Anasayfa Video MSI GS66 Stealth 10SF Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

MSI GS66 Stealth 10SF Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

MSI’ın ultra ince ve taşınabilir oyuncu dizüstü bilgisayarı serisi Stealth ailesinden 15.6 inçlik GS66 inceleme masamızda.

Yeni MSI GS66 Stealth 10SF modeli, 2018’in en ince bilgisayarlarından biri olan GS65 Stealth’in üzerine neler ekliyor Öncelikle MSI’ın oyuncu laptoplarının farklı serilerine bir bakalım. Bunlar arasında en popülerleri Titan, Stealth ve Raider serileri. Titan hem fiziksel ölçüleri, hem de performansıyla listenin en üstünde yer alırken, Stealth serisi hafiflik ve incelik sunmayı amaçlıyor. Raider ise bu ikisinin arasında bir denge kuruyor.

İncelemeye geçmeden önce önemli bir noktaya değinmek gerek. Ülkelere ve bölgelere özel üretilen ürünlerin SKU denilen model kodları vardır. GS66 Stealth’in bize inceleme için gönderilen konfigürasyonu GS66 Stealth 10SF-065TR SKU’ya sahip.

GS66 Stealth’in yurtdışı versiyonlarında Core i9 işlemciye, 3200 MHz belleklere ve 300 Hz ekrana denk gelmek mümkünken, ülkemizde sunulan model bunların bir tık altında özelliklere sahip.

Tasarım

İncelememize dizüstü bilgisayarın dış tasarımıyla başlarsak, yakın zaman önce incelediğimiz GE66 Raider’la birkaç ortak noktası olduğu bazı izleyicilerimizin gözünden kaçmamıştır.

Rahatça söyleyebiliriz ki bu model hem işe, hem de oyunculuğa gidebilecek ciddi görünüşlü bir bilgisayar. Klavye aydınlatması haricinde hiçbir tarafında led ya da göz alan renkler yok. Tamamen siyah şasi ve ekran arkasında hafifçe belli olan gümüş grisi MSI logosu ilk göze çarpanlar arasında.

18.3 mm inceliği ve 2.1 kg ağırlığıyla taşınabilirlik açısından da ihtiyacı karşılayan bir ürün olduğunu söyleyebiliriz.

Teknik özellikler

Bizdeki konfigürasyonda 6 çekirdekli ve 12 izlekli Intel Core i7 10750H işlemci bulunuyor. Ayrıca bilgisayarda 2 adet 16 GB ile toplamda 32 GB 2666 MHz hızında ve CL19 zamanlamada çalışan Samsung DDR4 bellek modülleri kullanılmış.

Ekran kartı olarak Nvidia Geforce RTX 2070’in güç tasarruflu versiyonu olan 2070 Max-Q kullanılmış. GS66 Stealth farklı konfigürasyonlarında Core i9 işlemciye ve RTX 2080 MaxQ’ya kadar değişen seçenekler sunuyor.

Önemli bir detay da bilgisayarda Intel ekran kartının devre dışı bırakılması. Nvidia Optimus teknolojisi olarak da bilinen, iş yüküne göre ekran kartları arasında dinamik geçiş özelliği bu laptopta bulunmuyor ve RTX 2070 MaxQ sürekli, tüm 2D ve 3D iş yüklerinde aktif.

Bu bilgisayar 1 adet Samsung 500GB kapasiteli PM981 model  M.2 NVM-Express SSD ile geliyor. Testlerimizde 2422 MB/sn ardışık okuma ve 2081 MB/sn ardışık yazma sonuçları gördük. Bilgisayarda toplam 2 adet M.2 yuvası olduğu için isterseniz depolamayı ilerde kolayca artırabiliyorsunuz.

Giriş/Çıkış yuvaları

Giriş/çıkış yuvalarının bolluğu konusunda Stealth çok iyi olmasa da kötü diyemeyeceğimiz bir noktada. Sol tarafta USB 3.2 gen2 tip A yuva, HDMI 2.0 görüntü çıkışı, USB 3.2 gen2 tip C yuva ve adaptör girişini görüyoruz. Buradaki tip C yuva oldukça önemli çünkü hem Thunderbolt 3 desteği, hem DisplayPort görüntü çıkışı, hem de USB Power Delivery yani PD ile yüksek güç iletimini destekliyor.

Ancak adaptör girişinin buraya konulması bence iyi olmamış. Adaptör kablosunun elektromanyetik parazitleri önleyen ferrit boncuk dediğimiz kısmı tam da hava çıkışının önüne geliyor.

Sağ tarafa baktığımızda altın kaplamalı 3.5 mm ses çıkışı, yine bir usb 3.2 gen 2 tip c yuva, 2 adet 3.2 gen 2 tip a yuva ve rj45 ethernet yuvasını görüyoruz. Bilgisayarın arkasında herhangi bir yuva bulunmuyor. Şahsen ben video prodüksiyon işleriyle uğraşan birisi olarak bir de SD kart okuyucu görmek isterdim.

Soğutma

Bu kadar ince bir şasiye nispeten güçlü ve yüksek ısı üreten parçalar sığdırmak kolay değil. Normal bilgisayarlarda kullanılan bileşenlerin çoğunun yeniden tasarlanması ve yeterli soğutma performansı sağlaması için uzun testlerden geçmesi gerekiyor. Hatta buna rağmen geçtiğimiz senelerde ince oyuncu laptoplarının soğutma performansının daha kalın modellere göre daha zayıf kalabildiğini gözlemledik.

MSI, GS66 Stealth modelinde Cooler Boost Trinity+ adını verdiği bir soğutma sistemini kullanıyor. Bilgisayarda toplam 3 tane fan var. Bunların ikisi büyük, biri küçük ve bu fanların 1mm fan bıçağa kalınlığı var. MSI bunların dünyanın en ince fan bıçaklı fanları olduğunu belirtiyor. Bu fanlarla birlikte 7 ısı borusu kullanılmış. Isı boruları 2 yanlarda, 2 arka olmak üzere 4 bölgedeki alüminyum ısı değişim kanatçıklarına bağlanıyor ve buradan fanlar sıcak havayı laptop dışına atıyor.

Günlük işler ve basit ofis iş yükleri için MSI Dragon Center altındaki dengeli güç profillerinden birini seçerek gürültüyü minimumda tutabiliyorsunuz. Oyunlarda ise bulunduğunuz ortam sıcaklığı yüksekse ve klima da yoksa fan sesleri yüksek oluyor ve kulaklık kullanmak gerekebiliyor.

Klavye ve touch pad

MSI bu modelde de Steelseries’in çiklet klavye tasarımını kullanıyor. Bu klavye numerik tuş takımı olmayan RGB aydınlatmalı bir tasarım. Güç tuşu klavyenin üstünde ve klavyeye dahil. Caps Lock bildirim ışığı ve güç ışığı da yine tuşlara entegre yapılmış.

Klavyenin ortasında herhangi bir esneme bulunmuyor, bunun sebebi de alüminyum alaşımlı gövde. Klavyenin RGB aydınlatma ayarını ve tuşlara makro atama gibi işlevleri Steelseries Engine uygulaması altından yapabiliyorsunuz.

Bilgisayardaki touch pad’i çok başarılı bulduğumu belirtmeliyim. Genişletilmiş alanı ve isabetli izleme yeteneği 240Hz ekranla birleşince, tepki hızı bakımından fare imlecinizin parmağınızın ekrandaki bir uzantısı olduğu izlenimine kapılıyorsunuz.

Pil ve şarj adaptörü

Sivil havacılık kanunlarına göre uçuşta yanınıza alabileceğiniz dizüstü bilgisayarın pil kapasitesi maksimum 100W/saat olmak zorunda. MSI bu dizüstü bilgisayarda da bu kısıtlamanın izin verdiği en yüksek kapasite olan 99.9W/saatlik pili tercih etmiş.

GS66 pil testimizde tam tamına 3 saat 40 dakika dayanabildi. PC Mark 10’un pil testi modunu kullanarak gerçekleştirdiğimiz bu test, ortalama ofis kullanım senaryosunu temel alan ve hafif/orta iş yükleri içeren bir test.

İstendiğinde yüksek güç çekip yüksek performansla çalışması güzel olsa da, bir dizüstü bilgisayardan olabildiğince uzun pil ömrü beklenir. Bu anlamda GS66 Stealth en iyi sonucu veren bilgisayar değil. Ancak eski nesil bilgisayarlara göre çok daha iyi bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Dahili Intel ekran kartı iptal edilmeseymiş belki bir saat kadar daha pil ömrü elde edilebilirmiş.

Bilgisayarla birlikte 921 gram ağırlığında 23 0Watt’lık yassı bir adaptör geliyor. Bu adaptörle bilgisayarın sıfırdan %100’e şarj olması kullanımınıza bağlı olarak 2 ila 3 saat kadar sürüyor.

Ekran

Bu bilgisayarda IPS türevi bir panele sahip olan 1920×1080 çözünürlükte bir ekranımız kullanılmış. Yurt dışında satılan modellerde 300 Hz tazeleme hızını görebilsek de, ülkemizdeki model 240Hz hızına sahip. Stealth GS66 bu ekran tazeleme hızıyla e-spor oyuncuları için güzel bir tercih. Nvidia RTX 2070 MaxQ sayesinde grafik seviyelerini oyuna göre Orta ve Yüksek yaparak, güncel oyunlardan 200 üzeri FPS almanız mümkün hale geliyor.

Çerçeve inceliği gayet iyi. Ekran üzerinde 720p/30fps video kaydı yapabilen bir kamera görüyoruz ve bu kamera kızılötesi özellikli. Yani Windows Hello desteği bulunuyor, yüz tanımayı kullanarak oturumunuzu açabiliyorsunuz.

Ses 

Bilgisayarın hoparlörleri genelde görmeye alıştığımız “down firing” diye tabir edilen aşağı bakan tasarımda değil. Hoparlörlerin bilgisayarın üstünde ve doğrudan yukarıya, kullanıcının kulağına dönük konumlandırıldığını görüyoruz.

Ses kartı olarak Realtek ALC298 kullanılmış ve ileri seviye ses ayarları için Nahimic 3 yazılımından faydalanılıyor. Nahimic 3’te sanal çevresel ses, ekolayzır, mikrofon gürültü engelleme, dinamik aralık sıkıştırma gibi, oyunlarda ve filmlerde işe yarayan pek çok ayarı bulmak mümkün.

Kablolu ve kablosuz bağlantılar

MSI, GS66 modelinde Killer’ın kablolu ve kablosuz ağ çözümlerini kullanıyor. Bu oyuncuların yakından bildiği bir marka, Killer çözümlerini çoğunlukla üst seviye dizüstü bilgisayarlarda görüyoruz. GS66 Stealth kullanıcıya Killer E3100 kablolu ağ kontrolcüyle 2.5 Gigabit ethernet, Killer Wi-Fi 6 ax1650i kontrolcüyle de WIFI-6 ve Bluetooth 5.1 desteği sağlıyor.

Oyun testleri

Oyunlar Çözünürlük Grafik Ayarları Ortalama FPS Maks. GPU Sıcaklığı Maks. CPU Sıcaklığı
Battlefield V 1080p Ultra 86 66 95
CS:GO 1080p En yüksek 250 65 93
FarCry New Dawn 1080p Ultra 67
PUBG 1080p Ultra 142 64 85
Total War: Three Kingdoms 1080p Extreme 69.4

Sonuç değerlendirmesi

32 GB bellek kapasitesi ve Thunderbolt 3 desteği sayesinde oyunculuk için olduğu kadar yaratıcı içerik üretimi için de uygun olan bilgisayar zaten dış tasarımıyla da bu konuda ipuçları veriyor. Gündüz işe götürüp, gece de oyun oynayabileceğiniz bir bilgisayar olmaya aday yani. Oyunlardaki performansı oldukça başarılı. Total War Three Kingdoms gibi oyunlarda dahi en yüksek ayarlarda akıcı bir performans elde ediyorsunuz.

İnceliği ve hafifliği de bilgisayarını yanından ayırmayanlar için çok uygun. Geniş ve isabetli touch pad, Windows Hello desteği, ince ekran çerçeveleri, hızlı ethernet ve Wi-Fi desteği bilgisayarın sayabileceğim artılarından.

Eksilerde ise, işlemci sıcaklığının özellikle ağır iş yüklerinde biraz yüksek olması başta geliyor. Bunun önüne geçmek için sıcaklığının düşük olduğu bir ortamda ve mümkünse fanlı bir altlıkla kullanılması daha iyi olur. Ayrıca hafıza kartı okuyucusunun olmaması da bence ürünün bir diğer eksisi.