Anasayfa Haber NASA, 10.000 Katrilyon Dolarlık Asteroidi Keşfetmeye Hazırlanıyor

NASA, 10.000 Katrilyon Dolarlık Asteroidi Keşfetmeye Hazırlanıyor

Asteroid

Yapısıyla diğerlerinden ayrışan 16 Psyche, 2026 yılında mercek altına alınacak.

Hubble Uzay Teleskobu görevini yerine getirmeye ve uzaydaki gözümüz olmaya devam ediyor. Bu teleskoptan alınan son verilerinden elde edilen kanıtlar, güneş sisteminin asteroit kuşağında bulunan büyük bir asteroidin aslında milyarlarca yıl önce parçalanmış bir proto-gezegenin çekirdeği olabileceğini gösteriyor.

NASA’nın hedefi ise bu astereoide bir ziyaret gerçekleştirmek ve 2026 gibi erken bir tarihte ulaşmayı planlıyorlar. Gönderilen uzay aracı, yolculuk sonrasında yaklaşık iki yıl boyunca yörünge üzerinde gezecek ve gözlemler yapacak.

Asteroid

Hubble Uzay Teleskobu, bir süredir güneş sisteminin Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yer alan bir asteroidi gözlemlemekle görevliydi. Uzaydaki bu kaya parçasının yaklaşık olarak Massachusetts eyaleti kadar uzun olduğu söyleniyor.

İlk olarak 1852’de İtalyan gökbilimci Annibale de Gasparis tarafından keşfedilen asteroid, şimdiye kadar gözlemlenen 16. asteroit olarak “16 Psyche” olarak adlandırıldı. Daha sonra nikel ve demirden oluştuğu açıklanmıştı. Bu bileşim, dev parçayı aşırı derecede yoğun hale getiriyor ve tüm asteroit kuşağının kütlesinin şaşırtıcı bir şekilde %1’ini içerdiği düşünülüyor.

Bu arada asteroidin değerinin şu anki piyasa değeri baz alınırsa 10.000 katrilyon dolar olduğu belirtildi. Uzay ajansı aslında planlarına 2017 gibi erken bir tarihte başladı. 16 Psyche keşif görevinin 2022’de başlaması hedefleniyor. Varış hedefi 2026 ve 21 ay boyunca metalik uzay parçasının yörüngesinde gözlem yapılacak.