Anasayfa Haber Starlink İnternet Hizmetinin İlk Kullanıcı Testleri Olumlu Geçti

Starlink İnternet Hizmetinin İlk Kullanıcı Testleri Olumlu Geçti

SpaceX Starlink İnternet Servisi

Starlink’in ilk açık beta test programına dahil olan kullanıcılar, 100 ile 200 Mbps arasında hızlara ulaştı.

SpaceX’in Starlink uzaydan geniş bant internet projesinde işler yolunda gidiyor ve herkese açık beta testlerinin yakında başlayacağını duymuştuk. Starlink servisinin ne kadar iyi çalıştığını söylemek için henüz çok erken. Ancak beta testindeki kullanıcılar, şimdiye kadarki süreçten olumlu bir şekilde etkilenmiş görünüyor.

SpaceX, geçtiğimiz ay bu hizmeti kullanmak isteyen bazı kişilere davet göndermişti. Ayrıca o sırada 700.000’den fazla kişinin bu hizmeti denemekte istekli olduğu ifade edilmişti. Sonrasında ise Kanada ve ABD’deki insanlar için “Better Than Nothing Beta” programı başlatıldı.

İnsanların aklındaki en önemli soru ise fiyat ve hizmetin beklentileri karşılayıp karşılayamayacağı yönünde. Hatırlarsanız Elon Musk, bu yılın başlarında bağlantı kalitesinin rekabetçi oyunlar için rahatlıkla yeterli olacağını dile getirmişti. Şimdi ise beta sürecine dahil olan kullanıcılar deneyimlerini aktarmaya başladı.

Starlink internet

ABD’nin farklı yerlerinde yapılan bazı erken hız testlerine göre, download (indirme) hızının 100 ile 203 Mbps arasında seyrettiği söyleniyor. Upload (yükleme) hızı ise 15 ile 33 Mbps arasında. Bu arada gecikme değerlerinin 20 ile 45 ms arasında değiştiği de kaydedildi.

Upload hızlarının halen beklenen seviyeye ulaşmadığı söyleniyor. Öte yandan Idaho’daki bir kullanıcı, oyunlarda ve video görüşmelerinde her 2-3 dakikada bir bağlantının kesildiğini bildirdi. Bu konuyu temel olarak Starlink ekosisteminin halen 800 uyduya sahip olmasına bağlayabiliriz. Zira SpaceX’in hedefinde 12.000 uydu var.

Öte yandan Starlink kullanıcı terminalinin 499 dolarlık yüksek bir erken fiyatlandırmaya sahip olduğu söyleniyor. Proje tam olarak hayata geçtiğinde fiyatların nasıl olacağını henüz bilmiyoruz. Ancak Elon Musk, internet erişimi sağlamak için kullanılan terminallerin bu projeyi uygun hale getirme yolundaki en büyük engellerden biri olduğunu söylüyor.

Bu terminaller tak-çalıştır mantığıyla kullanılıyor ve herhangi bir zorluk çıkarmıyor. Sonuç olarak genel olarak kullanıcı deneyiminin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bitirmeden önce kullanıcıların internet bağlantısı sağlamaları için hazırlanan Starlink paketine ve içeriğine bir göz gezdirelim.

Starlink Paketi – Kullanıcı Araçları

Starlink internet

Güç Kaynağı

Starlink internet

Starlink Router

Starlink internet

Sinyal Alıcı Anten

Starlink internet