bunun altında da Ski Band denilen kayakçı spor ekipmanlardakine benzer bir kafa bandı bulunuyor. Tepeden ayarlanabilen bant oldukça rahat. Kafanızın üzerinde ve kulaklarınızın çevresinde baskı miktarı çok dengeli ve iyi ayarlanmış.

Ancak bu dağılım ile kulaklık yatarak kullanmaya çok uygun değil, geriye doğru kayarak düşebiliyor. Oturarak ve ayakta yani gezerken ve oynarken kullanılmak üzere tasarlanmış. Kabaca 370 gram ağırlığı ile orta ağırlıkta bir kulaklık. Kablolu daha hafif modeller olsa da, bütün kablosuz modellerin içinde bir batarya bulunuyor ve kulaklık hem uzun batarya ömrü, hem de çok hafif olacak şekilde tasarlanamıyor.

Kupalardaki plastiğin görünümü de son derece iyi, tasarım şık ve sade. Oyuncu kulaklıklarının kupa kısmında metal kullanırlar mı acaba? İleride plastik yerine kupa kasalarında da magnezyum alaşım ya da alüminyum kullanıldığını ve hala alınabilir fiyatlara sunulduğunu görecek miyiz, merak ediyorum. Zira tepe bant ve kulaklıklara bağlı kısımlar metal olsa da artık kupaların plastiği bir sonraki sağlamlaştırma adımı olabilir.

Öte yandan metal kupalar ile kulaklıkta rezonans ya da kulak sıcaklığı nasıl etkilenir yine görmek gerekecek. Bu fikir egzersizi bir yana Arctis 9 Wireless genel olarak şu an SteelSeries’in en sağlam kasalı modellerinden biri diyebiliriz. Bunda kablosuz olmasının da payı büyük, zira kablo bağlantısı yıpranıp kopma riski taşımıyor.

Kontroller ve Bağlantılar

Sol kupa üzerinde ChatMix tekeri var, bu oyun sesiyle Discord gibi chat seslerinin seviyelerini oranlıyor. Yani arkadaşınızın sesi oyunu bastırıyorsa ya da tam tersi bir durum varsa buradan ayarlıyorsunuz. Windows altında oyun sesi ile Chat uygulamasının sesini SteelSeries Arctis kulaklığınıza doğru tanımladığınızda kullanabiliyorsunuz. Game yani oyun sesini ve Chat yani Discord, Skype, Zoom, Teams vb. uygulama sesini SteelSeries için ayrı ayrı atamanız yeterli. Bu ayarı yaptığınıza değecek.

Sağ kupada en üstte ses tekeri, altında mikrofon tuşu var. Hem kırmızı işareti, hem de mikrofon ucunda kırmızı ışığı var. Bir alttaki bölümde ise Bluetooth tuşu, durum ışığı ve açma kapatma tuşu mevcut. En altta ise Micro USB veri ve şarj bağlantısı, son olarak da 3.5 mm bağlantısı bulunuyor. Bu port hem 3.5 mm analog, hem de optik bağlantı destekli görünüyor.

İnceleme esnasında elimde o esnada uygun bir cihaz, kablo olmadığı için optik bir bağlantı test etmedim ve bu konuda yorum yapamıyorum. Ancak 3.5 mm ses kablosu ile laptopa bağlayıp müzik dinledim. Bu aslında Headphone Share Jack yani kulaklık paylaşım portu olarak geçiyor. Amacı ikinci bir kulaklığa çıkış vermek.

DTS Headphone:X v2.0 destekli kulaklığın tam ayarları ile SSE3 kullanımı kablosuz USB bağlantı ile sağlanıyor. En yetenekli olduğu yer PC, bizim de ağırlıklı olarak kullanımımız PC ve telefonda oldu. Ancak hedef kitle PC, PlayStation ve telefonu olan, bunlar arasında aynı kulaklığı kullanmak isteyenler. Bütün detaylı ayarlar ve işlevler yazılım ile PC üzerinde ayarlanabilirken, konsol ve telefonlarda bu seçenekler bulunmuyor. Ancak bu doğal bir durum.

Batarya Kapasitesi

2020 Yılında incelediğim üst düzey kablosuz oyuncu kulaklıklarında batarya kapasitesi ve kablosuz kullanım süresi ciddi bir artış gösteriyor. Arctis 9 Wireless da bir istisna değil, 20 saate uzanan bir pil ömrü vaadi var. Pratik kullanımda iki, üç günde bir, hatta az oyun oynayan biri için haftada bir şarj bile mümkün. Ancak en yoğun oyuncular için uyudukları zaman şarja takıp sonrasında aralıksız tüm gün antrenman mümkün, yani çok iyi bir kablosuz kullanım süresi var.

Ses Kalitesi

SteelSeries Artcis serisinin genel olarak ses kalitesinden memnunuz, bu kulaklık da bir istisna değil. Özellikle artık gördüğümüz olay, markaların sürücü değiştirip durmak yerine aynı sürücülerin yeni kulaklık yapısına ve özelliklerine göre ayarlaması oluyor. Bu sayede ürün ailesi içerisinde tutarlı bir ses karakteri sağlanıyor. SteelSeries burada 40 mm neodimyum sürücüler kullandığını ve bunların yüksek çözünürlüklü ses sağladığını aktarıyor.

20 Hz – 20 KHz frekans tepkisi, 98 dBSPL hassasiyet, 32 ohm empedans, %3 altında THD değerlerine sahip. USB kablosuz bağlantıda farklı cihazlarda da stabil bir karakteri var, en azından biz fark duymadık.

Daha önce Arctis ailesinden bir kulaklık kullandıysanız yine benzer karakterde ancak üst seviye bir modelden beklediğiniz şekilde iyi ayarlanmış bir ses alacaksınız. Ekolayzır ile müzik performansı oldukça iyi oluyor ama varsayılan modda da memnun kaldık. Esas parladığı alan bu tarz setlerin hepsinde olduğu gibi oyunlar.

DTS Headphone:X v2.0 teknolojisini açıklayalım. Stereo sesi alıp 3D yani üç boyutlu ses haline getiren bir teknoloji. Sesi oynanış avantajını, ses berraklığını artırma önceliğiyle işliyor. Özellikle ses yakınlığı, bas etkisi ve en önemlisi yüksek çözünürlükte ses desteği sunan bir teknoloji. DTS Headphone:X v2.0 sanal gerçeklik gibi uygulamalarda da yararlanılan, etkisi bariz şekilde hissedilen bir özellik ve oldukça önemli.

Mikrofon Kalitesi

100 – 6500 Hz frekans tepkisi, çift yönlü tasarım, -38 dBV/Pa hassasiyet, 2200 Ohm mikrofon empedansı ve geri çekilebilir yapısı ile ClearCast mikrofon iyi değerler sunuyor. Karakterinde ses filtreleme özelliği bariz, bu yüzden ağıza yakın konumlandırıp konuşmanız daha iyi sonuçlar ve yüksek ses almanız için önemli. Yayıncı mikrofonu olarak kullanıldığında sıcak bir pro mikrofon kalitesi vermiyor, ancak Chat için ideal.

Belki ileride bu tarz kulaklıkların yayıncı sürümlerini ya da yayıncı özel mikrofonlarını da görürüz. Şu an odak oyuncular ve sesli iletişimde arka plan seslerini temizleyip anlaşılır olarak sunmak. Şahsen önceki nesil SteelSeries mikrofonlara göre arada bir fark duymadım, yani büyük bir gelişme yok ama hali hazırda iyi.

Sonuç Değerlendirmesi

DTS Headphone:X v2.0 oldukça iyi bir teknoloji, Stereo ya da Surround, Arctis serisinin ses yönü ve mesafesi konusunda oyuncu kulaklıkları uzun süredir son derece başarılı ve Arctis 9 Wireless da bu konuda aynı başarıyı sürdürüyor. Mikrofon kalitesine de detaylıca değindik ve videomuzda örnek kaydı paylaştık. Bir oyuncu kulaklık setinde olması gereken bütün özelliklere ve en önemlisi olan ses kalitesine sahip.

Sonuç itibariyle bu kulaklığı pek çok seçenek içerisinde en çok ayırt eden özellik bağlantı zenginliği. Hem 2.4 GHz ile yüksek kaliteli ses, hem de Bluetooth ile bağlayabilmemiz, üzerinde bulunan ek çıkış, kendi USB Hub’ı üzerindeki ek bağlantı seçenekleri ve çok daha fazlası ile kesinlikle fiyatını hakkediyor. Tek kulaklık ile neredeyse bütün cihazlarda kullanım açısından sunduğu esneklik çok başarılı.

Uzun pil ömrüne sahip, çok rahat ve kablosuz bir kulaklık seti olan Arctis 9 Wireless 2020 modeli daha önceki 2019 modeline göre sunduğu ek bağlantı ve uyumluluk seçenekleriyle, formülü bozmadan kendini geliştirmeyi başarmış.

SteelSeries Arctis 9 Wireless kulaklığın fiyatı için buraya tıklayınız.