Anasayfa Haber AMD, 2007’den Beri En Yüksek CPU Pazar Payına Ulaştı

AMD, 2007’den Beri En Yüksek CPU Pazar Payına Ulaştı

Ryzen 4000 İşlemciler

AMD’nin yükselişi masaüstü işlemciler de dahil olmak üzere tüm platformlarda devam ediyor.

AMD’nin işlemci pazar payını önemli derecede artırdığını zaman zaman yapılan araştırmalar ve anketler aracılığıyla görüyoruz. Kırmızı takım, Zen mimarisinin ödüllerini toplamaya devam ediyor ve 5 Kasım itibarıyla Ryzen 5000 masaüstü işlemciler satışa çıkacak.

Şirketin Mercury Research’ten aktardığı verilere göre AMD’nin toplam x86 CPU payı geçen çeyreğe göre yüzde 4.1 ve yıldan yıla yüzde 6.3 artış gördü. Günün sonunda ise AMD’nin toplam pazar payı %22.4’e yükseldi. Bu aynı zamanda AMD’nin on yıldan fazla bir süredir elinde tuttuğu en büyük dilim anlamına geliyor.

Intel’in Rocket Lake platformu 2021’in ilk çeyreğinde, hatta duyumlarımıza göre Mart ayında piyasaya çıkacak. Yani 2020 tatil sezonunda AMD, Zen 3 işlemcileriyle piyasaya hakim olacak gibi görünüyor.AMD CPU Pazar Payı

Ek olarak, AMD’nin kazançları kesinlikle masaüstü bilgisayar segmentiyle sınırlı değil. Kırmızı takım, rekabet ettiği her alanda Intel’den pay kapmayı başarmış.

Intel, en azından genel pazar payı açısından halen piyasaya hakim diyebiliriz. Ancak AMD, son yıllarda yaptığı doğru işler sayesinde hızlı bir büyüme kaydetti. Yeni Zen 3 mimarili Ryzen 5000 masaüstü işlemciler ise bu yükselişin devam edeceğinin sinyallerini veriyor. Zen 3 mimarisi ayrıca EPYC sunucu işlemcilerinde de kullanılacak. 2021 yılında yeni mobil işlemciler ve APU’lar da göreceğiz.

Özetle, AMD ve Intel rekabet ettiği sürece her zaman kazanan bizler, yani son tüketiciler oluyor.