Anasayfa Makale Mini LED Nedir?

Mini LED Nedir?

Mini LED

Mini LED arka aydınatma teknolojisi Apple MacBook ve iPad tablet için ne anlama geliyor?

Apple, MacBook’lara ve iPad’lere Mini LED teknolojisini ekleyerek, ürün yelpazesinin çoğunda Mini LED ekranlar sunmayı planlamakta. Mini LED ekranlar, Apple ürünlerine bazı yararlı teknolojik iyileştirmeler getirmeyi vadediyor. Peki bu teknolojiyi standart LED’den ayıran fark ne?

Mini LED teknolojisi nedir?

Apple tarafından kullanılan LCD paneller, ekranı aydınlatmak için arka aydınlatmalarında LED’ler, yani ışık yayan diyotlar (Light Emitting Diode, LED) kullanmakta. Mini LED ise 0.2 mm’den daha küçük olmasıyla standart LED’lerden hem daha küçük hem de tek panelde birden çok fazla kullanılan bir aydınlatma teknolojisi.

Televizyon gibi bir cihaz, ışığın ekranda nerede görüntülendiğini kontrol etmek için kullanılan panel ile, arkadan aydınlatma için LED katmanı bulunan bir LCD panele sahiptir. Ekranda ne olduğuna bağlı olarak, LED’ler tamamen yanar veya karanlık sahneler için tamamen kapanırlar. Apple’ın MacBook modelleri şu anda, ekranın arka tarafında tek şerit LED kullanırken, yeni Pro Display XDR birden fazla LED kullanıyor (tam olarak 576 adet). Mini LED ekran, Pro Display XDR’a benzer yapıda olacak, ancak daha da fazla LED içerecek.

Mini LED

Birden fazla LED kullanan geleneksel bir LCD ile karşılaştırıldığında, Mini LED’li bir panel çok daha fazla LED kullanıyor ve bu sayede ekran arka aydınlatması daha etkili bir biçimde kullanılabilirken, görüntü kalitesi de artıyor. Geleneksel bir ekran yüzlerce LED kullanabilir, ancak bir Mini LED ekran binden fazlasına sahip olabilir. Apple’ın, her biri 200 mikronun altında olan, 10.000 LED kullanan Mini LED ekranlar üzerinde çalıştığı söyleniyor.

Mini LED İyileştirmeleri

Daha fazla LED ve daha fazla karartılabilecek bölge olduğu için, Mini LED ekranlar daha derin, daha koyu siyahlar, daha parlak parlaklıklar, daha zengin renkler ve daha iyi kontrast sunabilir. Zira çok sayıda LED’e sahip olursanız, ekranda görüntülenen görüntü üzerinde daha fazla hakim olabilirsiniz.

Apple analisti Ming-Chi Kuo, Apple’ın Mini LED’e geçişinin, OLED’in sahip olduğu faydaların çoğunu sunan, daha ince ve daha hafif ürün tasarımlarına izin vereceğini belirtti. Mini LED’ler, OLED tarafından sağlanan koyu siyahlara ve daha iyi HDR’ye yakın performans sergileyebilir ancak OLED’lerde olduğu gibi yanma veya bozulma sorunları yok.

Mini LED

LED arkadan aydınlatmaya sahip LCD’ler, geçmişte LCD paneller için kullanılan soğuk katotlu floresan aydınlatmadan çok daha fazla enerji verimliliğine sahip. Mini LED LCD’ler se verimliliğin daha da artmasını sağlıyor. Bu da mobil cihaz kullanıcıları için, daha fazla pil ömrü anlamına gelebilir.

Mini LED, Mikro LED ve OLED farkı

İsimler benzer olsa da, Mikro LED ve Mini LED ekranlar arasında, dikkate değer farklılıklar var. Mini LED, bugün kullanılan LED arkadan aydınlatmayla aynı mantığa sahip ancak daha fazla karartma bölgesi için daha fazla LED kullanırken, Mikro LED, her biri bağımsız olarak aydınlatılabilen, kendinden yayıcı (self-emissive) piksellerle OLED ekranlara benziyor.

Apple Mikro LED teknolojisi üzerinde de çalışıyor. Ancak Mini LED, iPad ve Mac’lerde daha önce bulunacak, zira Mikro LED teknolojisi şu anda çok pahalı.

OLED, organik ışık yayan diyot anlamına geliyor. Bir OLED ekranda, güç uygulandığında veya kapatıldıkça, her piksel ve alt piksel belirli bir renkte veya modda ayrı ayrı yanarak, en derin siyahları ve en iyi kontrastı izleyiciye gösterebiliyor. Micro LED, OLED’e benzer, ancak OLED kadar hızlı bozulmayan, dayanıklı inorganik bir malzemeden üretiliyor.

OLED, Mini LED teknolojisinden daha üstün zira hiçbir piksel grubu, başka piksel gruplarından etkilenmiyor ve eşit aydınlatma üretiyor. Ancak Mikro LED’in OLED’den daha üstün olduğu savunuluyor zira daha yüksek parlaklık seviyeleri sunabiliyor ve ekran yanmasına, zamanla parlaklık dengesinin bozulmasına neden olabilecek hiçbir kusuru yok.

Apple, iPhone’larda OLED ekranlar kullanıyor. Fakat OLED, iPhone’a göre daha büyük Mac ve iPad ekranlarında kullanılmak için çok pahalı olduğu kanıtlanmış bir teknoloji. Apple, günün sonunda Mini LED teknolojisinden Mikro LED’e geçerek, Mac’lerinde ve iPad’lerinde OLED’i kullanmayı planlıyor da olabilir.

Micro LED, geleceğin teknolojisi olsa da, yakın gelecekte Apple’ın kullanmayı düşündüğü, hatta piyasaya sürmeye dahi hazır olduğu teknoloji Mini LED’dir diyebiliriz.

Mini LED Ekran Alması Beklenen Ürünler

Apple analisti Ming-Chi Kuo’ya göre şirket, Mini LED teknolojisini kullanan birden çok iPad ve MacBook üzerinde çalışıyor. Önümüzdeki bir veya iki yıl içinde Mini LED teknolojisinin devreye alınmasını beklediğimiz ürünler ise şöyle;

  • 16 inç MacBook Pro
  • 14.1 inç MacBook Pro
  • 12.9 inç iPad Pro
  • 27 inç iMac Pro
  • iPad Mini

Söylentilere dayanarak, Apple’ın nihai planı, iPad ve Mac serisinin çoğunu Mini LED ekran teknolojisine geçirmek gibi görünüyor. MacBook Pro serisi, iPad Pro ve iMac Pro, Mini LED ekranlar alan ilk ürünlerden bazıları olabilir.

Mini LED Teknolojisi Ne Zaman Kullanıcılara Sunulacak?

İlk Mini LED ürünlerinin 2020’nin sonunda piyasada olması bekleniyordu. Ancak küresel pandemi ve sağlık krizi sonucu Apple’ın planları sekteye uğradı. Ming-Chi Kuo geçtiğimiz günlerde, 2021 yılına kadar Mini LED cihaz göremeyebileceğimizi, seri üretimin 2020’nin üçüncü çeyreğinde başlayacağını ve son montajın 2021’in ilk çeyreğinde yapılacağını belirtti.

MacBook Pro

Bunun yanında, Mini LED’li ürünlerin 2020’ye yetişeceğini söyleyenler de var. Ancak son Apple etkinliğinde, Mini LED’e sahip bir iPad göremedik. Bu nedenle, planlar 2021 yılına kalmış gibi duruyor.