Anasayfa Oyun PlayStation 5 Fiyatı ve Özellikleri

PlayStation 5 Fiyatı ve Özellikleri

PlayStation 5 fiyatı ve özellikleri videosu ile karşınızdayız. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu videoda merak edilen PlayStation 5 kutusunu açıyor ve teknik özelliklerine yakından göz atıyoruz.

Sony’nin şimdiye kadar ürettiği en güçlü oyun konsolu olarak nitelendirilen PlayStation 5 özellikleri ile ön plana çıkmayı başarıyor. Biz de sizler için hazırlamış olduğumuz bu video ile beraber PlayStation 5 fiyatı ve özellikleri gibi önemli başlıkların haricinde, yeni nesil konsolun kutusunu açıyor,  şık ve baştan aşağıya yenilenen tasarımına yakından göz atıyoruz.

PlayStation 5 Tasarımı

PlayStation 5 özellikleri ile ilgili detaylara geçmeden önce dilerseniz yeni nesil konsolun tasarımım detaylarına göz atalım. Bildiğiniz üzere Sony, 11 Haziran günü düzenlemiş olduğu lansmanda iki farklı PS5 modelini duyurmuştu. Bu kısımdaysa firma, PS5’in standart modelinin haricinde herhangi bir disk sürüsüne sahip olmayan dijital sürümünü de tanıtmıştı.

Yeni nesil konsolun tasarımına baktığımızda ise bizleri DualSense kontrolcüsünde olduğu gibi çift renk kullanan bir tasarım anlayışı karşılıyor. Bu sayede oldukça yenilikçi ve modern görünmeyi başaran konsol aynı zamanda iki farklı şekilde de kullanılabiliyor.

Dikey şekilde kullanılabilen ilk PlayStation modeli olarak da lanse edilen PS5, belirtiğimiz gibi yatay ve dikey şekilde kullanılabiliyor. Bunun için de Sony, kutu içeriğinde konsolun dikey veya yatay bir şekilde kullanılabilmesi için özel olarak geliştirilmiş bir standa da yer veriyor.

PlayStation 5 Özellikleri ve Fiyatı

Güçlendirilmiş ve özelleştirilmiş bir CPU ve GPU’ya sahip olan PlayStation 5, aynı zamanda ultra yüksek hızlı bir SSD sabit sürücüye ev sahipliği yapıyor. Bu sayede Sony’nin yeni nesil konsolu benzeri görülmemiş yükleme hızlarını ve yepyeni kullanıcı deneyimini de oyunculara sunuyor. Bunlara ek olarak, PlayStation 5 donanım destekli ray tracing120 FPS‘ye kadar destek, göz kamaştırıcı 8K çıkış ve 3D ses kalitesi gibi özellikleriyle de ön plana çıkmayı başarıyor.

Donanım Destekli Ray Tracing (Işın İzleme)

Günümüzde yavaş yavaş bir standart haline gelmeye başlayan Ray Tracing, PlayStation 5’in en önemli özelliklerinden biri olarak gösteriliyor. Donanım destekli bir ışın izleme teknolojisiyle beraber gelen konsol, bu sayede çok daha gerçekçi yansılamaları ve gölgeleri oyunculara sunuyor.

8K Çıkış

Yeni nesil konsol ile beraber oyunculara daha gerçekçi ve canlı görüntüler sunmayı hedefleyen Sony, bu kısımda PS5’te 8K çıkışa yer veriyor. Böylece PS5’in 4320p çözünürlüklü ekranlarla uyumlu olacağını ifade eden Sony, aynı zamanda oyunların çoğunluğunun HDR ile doğal 4K özellikli ekranlarda çalışmasını bekliyor.

3D Ses Desteği

Sahip olduğu özelliklerle ön plana çıkmayı başaran PS5, Tempest Engine tarafından güçlendirilen 3D Ses desteğine de ev sahipliği yapıyor. Bu ses desteği sayesinde PS5, 1000 farklı potansiyel ses kaynağından seslerin mekansal konumlandırılmasını simüle edebiliyor.

Böylece seslerin daha doğal bir şekilde oluşmasına olanak sağlayan PS5, sesleri sizin konumunuza göre doğru bir şekilde yerleştirmesine olanak tanıyor. Örnek vermek gerekirse, oyun esnasında bir kişi arkanızda yürürse, PS5 bu ayak seslerinin konumunu işleyerek onları gerçek hayatta gibi duymanıza imkan tanıyor.

PlayStation 5 Özellikleri – SSD

Sony, aynı zamanda daha önceden düzenlemiş olduğu konferanslarda yüksek hızlı SSD’nin de bazı hız verilerini de kullanıcılarla paylaşmıştı. Bu kısımda PS5’te 825 GB‘lık depolama alanına sahip olan NVMe SSD‘nin 2 GB’lık bir dosyayı 0.27 salisede yükleyeceği ifade edilmişti. Aynı zamanda, PS5’de yer alan bu SSD’nin 5.5 GB/s okuma hızına da sahip olduğunu da belirtelim. Aynı zamanda PlayStation 5‘in rakiplerine kıyasla veri işlemede ne kadar hızlı olduğunu da hemen aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Bileşen PS5 Xbox Series X PS4
G/Ç İş Hacmi 5.5GB/s (Ham)

8-9GB/s (Sıkıştırılmış)

2.4 GB/s (Ham)

4.8 GB/s (Sıkıştırılmış)

~50-100MB/s

 

PlayStation 5 Özellikleri – Geriye Dönük Uyumluluk

PlayStation 5 geri uyumluluk özelliği ile de dikkat çekmeyi başarıyor.  Bu kısımda 4000’den fazla PS4 oyunu sorunsuz bir şekilde çalıştırabilen PS5, şimdilik sadece 10 adet PlayStation 4 oyununu çalıştıramıyor. Bu oyunlar ise şu şekilde sıralanıyor.

PS5’te Desteklenmeyen PS4 Oyunları:

DWVR

Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One

TT Isle of Man – Ride on the Edge 2

Just Deal With It!

Shadow Complex Remastered

Robinson: The Journey

We Sing

Hitman Go: Definitive Edition

Shadwen

Joe’s Diner

Geriye uyumluluk konusunda oyuncuların yüzünü güldürmeyi hedefleyen Sony, aynı zamanda bazı PS4 oyunlarının da Game Boost özelliğini de destekleyeceğini belirtiyor. Bu özellik sayesinde de Sony, PS4 oyunlarının PS5 üzerinde daha akıcı bir şekilde oynanabileceğini ifade ediyor.

Ayrıca PS5’teki geri uyumluluk oyunları PS4 DualShock 4 kontrolcüsüyle de oynanabiliyor. Ancak, bu kontrolcüsü ne yazık ki yeni nesil PS5 oyunlarında kullanılamıyor.

PlayStation 5 DualSense

Tüm bu özelliklerin ve detayların yanı sıra PS5 ile beraber oyuncuların huzuruna sunulan PlayStation  5 DualSense kontrolcüsünün öne çıkan özelliklerine de dilerseniz hızlıca göz atalım.

Gelişmiş özellikleriyle beraber oyuncuların karşısına çıkan yeni nesil kontrolcü, bu kısımdaysa DualShock 4 ile benzer bir tasarım felsefesine ev sahipliği yapıyor.

DualSense’nin öne çıkan özellikleri arasındaysa dokunsal geribildirim, uyarlanabilir tetikleyiciler ve yerleşik mikrofon düzeni gibi dikkat çekici başlıklar yer alıyor. Bu özellikler ise şu şekilde detaylandırılıyor:

Dokunsal geribildirim, DualShock 4’te bulduğunuz gürültülü motorlara benzer şekilde çalışıyor ancak duyum çok daha hassas olduğu için oyun sırasında daha belirgin duyumlara izin veriyor.

Uyarlanabilir tetikleyiciler, kontrol cihazının L2 ve R2 düğmelerinin çekerken hissettiğiniz direnci dinamik olarak ayarlamanıza olanak tanıyor, yani oyunda bir yay ipi gerdiğinizde ağırlaşıyor veya yüksek hızlarda fren yapmaya çalıştığınızda daha güçlü bir sıkma gerektiriyor.

Yerleşik mikrofon düzeni, çevrimiçi oyunlarda arkadaşlarınızla ve yabancılarla iletişim kurmak için artık bir kulaklığa ihtiyacınız olmayacağı anlamına geliyor. İsterseniz özel bir mikrofon bağlayabilirsiniz ama temel iletişim için yalnızca DualSense kontrol cihazının kendisiyle konuşmanız yeterli.

PlayStation 5 Teknik Özellikleri

Bileşen Özellik
CPU 3.5 GHz’de 8x Zen 2 Çekirdek (Değişken Frekans)
GPU 2.23 GHz’de 36 CU (Değişken Frekans), 10.28 TFLOP
GPU Mimarisi Özelleştirilmiş RDNA 2
Bellek 16 GB GDDR6/256-bit
Bellek Bant Genişliği 448GB/s
G/Ç İş Hacmi 5.5GB / s (Ham), Tipik 8-9GB / s (Sıkıştırılmış)
Depolama 825 GB Özelleştirilmiş SSD
Genişletilebilir Depolama NVMe SSD Slotu
Harici Depolama USB HDD Desteği
Optik Sürücü (İsteğe Bağlı) 4K UHD Blu-ray Sürücü

PlayStation 5 Fiyatı

19 Kasım tarihinde piyasaya sunulacak olan PlayStation 5 fiyatı bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde resmi olarak açıklanmıştı. Bu kısımdaysa yeni nesil konsolun Türkiye’de 8.299 TL’den satışa sunulacağı belirtilmişti.